Van Malaise naar Milei (2)

Sinds 10 december 2023 is Javier Milei president van Argentinië. Hij is de zoveelste die door de Argentijnse kiezer een mandaat krijgt om te trachten het Zuid-Amerikaanse land uit het moeras te trekken. De man werd vroeger op school reeds el loco (de gek) genoemd door zijn klasgenootjes. Maar ook nu hij het hoogste politieke ambt bekleedt vragen velen zich af of alles wel helemaal helder is in zijn bovenkamer. En in het verlengde daarvan de Argentijnse kiezer, aangezien zij een gek op de hoogste politieke plek hebben gezet.

Javier Milei zag voor het eerst het levenslicht in de wijk Palermo van hoofdstad Buenos Aires, en groeide op in een arbeidersgezin. Zijn vader heeft Italiaanse wortels en zijn moeder Kroatische. Hij bezocht katholieke scholen en was doelman in de jeugdafdeling van profclub Chacarita Juniors. Op zijn 18e liet hij het voetbal echter voor gezien en ging economie studeren. De hyperinflatie waar Argentinië in de jaren ´80 onder leed had Milei´s interesse voor economie gewekt. Aldus ging hij studeren aan de Universidad de Belgrano en de Instituto de Desarrollo Económico y Social om een diepgaande kennis te verwerven over de werking van de economie.

Milei doceerde meer dan twintig jaar marco-economie, economische groei, micro-economie en wiskunde voor economen aan de universiteit. Maar hij was vooral gespecialiseerd in economische groei. Doch hij bekleedde eveneens hoge functies bij verschillende bedrijven en banken. Bijvoorbeeld als hoofdeconoom van Corporación América, van miljardair Eduardo Eurnekian.

Eduardo Eurnekian was niet slechts werkgever, maar aanvankelijk ook de patroon van Milei. Toen Milei in de jaren ´10 veelvuldig in de media kwam om het economische beleid van de regering te bekritiseren zag Eurnekian veel potentie in zijn protegé: met steun en aanmoediging van Eurnekian rolde Milei zodoende de politiek in.

Echter, toen Milei daadwerkelijk presidentskandidaat was begon zijn patroon zich van hem te distantiëren vanwege zijn buitensporige gedrag en merkwaardige standpunten. Zo schold hij continu leden van de peronistische partij uit voor moordenaars vanwege hun in Milei´s ogen verwoestende economische beleid. Dit vond Eurnekian nogal over de top. Bovendien vond Eurnekian als belijdend christen het niet kunnen dat Milei paus Francis, voormalig aartsbisschop van Buenos Aires, als “de vertegenwoordiger van het kwaad op aarde” betitelde.

Wellicht nog kwaadaardiger waren de plannen van Milei, want blijkbaar kent hij de geschiedenis niet. Milei wil nl. de Argentijnse centrale bank en de pesos als munteenheid afschaffen en de Amerikaanse dollar invoeren als munteenheid. Hierdoor is menig deskundige aan de historische kennis van Milei gaan twijfelen. Want de Argentijnse economie stortte volledig in gedurende de periode 2000-2002 nadat president Menem de pesos 1:1 aan de dollar had gekoppeld. Bovendien, Ecuador is Argentinië reeds voorgegaan met het afschaffen van de nationale munteenheid en invoering van de dollar, hetgeen Ecuador van de ene in de andere crisis schommelde. Belangrijker nog, een klein kind kan begrijpen dat als de pesos vervangen wordt door de dollar en tot overmaat van ramp de eigen centrale bank bedankt wordt, wat Argentinië betreft de erfenis van Simon Bolivar bij het oud vuil wordt gedonderd. Of anders geformuleerd, dat Argentinië weer een kolonie wordt. Deze maal niet van Spanje maar van de VS. Deze plannen tot het plegen van landverraad suggereren sterk dat Milei zijn Argentijnse patroon Eurnekian ingeruild voor Anglo-Amerikaanse patronen.

Brazilië heeft zich erg ingespannen om Argentinië lid te maken van de BRICS. De bedoeling was dat de zuiderbuur op 1 januari 2024 samen met een aantal andere landen officieel lid zou gaan worden. Maar op de valreep haalde de nieuwe president een streep door de rekening van de inspanningen van Brazilië. Reden? Milei wil niet samenwerken met wat hij noemt communistisch China (daarbij voorbijgaand aan het gegeven dat BRICS-landen Brazilië en China de twee grootste handelspartners van Argentinië zijn).

Een land waar Milei weer wel zeer warme gevoelens voor heeft is naast de VS het welbekende land dat de VS onvoorwaardelijk steunt. Juist nu Israël op de vingers is getikt door het ICC wegens het (mogelijk) plegen van genocide, waardoor het op de helling zit om een pariastatus te verwerven in het mondiale statensysteem. Maar het bloed dat Israël aan de handen heeft was voor Milei absoluut geen belemmering om zijn eerste diplomatieke reis te maken naar de Levant. De genocide te Gaza verdedigt Milei met de welbekende dooddoener: “Israël heeft het recht haar grondgebied te beschermen tegen terroristen!” Hieraan toevoegend, in navolging van Donald Trump ligt het wat betreft Milei in de planning om de Argentijnse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jerusalem.

Alhoewel Milei katholiek is opgevoed ambieert hij het zich tot het jodendom te bekeren, hetgeen hem tevens de eerste Joodse president van Argentinië zou maken. Als hardcore zionist kon Milei het niet nalaten om olie op het vuur te gooien in Palestina. Eensgelijk extreemrechtse Joden pleitte Milei namelijk publiekelijk voor de herbouw van de tweede tempel in Jerusalem (waarmee hij impliciet pleit voor de vernietiging van de beroemde Al-Aqsa moskee). Daarmee kwaad bloed zettend bij de Palestijnen en hun sympathisanten. Hetgeen weer geheel in tegenspraak is met el loco´s onvoorwaardelijke liefde voor het zionisme is dat hij neonazi Rodolfo Barra benoemd heeft tot hoofd van één van de belangrijkste juridische instituties van zijn land. Barra was eerder minister van Justitie, maar moest aftreden toen naar buiten kwam dat hij lid was van een gewelddadige antisemitische groep.,,

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.