Kemet (2)

In het RMO te Leiden valt er zoals gezegd momenteel een tentoonstelling te bezichtigen genaamd Kemet. In deze tentoonstelling is het werk van Zwarte Amerikaanse artiesten te bewonderen die zich met het oude Egypte identificeren. Dat wordt het RMO niet in dank afgenomen: het RMO wordt op de sociale media werkelijk waar bedolven onder de woedende, racistische reacties van de moderne bewoners van Egypte. Volgens hen doet het RMO nl. aan blackwashing. Oftewel, die Zwarte Amerikaanse artiesten zouden zich schuldig maken aan culturele toe-eigening door zich met het oude Egypte te identificeren omdat het oude Egypte helemaal niets met Zwart Afrika van doen zou hebben gehad. Door zulke artiesten een podium te bieden zou in het verlengde daarvan het RMO zich bezondigen aan hetgeen de Egyptenaren blackwashing noemen.

Het ironische is is dat de tentoonstelling Kemet juist bedoeld was om de claims van die artiesten onderuit te halen. Zo van: “die artiesten beweren dan wel dat de antieke Egyptenaren Zwarte Afrikanen waren, maar dat is in werkelijkheid grote onzin: dit is hetgeen zij fantaseren, maar dit is hoe het (volgens ons, de mainstream eurocentrische wetenschap) echt zit.” Dus eigenlijk zou Egypte juist dolblij moeten zijn met die tentoonstelling. Niet dus. Inmiddels hebben zelfs de Egyptische autoriteiten als door een adder gebeten gereageerd. In de gedaante van de Oudheidkundige Dienst zijn er keiharde strafmaatregelen genomen: het is het RMO verboden om nog opgravingen te doen bij Sakkara omdat ze middels een ‘afrocentrische tentoonsteling’ meegewerkt zouden hebben aan culturele toe-eigening.

Eerder richtte de Egyptische toorn zich op een Netflixserie over Cleopatra VII. Waarom Egypte zich daar zo over opwindt is rationeel niet goed te verklaren. Aangezien de familie van Cleopatra van vaderskant oorspronkelijk uit Macedonië kwam, had Egypte vanuit die insteek überhaupt geen claim op Cleopatra. Dus waarom maakt Egypte zich druk om een Grieks/Macedonische monarche? Hebben de Grieken niet meer reden tot klagen? Let op, we horen de Egyptenaren niet over haar moeder die onbekend is (en dus Zwart heeft kunnen zijn geweest) of haar grootmoeder van vaderskant die onbekend is (en dus Zwart heeft kunnen zijn geweest). Voor de Egyptenaren is slechts haar voorvader Ptolemaeus I die uit Macedonië kwam leidend. Dat geconstateerd hebbende, als we de logica van de moderne Egyptenaren consequent doortrekken dan zijn het de moderne Egyptenaren dus zelf die met andermans veren pronken en zich zodoende schuldig maken aan culturele toe-eigening ten koste van Macedonië/Griekenland.

Bovendien, waar bleef de volkswoede al die keren dat Hollywood Cleopatra VII liet spelen door spierwitte actrices als Elizabeth Taylor, terwijl we zeker weten dat Cleopatra niet zo spierwit was als de voormalige Europese kolonisatoren van Egypte? Of waar was de verontwaardiging toen mummiefilms werden genaakt, een filmgenre waarin Egypte zowel compleet belachelijk wordt genaakt als kwaadaardig wordt voorgesteld?

Met andere woorden, de verontwaardiging in Egypte kan niet anders gekwalificeerd worden dan als een selectieve verontwaardiging, een racistische verontwaardiging zelfs, want er zijn tot op de dag van vandaag Zwarte Egyptenaren. Dus zelfs heden ten dage kan iemand uitstekend zowel Zwart zijn als Egyptisch. Hoe moet de volkswoede uitgelegd worden aan de hedendaagse Zwarte staatsburgers van Egypte? Het suggereert heel sterk dat de Zwarte staatsburgers van Egypte ondanks hun Egyptische paspoort als tweederangsburgers worden beschouwd.

We willen er tevens op wijzen dat het land dat in de oudheid Kemet heette tegenwoordig officieel de naam the Arab Republic of Egypt draagt. Wel, de geschiedenis leert ons dat de Arabische overheersers pas in 639 de touwtjes in handen kregen in Egypte. Kemet was toen reeds duizend jaar (!) niet meer in handen van de oorspronkelijke bewoners. Hier eindigt de discussie dus. De mensen die zichzelf identificeren als Arabieren hebben sowieso niets van doen met Kemet. Dus waar halen de autoriteiten van the Arab Republic of Egypt het lef vandaan om zich te beklagen over blackwashing van het RMO middels een ‘afrocentrische tentoonstelling’ genaamd Kemet? Because you can´t have your cake and eat it too. Je kunt je niet zowel met de Kemmioe (de Zwarten) identificeren als met de Arabische overheersers van Egypte (die overigens ook niet etnisch homogeen waren, maar dat is een andere discussie).

In werkelijkheid stammen de moderne Egyptenaren af van indringers en immigranten van allerlei pluimage zoals Grieken, Romeinen, Perzen, Turken, Europese slaafgemaakten, etc. Desalniettemin identificeert het land zich vooral met de Arabieren getuige de naam van het land. Een deel van de bevolking zal zeker ook rechtstreeks afstammen van de antieke bewoners des lands, doch het punt is dat de huidige bevolking dusdanig vermengd is met volkeren van buiten Afrika afkomstig dat je niet één op één kunt stellen dat de hedendaagse inwoners dezelfde huidskleur hebben als de Kemmioe.

Zodoende kon het geschieden dat na de Zwarte komiek Kevin Hart nu ook een deftig mainstream Europees instituut als het RMO Leiden aan de beurt kwam: verbannen door eurocentrische Arabieren vanwege vermeende afrocentrische sympathieën. De lange arm van Zawi Hawass leidt dus helemaal tot Leiden. Zodra Zawi Hawass Kemet hoort wordt hij witheet van woede en ziet hij Zwart voor ogen van blind racisme. Want Hawass en consorten zijn evident niet vaderlandslievend maar echt racistisch, aangezien Zwarte Egyptenaren net zo goed Egyptenaren zijn, maar volgens Hawass bestaan noch bestonden ze. Kemet betekent Zwart, maar wat de tentoonstelling Kemet luid en duidelijk heeft gemaakt is dat het hedendaagse Egypte geen land is waar Zwarte mensen gewaardeerd worden.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.