De zaak tegen de Uhuru Movement

Op het legendarische album Let´s get Free van rapgroep Dead Prez zijn de tracks Wolves en Police State te horen. Op betreffende nummers zijn delen van speeches te beluisteren van een activist. Maar het was een andere dan waarmee het publiek bekend was. Waar public Enemy en andere acts meer dan eens het stemgeluid van Malcolm X, Louis Farrakhan of dr. Abdul Khalid Muhammad ten gehore brachten, koos Dead Prez voor Omali Yeshitela, de voorzitter van de APSP (African People’s Socialist Party), welke organisatie op haar beurt de Uhuru beweging leidt.

De APSP ontstond in 1972 na een fusie van drie Black Power organisaties. Dit was de tijd van de COINTELPRO, de nietsontziende oorlog die de FBI voerde tegen Zwarte organisaties. Menig leider van de Black Power beweging werd zonder pardon vermoord, talloze anderen belandden in de gevangenis en weer anderen wisten op tijd te vluchten. Eveneens Omali Yeshitela werd in die atmosfeer tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld in de jaren ´60. Yeshitela leidde indertijd een organisatie genaamd JOMO, welke de krant the Burning Spear uitgaf. Deze organisatie zou dus uiteindelijk samen met twee andere organisaties fuseren tot APSP. Sinds de oprichting van de APSP is Omali Yeshitela voorzitter, en the Burning Spear wordt tot op de dag van vandaag uitgegeven. Waarmee het de enige Black Power publicatie uit de jaren ´60 is dat tot op de dag van vandaag bestaat. De doelen van de APSP zijn de Black Power beweging levend houden, opkomen voor de talloze Afrikanen die opgesloten zitten door de counterinsurgency en een wereldwijde relatie ontwikkelen met Afrikanen. Alhoewel APSP Pan-Afrikanisme nastreeft is haar einddoel een socialistische revolutie geleid door de Afrikaanse arbeidersklasse.

De Uhuru Movement zag evenzo in 1972 het levenslicht. Uhuru betekent vrijheid in het Swahili. De Uhuru Movement streeft vergelijkbare doelen na als de APSP, maar is meer een overkoepelende organisatie. Nauw verbonden met Uhuru is de USM (Uhuru Solidarity Movement), bestaande uit witte leden. Deze USM stelt ten eerste dat ze onder het leiderschap van de APSP vallen, dat ze een strategisch front zijn van de Zwarte bevrijdingsbeweging in de witte gemeenschap. Verder vergaren ze fondsen voor de APSP en trachten ze binnen de witte gemeenschap een draagvlak te creëren voor reparations voor Zwarte mensen. Prominente leden van USM zijn voorzitter Jesse Nevel en mevrouw Penny Hess.

Wat wil het geval? Omali Yeshitela, Jesse Nevel, Penny Hess en Gazi Kodzo (ex-lid van APSP die nu een organisatie genaamd Black Hammer Party runt) zijn onlangs veroordeeld omdat ze zich in zouden hebben gezet voor de belangen van Rusland. Al zijn ze wel vrijgesproken van het zwaardere vergrijp het optreden als agent van een buitenlandse overheid. Tegen de veroordeling gaan ze wel in hoger beroep. Feit is dat zij zich in de loop der jaren fel uitgesproken hebben tegen het beleid van de Amerikaanse regering, zowel in het binnen-als buitenland. Zoals racistisch politiegeweld en het daaraan gelieerde prison-industrial-complex. Doch eveneens de imperialistische oorlogen en subversieve acties die de VS in den vreemde voert. Ook de Nederlandse overheid hebben ze bekritiseert, bijvoorbeeld toen het anti-zwarte piet activisten opsloot. Net zoals de proxy-oorlog die de VS en haar vazalstaten momenteel tegen Rusland voeren in Oekraïne totaal niet gewaardeerd wordt door Uhuru. De FBI zag daar klaarblijkelijk kansen om juridisch af te rekenen met hen.

Om de gewenste uitkomst te faciliteren heeft de Amerikaanse overheid miljoenen aan belastinggeld gespendeerd en honderden FBI-agenten en ambtenaren op de been gebracht. Zo werd er van UHURU 13 terabytes aan data gestolen, hetgeen gelijk is aan 2,5 miljoen boeken aan informatie. Daarnaast werden er veertien getuigen opgetrommeld, waarvan er twaalf FBI-agenten waren. Twee ervan waren deskundigen. Opmerkelijk genoeg moesten deze deskundigen toegeven dat ze geen weet hadden van de zaak tegen Uhuru en konden ze zich niet meer herinneren hoeveel de overheid ze betaald hadden om te getuigen. Verder beweerde de overheid dat alles waar Uhuru voor stond, hen ingefluisterd was door de Russen. Dus hun streven naar reparations en de ontmaskering van en de strijd tegen de genocide van Afrikanen, zou hen allemaal voorgekauwd zijn door de Russen. Uhuru hield echter vol dat ze slechts voor de belangen van Zwarte mensen vochten, niet voor Rusland. De jury ging daar dus in mee.

Het is daarom des te opmerkelijker dat een beroemde geëngageerde rapper als Chuck D de handen ineen heeft geslagen met de Amerikaanse overheid. Terwijl op hetzelfde moment betreffende overheid een organisatie kapot tracht te maken die voor praktisch hetzelfde staat als hetgeen Chuck D jarenlang voor stond. Want Chuck ageerde ook fel tegen racistisch politiegeweld en pleitte ook voor reparations. Dit was het moment to fight the power, om steun te betuigen aan de Uhuru Movement.

Uhuru heeft trouwens ook steun uit onverwachte hoek ontvangen. Niet omdat betreffenden het noodzakelijkerwijs eens zijn met de doelstellingen van Uhuru, maar vanwege het met voeten van de overheid van het voor vele Amerikanen als heilig beschouwde vrijheid van meningsuiting. Zo mocht Omali Yeshitela eerder dit jaar zijn verhaal doen bij de welbekende witte, rechtse talkshowhost Tucker Carlson. Carlson gaf aan dat “zelfs al bent u schuldig aan hetgeen ze u beschuldigen, u bent niet schuldig aan enige misdaad, want u wordt niet beschuldigd van het plegen van geweld of diefstal. U wordt beschuldigd van het hebben van de verkeerde mening. Of mis ik iets?”

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.