Rishi Sunak

Diwali is het feest van het licht in het Hindoeïsme. Gerekend tot één der belangrijkste feesten gerelateerd aan betreffende wereldreligie. Op de recentste diwali was het echter dubbelfeest voor India en haar diaspora. Groot-Brittannië heeft honderden jaren over het subcontinent geregeerd, maar onlangs leken de rollen te zijn omgedraaid, aangezien een man van Indiase komaf premier werd van het land van de voormalige kolonisator van India. Dit geschiedde dus uitgerekend op diwali! Anderzijds zal Winston Churchill zich driemaal omdraaien in zijn graf. De man wordt in het VK nog altijd gezien als de ultieme held, omdat hij de premier was die het land door de Tweede Wereldoorlog leidde. Churchill is zelfs gekozen tot grootste Brit ooit. Daarmee wordt echter over het hoofd gezien dat de man door en door racistisch was. Met name van Indiërs had de ‘illustere’ voorganger van Sunak een bijzonder lage dunk. Maar heden ten dage is dus een Indiër hoofdbewoner van Downing Street 10. Überhaupt voor het eerst in de geschiedenis dat de premier van Groot-Brittannië geen wit persoon is.

Maar wie is die Sunak eigenlijk? Hij zou gezien de rijkdom behorend tot zijn (schoon)familie en de opleiding die hij genoten heeft gerust een aristocraat genoemd kunnen worden. Gezien het ongekend grote kapitaal waarover hij beschikt wellicht nog meer dan ieder van zijn voorgangers, aangezien een premier van het VK nog nimmer zo bemiddeld schijnt te zijn geweest.

Sunak is in Southampton geboren als zoon van Hindoestaanse ouders die in de jaren ’60 uit Oost-Afrika zijn geïmmigreerd. De middelbare school die hij bezocht was Winchester College, die gerekend wordt tot de meest prestigieuze kostscholen ter wereld. Vervolgens ging hij filosofie, politicologie en economie (PPE) studeren aan Oxford en bedrijfsadministratie aan Stanford. Na zijn studie heeft hij gewerkt voor de machtige zakenbank Goldman Sachs en daarna voor verschillende hefboomfondsen. Sinds 2015 zit hij voor de Conservatieve Partij in het Lagerhuis. Van januari 2018 tot juli 2019 was hij staatssecretaris voor lokale overheden. In juli 2019 werd hij staatssecretaris van Financiën. In februari 2020 schopte hij het tot minister van Financiën.

Na het aftreden van premier Boris Johnson ging hij in juli 2022 de strijd aan met Liz Truss voor het premierschap. Hij verloor, maar menigeen verwachtte dat men nog niet van Sunak af was. Truss werd nl. gezien als onbekwaam. Het sentiment was dat zij de kwaliteiten ontbeerde om het VK uit het moeras te trekken, en dat na haar mislukte premierschap Sunak alsnog naar Downing Street 10 zou verhuizen. Zo is het dus ook gegaan, zelfs nog veel spoediger dan verwacht. Zoals ook Sunak voorspelde heeft het neoliberale beleid van Truss en Kwarteng compleet gefaald, waardoor beiden op een andere manier geschiedenis hebben geschreven dan ze hadden gehoopt: in recordtijd ruim baan maken.

Wat niet voor is Sunak pleit is dat hij op ondemocratische wijze aan de macht is gekomen. Hij werd premier by default: er was noch een landelijke verkiezing, noch een verkiezing binnen de Conservatieve Partij, omdat de andere twee kandidaten zich terugtrokken. Zodoende mocht Sunak het hoogste politieke ambt in Groot-Brittannië gaan bekleden.

Maar waar staat Sunak precies voor? Dat valt wellicht af te leiden uit zijn loopbaan plus zakelijke en politieke belangen van zijn familie. Zoals hierboven reeds aangegeven werkte Sunak eens bij de omstreden zakenbank Goldman Sachs (hetgeen hij op zijn LinkedIn profiel verzwijgt) en verschillende hefboomfondsen. Goldman Sachs was één van de hoofdrolspelers in de kredietcrisis van 2008 en is bovendien reeds lange tijd een van de grootste investeerders in omstreden big pharma multinationals als Pfizer.

Sunak was van huis uit dus reeds bemiddeld, maar is extreem rijk geworden dankzij zijn huwelijk met Akshata Murty. Het fortuin van Sunak’s schoonfamilie is te danken aan hun IT-bedrijf Infosys. Opmerkelijk is dat dit Infosys op de website van het omstreden WEF als partner wordt vermeld. Daarnaast hebben verschillende bestuurders van Infosys artikelen geschreven voor WEF’s website. Infosys wordt evident een belangrijke rol toegedicht die het WEF voor ogen heeft. Hoe men ook naar het WEF kijkt, niemand kan erom heen dat WEF en Infosys een warme band onderhouden. Maar nu komt het, het WEF wordt de laatste jaren door steeds meer mensen met argusogen bekeken. Als een soort van opvolger van de Bilderberg groep, alwaar snode plannen worden gesmeed om de onwetende mensheid op meer en minder subtiele wijze te knechten en uiteindelijk te decimeren. Zo is the great reset inmiddels tot een gevleugeld begrip gepromoveerd. Niettegenstaande dat de mainstream media blijft volharden dat het een onschuldig theekransje is. Feit is wel dat politici die banden hebben met het WEF van Klaus Schwab dat het liefste glashard ontkennen (zie Mark Rutte).

Zijn achtergrond als Goldman Sachs bankier, hefboomfonds-hyena en zijn nauwe banden met het WEF suggereren sterk dat Sunak vooral de belangen van de globalisten zal dienen tijdens zijn regeerperiode. Het gegeven dat Sunak een migratieachtergrond heeft garandeert natuurlijk beslist niet dat hij zijn nek uit zal gaan steken voor immigranten: zo heeft hij reeds aangekondigd een streng asielbeleid te gaan voeren. Sunak lijkt de nieuwste versie te gaan worden van neokolonialisme (of VOC-kolonialisme) in het metropoolgebied. Bruine belangenbehartigers van het internationale kapitaal zijn er na de dekolonisatie altijd geweest in Azië, Latijns-Amerika en Afrika, maar de laatste jaren duiken ze dus ook steeds frequenter op in de (voormalige) koloniserende landen. Verwarrend, aangezien velen blind zijn voor schutkleuren.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.