De Rothschild-dynastie (1)

Baron Jacob Rotschild is niet meer sinds 26 februari 2024. Jacob Rotschild stond in de buitenwereld bekend als de peetvader van de familie Rotschild. In ieder geval van de Britse tak van de welbekende clan. De familie Rothschild komt oorspronkelijk uit Duitsland. Als stamvader wordt Mayer Amschel Rothschild (1744–1812) gezien (diens voorouders woonden in een huis met een rood schild boven de deur; de familienaam refereert aan dat rode schild). Mayer Amschel was de zoon van een goudsmid te Frankfurt am Main. Zelf rolde Mayer Amschel de bankwereld in. Hij ging als bankier aan de slag bij de Oppenheimers te Hamburg. Aldaar kwam hij in contact met generaal von Estorff, die hem zou introduceren bij landgraaf Wilhelm I van Kessel, indertijd behorend tot de rijkste heersers van Europa. Dankzij de tussenkomst van Wilhelm I kon de stamvader van de Rothschild dynastie zaken gaan doen met de Europese adel.

Maar daar hield het niet op. Rothschild had vijf zonen, die hij naar de vijf grote Europese mogendheden stuurde om bankfilialen op te zetten die geld aan regeringen leenden. Mayer Amschel Rothschild (1744–1812) bleef in Frankfurt, Salomon Mayer Freiherr Rothschild (1774–1855) ging naar Wenen, Nathan Mayer Rothschild (1777 – 1836) naar Londen, Carl Mayer Freiherr Rothschild (1788 – 1855) naar Napels en Jakob Mayer Rothschild (1792 – 1868) naar Parijs.

Met name de Franse revolutie en de Napoleontische oorlogen leverde de familie Rothschild beslist geen windeieren op. Vooral de vertegenwoordiger van de familie in Londen boerde uitstekend. Zo financierden de Rothschilds de opmars van het Britse leger op het Iberisch schiereiland, maar eveneens de Britse bondgenoten op het continent. Echter, vooral een list die Nathan Rothschild van stal haalde op de beurs rondom de slag bij Waterloo zou hem de rijkste man ooit in de Westerse wereld hebben gemaakt.

Dat de familie Rothschild begin 19e eeuw onwaarschijnlijk bemiddeld was geworden wordt door niemand betwist. Niet alleen dat, ze wisten hun kapitaal te behouden. Voordien waren er ook al zgn. hofjoden (Joodse bankiers die geld leenden aan koninklijke families en hoge adel) geweest, maar in de regel werd het kapitaal dat ze vergaarden vroeg of laat van ze afgepakt. Een verklaring waarom de Rothschilds dat lot is bespaard is dat ze niet afhankelijk bleven van de grillen van een enkel hof, maar internationaal gingen opereren. Daarnaast hield de familie alles zoveel mogelijk binnen de familie. Omdat er binnen de familie werd getrouwd (of in ieder geval binnen de Joodse gemeenschap) bleef het kapitaal binnen de familie circuleren.

In ieder geval in de 19e eeuw was de familie onvoorstelbaar rijk en machtig. Zij zijn de familie die model hebben gestaan voor de stereotype Joodse bankiers die achter de schermen aan alle touwtjes zouden trekken. Hoe dan ook, ze hebben een succesformule in het leven geroepen die later door andere families is nagebootst.

De eerlijkheid gebiedt ook dat vermeld wordt dat de Rothschilds evenzo het één ander gedoneerd hebben aan liefdadigheid. Zo was Nathan gul voor Joodse instituties zoals synagogen, maar met name in Frankfurt heeft Louise, het jongste kind van Nathan, voor allerlei openbare voorzieningen gezorgd, zoals openbare bibliotheken, zwembaden, gaarkeukens, bejaardenhuizen, weeshuizen, ziekenhuizen, etc., al zullen cynici zeggen dat dat gedaan werd om de aandacht af te leiden van duistere praktijken waar ze bij betrokken waren.

De rijkdom en macht van de 19e eeuwse Rothschilds bleek bijvoorbeeld uit het feit dat ze voor verschillende kostbare gebeurtenissen over de brug kwamen. Zo was het Rothschild die de Britse regering £20 miljoen leende in de jaren 1830 om de Caribische slaveneigenaars te compenseren. Ironisch genoeg profiteerde Rothschild daar zelf ook aan de andere kant van de score van omdat hij zelf ook slaafgemaakten in bezit had, dus werd hijzelf ook gecompenseerd.

Waar staat de familie Rothschild in d 21e eeuw? Dat is niet helemaal duidelijk. Volgens de officiële lezing heeft de roemruchte familie door politieke ontwikkelingen, oorlogen en ruzies binnen de familie in de loop der tijd het grootste part van haar fortuin verloren. Zo sloot de branche in Napels reeds in 1863, de branche in Frankfurt in 1901 en de Weense tak in 1938 na de Oostenrijkse anschluss met nazi-Duitsland. In 1982 nationaliseerde de socialistische president Mitterrand de Parijse bank en hernoemde het Compagnie Européenne de Banque.

Doch David René James de Rothschild uit Zwitserland bood zijn familie in Frankrijk de helpende hand en zette Rothschild & Cie Banque op in 1987. In 2003 werden de Britse en Franse takken verenigd met David René James de Rothschild als president. Sowieso zijn de Rothschilds nog immer schatrijk. Ze investeren als vanouds in van alles en nog wat.

De vraag is alleen, zijn ze nog steeds zo astronomisch rijk en machtig als in de 19e eeuw? Want volgens menigeen profileren de Rothschilds zich dan wel als beschaafde kunstliefhebbers en weldoeners, maar delen de Rothschilds in werkelijkheid achter de schermen de lakens uit in de wereld middels schimmige geheime organisaties alwaar in achterafkamertjes de machtigste politici worden gemanipuleerd. Anderen betwijfelen dit weer, aangezien de werkelijke machthebbers zo discreet mogelijk willen en moeten blijven. Gezien de grote bekendheid die de Rothschilds genieten zou dat hen vrijpleiten. Een relatief onbekende familie zoals de Venetiaanse familie Savoy zou volgens die visie een serieuzere kandidaat zijn. Dus heeft de familie Rothschild anno 2024 slechts een aureool van macht, maar is hun echte macht voltooid verleden tijd?

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.