President Bola Tinubu

Na de coup in Niger waarbij de Franse marionet Bazoum werd afgezet gebeurde er iets merkwaardigs: Bola Tinubu, president van Nigeria en voorzitter van de ECOWAS eiste dat Bazoum in ere hersteld werd als president voor aanvang van een bepaald tijdstip. Zo niet, dan zou ECOWAS militair ingrijpen. Oftewel, we zagen onder auspiciën van Tinubu een samenwerkingsverband van Afrikaanse staten de kolen uit het vuur halen voor het Franse VOC-kolonialisme. Maar wie is die Tinubu eigenlijk en wat bezielt hem?

Tinubu is van huis uit accountant en hij zit al dertig jaar in de politiek. Een man die in Nederland de pensioengerechtigde leeftijd reeds ruim overschreden zou hebben. Daarnaast behoort hij tot de rijkste politici van Nigeria. Hoe hij precies aan zijn vermogen is gekomen is niet helemaal helder, hetgeen maakt dat menigeen hem wantrouwt.

Bola Tinubu zou op 29 maart 1952 geboren zijn in Lagos (wat overigens betwist wordt door zijn politieke tegenstanders, zij beweren dat Tinubu in werkelijkheid veel ouder is). Hij heeft gestudeerd in de VS. Eerst op Richard J. Daley College in Chicago, maar hij stapte over naar Chicago State University alwaar hij in 1979 zijn bachelor behaalde in accounting. Daarna is hij als accountant aan de slag gegaan voor verschillende Amerikaanse bedrijven, respectievelijk Andersen, Deloitte en GTO. In 1983 ging hij terug naar Nigeria en ging werken voor Mobil Oil Nigeria, in welk bedrijf hij zou opklimmen tot directielid.

De politieke carrière van Tinubu ving in 1991 aan, toen hij lid werd van de SDP (Social Democratic Party of Nigeria). In 1992 kwam hij in de senaat van the Nigerian Third Republic, geleid door generaal Ibrahim Babangida. In de nasleep van de afgelasting van de presidentsverkiezingen van 1993, waarna generaal Sani Abacha de macht greep, werd Tinubu onderdeel van een groep die ageerde tegen het regime van Abacha. Hierdoor belandde hij enige tijd in de gevangenis en zou tussen 1994 en 1998 in ballingschap leven. In 1999 schopte Tinubu het tot gouverneur van Lagos State voor de nieuwe politieke part AD (Alliance for Democracy) en werd in 2003 herkozen. Tijdens zijn gouverneurschap verbeterde Tinubu de belastingheffing waardoor hij de financiën van Lagos State kon verbeteren. Tevens deed hij wat aan de chaotische verkeerssituatie door het openbaar vervoer te bevorderen. Eveneens ontwikkelde Tinubu zich als een soort van politicusmakelaar, waardoor hij de bijnaam ‘political godfather’ verkreeg. Oftewel, hij wist zijn invloed met succes aan te wenden om allerlei politici op posities te krijgen. Zo wist hij zelfs te sturen wie zijn opvolgers als gouverneur van Lagos State werden.

In 2013 was Tinubu betrokken bij de oprichting van de nieuwe politieke partij APC (All Progressives Congress). In 2015 werd Muhammadu Buhari, de kandidaat van APC, president van Nigeria en werd in 2019 herkozen. Na twee termijnen moest Buhari volgens de wet terugtreden en werd Tinubu door de APC naar voren geschoven als hun nieuwe kandidaat. De verkiezingen van 25 februari 2023 werden gewonnen door Tinubu. Omdat betreffende verkiezingen met veel onregelmatigheden gepaard gingen werd tegen de uitslag juridisch bezwaar gemaakt. Uiteindelijk werd Tinubu toch ingezworen als president van Nigeria op 29 mei 2023.

Tinubu is dus gekozen tot president van Nigeria en is in die hoedanigheid momenteel tevens voorzitter van de ECOWAS. Ondanks dat Tinubu leider is van een vooraanstaand Afrikaans land staan voor hem de belangen van het Westerse VOC-imperialisme voorop, getuige zijn dreigement buurland Niger binnen te vallen mocht de Franse marionet Bazoum niet in functie hersteld worden.

De vraag is, wat bezielt Tinubu? Waarom zegt Tinubu “Hoe hoog?” als het Westen zegt “spring!”. Ten eerste, Tinubu is beslist niet onkreukbaar. De Amerikaanse autoriteiten hebben harde bewijzen dat Tinubu op grote schaal in drugs heeft gehandeld in Chicago. Volgens officier van justitie Michael J. Shepard van het noordelijk district van de staat Illinois runde Tinubu vanaf begin 1998 samen met een aantal handlangers een organisatie die op grote schaal witte heroïne distribueerde, wat veel geld opleverde. Uiteindelijk kwam het tot een schikking met het Amerikaanse openbare ministerie waarbij geld op een rekening van Tinubu die aan drugshandel was gelinkt verbeurd werd verklaard. Maar ook in Nigeria wordt Tinubu gelieerd aan louche praktijken. Zo werd een adviesbureau van Tinubu in 2018 verdacht van grootschalige fraude, belastingontduiking en witwassen. Alleen kon er moeilijk tegen worden opgetreden omdat het adviesbureau beschermd wordt door machtige politici. Los van hierboven genoemde beschuldigingen was het sowieso merkwaardig dat Tinubu (als gouverneur van Lagos State) een adviesbureau waarvan hij zelf eigenaar was de overheid van Lagos State liet adviseren.

Het bovenstaande lijkt duidelijk te maken dat president Bola Tinubu van Nigeria door zijn duistere handel en wandel zeer chanteerbaar is. Eigenlijk had zo iemand nooit president mogen worden. Zeker niet van een regionale mogendheid als Nigeria. Want het is allesbehalve uit te sluiten dat Westerse mogendheden Tinubu momenteel in de wandelgangen zwaar het vuur aan de schenen leggen. Dat verklaart wellicht waarom Tinubu heden zo fanatiek buurland Niger bedreigt in naam van het Westerse VOC-kolonialisme. In tegenstelling tot hetgeen de msm suggereert zien Westerse mogendheden gaarne corrupte leiders aan de macht in (voormalige) koloniën, omdat dat soort leiders eenvoudiger te manipuleren zijn. We kunnen ons voorstellen dat in achterafkamertjes de verdenkingen van drugshandel genoemd zijn (eventueel aangevuld met nieuwe feiten) en gedreigd is die weer boven water te halen als president Tinubu Niger niet zou gaan aanpakken.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.