Henry Kissinger

Henry Kissinger is heengegaan op 29 november jongstleden. Vriend en vijand is het er overeens dat Kissinger onmiskenbaar zijn stempel gedrukt heeft op de naoorlogse geschiedenis. Hij wordt dan ook algemeen gezien als één van de grote geopolitieke strategen van het Anglo-Amerikaanse imperium. Of met andere woorden, bewonderd door de Anglo-Amerikaanse elite om de listigheid waarmee hij hun belangen veiligstelde, maar door derden veelal gezien als de vleesgeworden duivel.

Henry Kissinger werd op 23 mei 1923 in een Joods gezin geboren in het Duitse Fürth te Beieren, als oudste zoon van schoolmeester Louis Kissinger. Vanwege de Jodenvervolging door de nazi´s zag de familie Kissinger zich genoodzaakt om Duitsland te ontvluchten. Dat geschiedde op 20 augustus 1938.

De familie Kissinger kwam na een korte stop in Londen terecht in de VS. In de VS behaalde Henry Kissinger een middelbareschooldiploma en ging vervolgens voor accountant studeren. In de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug in Duitsland als soldaat. Ondanks dat Kissinger de laagste rang bekleedde werd hij benoemd tot hoofd van het bestuur van Krefeld vanwege een gebrek aan Duitstaligen in zijn divisie. Door zijn werk in Krefeld speelde hij zichzelf in de kijker en ging carrïère maken in het leger en de inlichtingendiensten.

Na de oorlog studeerde Kissinger politicologie aan Harvard. In 1954 zou hij promoveren. Tevens zou hij zeventien jaar doceren aan hetzelfde Harvard. Gedurende deze periode werd hij ontdekt door vooraanstaand politicus Nelson Rockefeller, en kwam zodoende te verkeren in de meest elitaire kringen. Waaruit volgde dat Kissinger decennialang als consultant zou dienen voor allerhande overheidsinstanties, denktanks, politici, mulitinationals, etc…
In 1968 was uitgaand president Lyndon B. Johnson overeengekomen vredesbesprekingen aan te vangen met Noord-Vietnam. Kissinger was echter adviseur van de republikeinse presidentskandidaat Nixon, die de Amerikaanse kiezer lekker maakte met een geheim plan om de oorlog te beëindigen. Het was daarom voor kamp Nixon [Kissinger] van vitaal belang dat de oorlog niet eindigde voor de verkiezingen begonnen. Kamp Nixon fluisterde Zuid-Vietnam zodoende in zich onverzettelijk op te stellen tijdens de onderhandelingen. Met succes, want de oorlog ging inderdaad door.

Vanwege het bovenstaande kan gesteld worden dat al de miljoenen doden die vanaf 1968 te betreuren zouden zijn in Vietnam, Laos en Cambodja op het conto te schrijven zijn van Henry Kissinger. Te meer omdat Kissinger ten tijde van het Watergate schandaal de macht naar zich toe trok en de de facto president van de VS werd. Het cynische is dat uitgerekend Kissinger een Nobelprijs voor de vrede won in 1973. Uitgerekend nadat hij Saigon zwaar had laten bombarderen op kerstmis 1972 en de oorlog juist door hem jaren langer heeft geduurd dan noodzakelijk was. Voor velen betekende de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan massamoordenaar Kissinger dan ook het morele failliet van de prestigieuze vredesprijs.

Maar Kissinger heeft niet alleen in Indochina dood en verderf gezaaid. Eveneens zit hij achter het omverwerpen van de democratisch gekozen socialistische president van Chili, Salvador Allende, ten faveure van dictator Pinochet. Ook omarmde hij het fascistische regime van generaal Videla in Argentinië. Zo was hij speciale gast op het WK voetbal van 1978 te Argentinië, en liet blijken dat sport en politiek alles met elkaar te maken hebben. Toen Argentinië met veel doelpunten verschil van het indertijd formidabele elftal van Peru moest winnen om de finale te halen, verscheen Videla voor de wedstrijd samen met Kissinger in de kleedkamer van Peru (waarom waren ze niet in de kleedkamer van Argentinië?). Halverwege de wedstrijd werd Jose Velasquez (de beste speler van Peru) gewisseld. Argentinië won met 6-0 en mocht de finale spelen tegen Nederland. Voormalig Peruaans senator Genaro Ledesma vindt dat Argentinië de wereldtitel van 1978 moet worden afgepakt omdat de regimes van Argentinië en Peru een vuile deal hadden gesloten. Die deal was dat Peru politieke gevangen naar Argentinië mocht sturen om gemarteld te worden, in ruil voor fors verlies van het Peruaanse voetbalelftal.

Evenzo in Afrika heeft Kissinger zich als een duivel gemanifesteerd. Zo steunde hij apartheid Zuid-Afrika in haar oorlog contra Angola. Maar hij stak net zo goed onverbloemd de Zuid-Afrikaanse regering een hart onder de riem in de donkerste dagen van apartheid. Terwijl de internationale gemeenschap geschokt was omdat de Zuid-Afrikaanse politie in 1976 176 schoolkinderen dood had geschoten in Soweto, vereerde Kissinger apartheid Zuid-Afrika met een bezoek. Door als vooraanstaand staatsman apartheid Zuid-Afrika na deze bloedige gebeurtenis aan te doen verschafte hij legitimiteit aan het apartheidsbewind.

In West-Azië zorgde Kissinger er tegen de wensen van het Pentagon voor dat Israël razendsnel alle benodigde wapens kreeg om de Jom Kipoer-oorlog van 1973 alsnog te kunnen winnen. Volgens sommigen heeft deze steun geleid tot de Camp Davis akkoorden van 1978. Of dat nu wel of niet zo is, het was in ieder geval niet de bedoeling van Kissinger. Want zelf gaf hij in 1981 aan dat het simpele doel van zijn politiek in die regio was om de Palestijnen te isoleren van hun Arabische buren en vrienden.

Verder zag Kissinger oogluikend toe dat bondgenoot Pakistan in 1971 genocide pleegde in Bangladesh (300.000 doden) en dat bondgenoot Indonesië Oost-Timor binnenviel in 1975 (100.000 doden). Anderzijds, eens werd Kissinger geprezen omdat hij met succes de diplomatieke banden met China heeft aangehaald. Indertijd was China een waardevolle bondgenoot in de koude oorlog. Maar of de Anglo-Amerikaanse elite heden nog steeds zo blij is met China valt te betwijfelen.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.