De opkomst en ondergang van FTX

FTX genereerde geld als Dagobert Duck maar eindigde als een sprookje van Grimm. Het werd opgericht in 2019 door MIT-alumnus Sam Bankman-Fried en is binnen een mum van tijd tot de grootste spelers in de cryptocurrency-wereld gaan behoren. FTX was weliswaar bekend om de handel in cryptocurrency, maar men kon via FTX in allerlei soorten (financiële) producten handelen, zoals derivaten, liefdadigheid, etc., noem maar op. Hoe dan ook, de handel en wandel rondom FTX leverde de studentikoze Bankman-Fried een appeltje voor de dorst op van $26 miljard (!).

Sam Bankman-Fried werd geboren op de campus van Stanford University. Zijn beide ouders doceren aan de rechtenfaculteit van betreffende universiteit. In 2014 studeerde hij aan MIT af in de natuurkunde. Nog tijdens zijn studie (2013) stapte hij de wereld van de speculanten in: hij werd trader bij Jane Street Capital. Aldaar ontmoette hij mejuffrouw Caroline Ellison, die in 2016 afstudeerde in de wiskunde aan Stanford University. In 2017 zette Bankman-Fried samen met Tara Mac Aulay cryptocurrencybedrijf Alameade Research op. In mei 2019 stampte Bankman-Fried samen met Gary Wang FTX uit de grond in Hong Kong. Dit bedrijf trok veel grote investeerders aan en in 2021 kon FTX zeggen dat het een miljoen klanten had en dat het voor $10 miljard per dag verhandelde. Daarmee was het het op twee na grootste cryptocurrencybedrijf ter wereld. In september 2021 werd het hoofdkwartier verhuisd van Hong Kong naar de Bahama’s.

Ondanks dat Bankman-Fried inmiddels multimiljardair was, had hij nog steeds een studentikoze mindset. Hij ging op de Bahama’s wonen met een groep vrienden die hij nog kende uit het studentenleven in hetgeen omschreven zou kunnen worden als een uit de kluiten gewassen studentenhuis. Dat houdt in een Penthouse van $40 miljoen. Maar er was meer aan de hand. De (voormalige) studievrienden die samenwoonden op de Bahama’s vormden tevens het management van FTX en Alameda. Die vriendengroep van nerds stond tevens bekend om de orgies: in het Penthouse deed iedereen het met iedereen.

Incrowder Caroline Ellison werd in oktober 2021 gepromoveerd tot co-CEO van Alameda Research. In augustus 2022 werd ze zelfs de enige CEO (nadat Sam Trabucco zich had teruggetrokken). Doch recentelijk lekte uit dat de financiële positie van Alameade Research zeer zwak was. Via een geheim achterdeurtje in de boekhouding verdwenen deelnemingen van klanten waarover geen verantwoording kon worden afgelegd. FTX pompte geld in Alameade om het te redden, maar het mocht niet baten. Als reactie hierop namen Binance en diens CEO Changpeng Zhao het besluit om alle FTX-tokens die zij nog bezaten te liquideren. Dit hangden zij aan de grote klok. Hierdoor brak er onmiddellijk paniek uit en haalden de klanten massaal hun cryptocurrencies weg bij FTX. Eventjes was er sprake van dat Binance FTX zou gaan redden, maar na een kijkje te hebben genomen in de boeken vonden ze de situatie van FTX dusdanig zwak dat ze ervan af zagen. Hierdoor werd een faillissementsaanvraag voor FTX onvermijdelijk. Een schok ging er door de financiële wereld: de ondergang van FTX wordt wel vergeleken met de ondergang van de zakenbank Lehman Brothers in 2008.

Maar de beerput ging nog verder open. FTX bleek namelijk veel meer te zijn dan het zoveelste overgewaardeerde bedrijf dat door de mand is gevallen. Er zijn sterke aanwijzingen dat FTX kapitalen witgewassen heeft onder het voorwendsel “hulp voor Oekraïne”. Bankman-Fried was na George Soros de grootste donateur van de Democratische Partij. Dit soort donaties aan politieke partijen kan ook legale corruptie heten, want de gulle gevers krijgen er na de verkiezingen gunsten voor terug. In ieder geval, FTX onderhield eveneens warme banden met de regering van Oekraïne. FTX verzamelde fondsen om de oorlogskas van Oekraïne te spekken. Dat hield in dat er massaal cryptocurrencies overgemaakt werden naar Oekraïne. Sowieso zeer opmerkelijk dat een regering handelt in zoiets instabiels als cryptocurrency. Het verhaal gaat dus dat miljarden door de Amerikaanse regering verschafte fondsen aan Oekraïne niet aangewend zijn om oorlog te voeren, maar geïnvesteerd is in FTX. FTX zou het vervolgens witwassen en als bedankje zou Sam Bankman-Fried als grote baas van FXT weer doneren aan de regerende Democratische Partij. Eén en ander is nog niet zwart op wit bewezen, maar het is wel merkwaardig dat de Oekraïense regering vlak voor de val van FXT zich ineens distantieerde van de door FXT opgezette website Aid for Ukraine. Want de oorlogspropaganda machine komt het natuurlijk heel slecht uit als bewezen wordt dat de Democratische Partij, de regering van Oekraïne en FXT partners waren in een gigantisch witwas schandaal.

FXT is in haar korte bestaan van begin tot het einde waarschijnlijk één grote scam geweest die een groepje nerds extreem bemiddeld heeft gemaakt. Het is razendsnel uitgroeid tot de succesvolste bedrijven van de VS. Maar nog sneller donderde het weer de afgrond in. Bankman-Fried leek een waar financieel wunderkind dat als een raket op weg was de nieuwe George Soros te worden. But what goes up, must come down. Wat Bankman-Fried’s persoonlijke financiën betreft, hij is inmiddels zo arm als Job. Op het hoogtepunt van zijn carrière bezat hij $26 miljard. In oktober 2022 was dat reeds geslonken tot $10 miljard. Op 8 november 2022 was daar nog eens 94% van gesmolten en volgens Bloomberg Billionires Index was Bankman-Fried op 11 november 2022 zo arm als een kerkrat, omdat hij helemaal niets meer zou bezitten.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.