Oekraïne en Ter Apel

Onlangs bezocht een zware Afrikaanse delegatie Oost-Europa om te trachten een bijdrage te leveren aan het beëindigen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Want Afrika heeft belang bij een spoedig einde van de oorlog aangezien het afhankelijk is van het graan dat verbouwd wordt door beide aan de Zwarte Zee gelegen landen. Echter, veel Afrikaanse landen stelden zich gedurende het gewapende conflict neutraal op en hebben Rusland dus niet veroordeeld. Dit was tegen het zere been van het Westen. Gedacht wordt daarom dat de Afrikaanse delegatie uit wraak werd geschoffeerd in Polen.

Op het vliegveld te Warschau werd de Afrikaanse delegatie (politici, diplomaten, media en bewaking) onder auspiciën van de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa meer dan 24 uur opgehouden. Onder het mom dat de bewakers van de president van Zuid-Afrika niet bevoegd waren om wapens te dragen. Uiteindelijk arriveerde men wel in Kiev om met Zelensky te converseren. Terwijl de Afrikaanse leiders erop aandrongen om de oorlog middels onderhandelingen te beëindigen gaf Zelensky aan onderhandelingen te weigeren. Ja, pas als de Russen al het grondgebied dat Oekraïne claimt hebben verlaten. Maar dat is onrealistisch.

Vervolgens reisde de Afrikaanse delegatie af naar Rusland alwaar president Vladimir Poetin de Russische kant van het verhaal uitlegde. Poetin liet een vredesverdrag zien dat door Oekraïne is ondertekend. Er was dus een akkoord en om goede wil te tonen heeft Rusland toen zijn troepen bij Kiev weggehaald. Maar vlak na de ondertekening van dat verdrag kwam Boris Johnson naar Kiev en beval Zelensky om dat verdrag aan zijn laars te lappen en door te vechten, hetgeen ook gebeurde. Vervolgens werd de vrijwillige terugtrekking van de Russische troepen als gebaar van goede wil door de Westerse pers geframed als een grote militaire nederlaag (Rusland heeft de slag om Kiev verloren!). Sindsdien weigert Kiev te onderhandelen en lijkt het onder Westerse druk door te gaan vechten tot de laatste Oekraïner.

Wat eveneens de wenkbrauwen deed fronsen was de scene waarin een Afrikaanse leider als teken van vriendschap de hand van Zelensky tracht vast te pakken, maar Zelensky zijn hand weer losrukt alsof hij wil zeggen: “sodemieter op man!” Bovendien schoffeerde Zelensky´s adviseur Mykhailo Podolyak na afloop de Afrikaanse delegatie schaamteloos: “De Afrikaanse delegatie had niet als doel het conflict op te lossen of een oplossing te vinden. Dat is natuurlijk niet hun taak. Het is niet op hun niveau of competentie.”

Op 5 juni jongstleden ving dan eindelijk het grote tegenoffensief van Oekraïne aan. Volgens Westerse experts zou het Oekraïense leger met alle Westerse ´wunder waffen´ en door het Westen getrainde manschappen korte metten gaan maken met de Russen in de Krim en de Donbass. Maar dat valt vooralsnog tegen: Oekraïne lijdt gigantische verliezen maar boekt nauwelijks terreinwinst.

Doch op 24 juni jongstleden leken van het ene op het andere moment de kansen van Oekraïne op wonderbaarlijke wijze te keren. Eén van Oekraïne´s geduchtste vijanden in de oorlog ging een handje helpen. PCM Wagner had het Oekraïense leger uit het zeer zwaar gefortificeerde Bachmoet weten te verjagen. Echter, tot verbazing van alle outsiders nam ditzelfde PCM Wagner op 24 juni de Russische stad Rostov in en marcheerde vervolgens richting Moskou. Wat was dit? In ieder geval was het reden voor Oekraïne en het Westen om een gat in de lucht te springen, want wat was er mooier dan dat de Russen met elkaar gingen rollebollen, waardoor het probleem zichzelf oploste!

Tot een belegering van Moskou kwam het echter niet. Net zo plotseling als de muiterij van Wagner begon, was die ook weer afgelopen. Dankzij bemiddeling van de president van Wit-Rusland werd er een akkoord bereikt. Deze hele gang van zaken heeft vele vragen opgeroepen. Zo is gesuggereerd dat Wagner-baas Jevgeni Prigozjin heimelijk is overgelopen naar het Westen. Anderen denken weer dat Prigozjin een dubbelagent is. Hetgeen inhoudt dat het Westen meende dat hij voor hen werkte, maar dat hij in werkelijkheid gewoon voor Rusland aan de slag was. In dat geval was die muiterij dus gewoon een rookgordijn om het Westen op het verkeerde been te zetten. Het bewijs hiervoor zou zijn dat Prigozjin nog steeds leeft: als hij echt had gemuit dan zou hij allang zijn vermoord.

Hoe dan ook, noch alle Westerse wapens noch de muiterij van Wagner blijken het tij te kunnen keren. Door de oorlog en de aan Rusland opgelegde sancties stijgen mondiaal de voedsel-en brandstofprijzen. Met name Afrika lijdt hieronder. De armoede in Afrika neemt toe, waardoor nog meer mensen het wagen om op gammele bootjes naar Europa te emigreren. Ondertussen werken Rutte en co niet aan een vredesovereenkomst, neen, ze halen juist alles uit de kast om het vuurtje verder op te stoken. Ondanks dat (eerlijke) experts allang uitgedokterd hebben dat Oekraïne onmogelijk kan winnen. Des te langer de oorlog duurt, des te meer kwetsbare mensen ten zuiden van de Middellandse Zee eronder gaan lijden. Des te meer mensen in Ter Apel terecht zullen komen. Rutte heeft danwel plechtig beloofd aan zijn eigen VVD-achterban om de migratiestroom in te dammen, maar daar klopt dus helemaal niets van. Want Rutte dweilt evident met de kraan open. Als hij daadwerkelijk voor een oplossing was van essentiële binnenlandse en internationale problemen dan zou hij beginnen met Zelensky naar de onderhandelingstafel te delegeren. Want de inflatie, Groningen, Ter Apel, de woningnood en Oekraïne hebben allemaal met elkaar te maken.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.