Zionisme vs antizionisme (2)

Het is opmerkelijk hoe makkelijk de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs alle banden met Rusland en Wit-Rusland verbraken, en wel na een oproep van minister Dijkgraaf van OCW. Reden? Er zou zich een ongekende humanitaire crisis voltrekken in Oekraïne als gevolg van de Russische inval. Door het Westen worden beide landen op sportief en cultureel gebied dus geboycot. Zo mogen ze bijvoorbeeld ook niet meer deelnemen aan internationale sportevenementen en het Eurovisiesongfestival.

De boycot van Rusland en Wit-Rusland heeft in werkelijkheid weinig van doen met een humanitaire crisis. Het wordt zo geframed om een draagvlak te creëren onder het publiek. Want als dat daadwerkelijk zo was, dan hadden er wel meer landen geboycot moeten worden. Met name Israël, dat momenteel ten aanschouwe van de wereld genocide pleegt in Gaza maar merkwaardig genoeg praktisch verschoond blijft van boycots. Sterker nog, Israël wordt materieel zwaar ondersteund door de VS en zijn vazalstaten in het plegen van die genocide. Pas recentelijk heeft president Joe Biden (onder zware binnenlandse druk) aangekondigd Israël wapenleveringen te ontzeggen mocht Israël het dichtbevolkte Rafah aanvallen. Het bleken loze woorden te zijn, want ondertussen is Biden daar alweer van teruggekomen.

Ook de Nederlandse autoriteiten stonden vooraan in de rij om de vermeende genocide in Oekraïne ten strengste te veroordelen. Maar dat weerhield Nederland niet om ongegeneerd bij te dragen aan de genocide te Gaza door onderdelen te leveren voor de F-35 gevechtsvliegtuigen van Israël (tot grote teleurstelling van de Nederlandse regering werd dat echter weer verboden door de rechter).

Studenten zien deze hypocrisie en hebben daarom hun stem laten horen. Eerst op Amerikaanse universiteiten maar inmiddels protesteren studenten over de hele wereld tegen de uitwassen van het zionisme, ook in Nederland. Ze eisen dat hun universiteiten alle banden verbreken met Israël en alle bedrijven die verdienen aan de genocide die Israël pleegt. De besturen van betreffende universiteiten toveren allerlei mitsen en maren uit de hoge hoed om de banden met Israël intact te houden. Doch we weten dat het puur retoriek is, want Rusland en Wit-Rusland konden wel van het ene op het andere moment geboycot worden, en toen waren alle mitsen en maren van die onderwijsbobo´s in geen velden of wegen te bekennen.

In het bijzonder in Amsterdam was het protest van de studenten (en groepen die met de studenten sympathiseren) hevig. Het bestuur van de UVA en de burgemeester lieten als reactie de ME los op de studenten en de ME ging niet zachtzinnig te werk. Hetgeen weer nieuwe protestacties inspireerde tegen zowel de genocide te Gaza als buitensporig politiegeweld.

Waar de studenten tegenaan lopen is dat niet alleen in de VS, maar in meerdere landen de zionistische lobby ijzersterk is. Nederland verre van uitgezonderd. Nederland kent verschillende zionistische organisaties die de landelijke politiek en publieke opinie trachten te sturen. Zo is er bijvoorbeeld Christenen voor Israël (de Nederlandse tak van Christians for Israel). Deze organisatie zou mensen die de Palestijnse zaak bepleiten intimideren en geld inzamelen om gemeenschappen te bouwen (lees: illegale Israëlische nederzettingen stichten op de bezette Westelijke Jordaanoever). Verder kan gedacht worden aan het CIDI, StandWithUs Nederland en het Centraal Joods Overleg.

Er is eveneens te lande een atmosfeer gecreëerd die het lastig maakt om het doen en laten van de staat Israël te bekritiseren zonder van antisemitisme te worden beticht. Met de premisse in het achterhoofd dat antisemitisme de grootste misdaad is die er bestaat. Als gewezen wordt op de genocide die de IDF in Gaza pleegt antwoorden de zionisten standaard dat Israël geen keus heeft te handelen zoals het doet vanwege de aanval van Hamas op 7 oktober 2023. Waarbij er compleet aan voorbij wordt gegaan wat de zionisten in de 75 jaar voor 7 oktober 2023 allemaal hebben uitgevreten.

Het interessante is dat de zionisten gaarne betogen dat door de protesten de universiteit een onveilige plaats is geworden voor Joodse studenten. De vraag is of dat noodzakelijkerwijs wel waar is, want er zijn evenzo genoeg Joodse studenten en docenten die pal achter de protesten staan. Maar los van dat, als Joodse studenten zich mogen uitspreken tegen de anti-genocide protesten omdat ze zich onveilig voelen, waarom mogen anderen dat dan niet? Het kernwoord in deze is veiligheid. Want als veiligheid voorop staat, dan legitimeert dat juist de anti-genocide protesten van de studenten, aangezien de Joodse studenten in Nederland sowieso in het kwadraat tot het kwadraat tot het kwadraat veiliger zijn dan de bewoners van Gaza. Want zover we weten worden Joodse studenten niet gebombardeerd, worden ze niet zomaar doodgeschoten, hoeven ze niet te vluchten, lijden ze geen honger, worden de ziekenhuizen die ze bezoeken niet vernietigd, etc.,

Volgens mensen die het kunnen weten zijn studentenprotesten sinds de jaren ´60 en ´70 niet meer zo heftig geweest, toen er bijvoorbeeld tegen de Vietnamoorlog werd geprotesteerd. Verschil is wel dat indertijd de (witte) Amerikaanse studenten ook heel duidelijk een eigen belang hadden: ze wilden niet opgeroepen worden om zelf in Vietnam te komen vechten. De huidige generatie Amerikaanse studenten heeft dat eigen belang niet en is om die reden veel oprechter.

Anderzijds valt te hopen dat de huidige generatie Westerse studenten eveneens inziet dat het gevaar dat ze daadwerkelijk opgeroepen gaan worden voor oorlog steeds groter wordt. Ze moeten toch zien hoe fanatiek verschillende politici de samenleving aan het opwarmen zijn om oorlog te gaan voeren met Rusland?

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.