De omgekeerde Marshallhulp

Als een detective een zaak tracht op te lossen dan stelt hij altijd de vraag: cui bono? Oftewel, wie heeft er baat bij de misdaad? Want, is de gedachte, de kans is aanzienlijk dat degene die profiteert van de misdaad degene is die erachter zit. Dus wie zou er baat bij gehad hebben dat op 26 september 2022 de Nord Stream (NS) pijpleidingen opgeblazen werden? Het is niet verrassend dat de Westerse media al snel met het vingertje richting Rusland wezen, want dat is het barbertje dat moet hangen in hun oorlogspropaganda. Een objectief journaille zou echter op zijn minst heel nuchter de vraag moeten stellen, wat zou Rusland ermee opschieten? Bovendien, wat is het harde bewijs dat weer de blaam ligt bij de beer?

In het hypothetische geval dat het om Russische Hegeliaanse dialectiek ging, dan zou Rusland spoedig na de explosies van de gelegenheid misbruik hebben gemaakt om zich te ‘wreken’ op de partij die ze de sabotage in de schoenen zouden schuiven. Dat is dus niet gebeurd. Een andere motief zou kunnen zijn West-Europa een lesje te leren vlak voor de winter. Probleem met deze theorie is dat Rusland de NS’s beslist niet hoefde op te blazen om West-Europa gas te ontzeggen. Rusland kon namelijk op elk gewenst moment zelf de gaskraan dichtdraaien. Maar ook weer opendraaien, om de kassa weer te laten rinkelen. Rusland heeft de gaskraan reeds eerder dichtgedraaid om West-Europa onder druk te zetten. Dus waarom zou Rusland zichzelf het privilege ontnemen om de gaskraan ook weer open te zetten naar believen? Bovendien, Rusland is mede-eigenaar van het Nord Stream project. NS is gefinancierd door vier landen, nl. Rusland (51%), Duitsland (30%), Nederland (9%) en Frankrijk (9%). Als Rusland daadwerkelijk een tankstation is dat vermomd is als land (waar menig Westers beleidsbepaler heilig van overtuigd is), wat voor baat heeft Rusland er dan bij om zijn eigen gaspijpleidingen (die miljarden hebben gekost) op te blazen?

Feit is dat de VS vanaf de aanvang van de regering Trump fel tegen NS is gekant. Zo werden bedrijven die betrokken waren bij de NS projecten bedreigd met sancties. Op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat letterlijk: “Het voornemen van de Verenigde Staten is om de bouw van NS 2 te stoppen. Het Congres handelde en de president ondertekende het wetsvoorstel. Het Amerikaanse standpunt tegen NS 2 is consistent geweest gedurende meerdere regeringen.”

Victoria Nuland, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, uitte in januari publiekelijk het volgende dreigement: “Betreffende NS 2, we hebben lange en duidelijke gesprekken gevoerd met onze Duitse bondgenoten, en ik wil duidelijk naar u toe zijn: als Rusland Oekraïne binnenvalt, dan zal NS 2 op één of andere manier geen doorgang vinden!” President Biden deed er in februari nog een schepje bovenop: “Als Rusland aanvalt dan zal er geen NS 2 meer zijn…Wij zullen het stoppen!” Als er echt journalistiek werd beleden in West-Europa dan zouden de keiharde dreigementen van Nuland en Biden nu alle krantenkoppen moeten sieren van de relevante kranten.

Als de West-Europese staten daadwerkelijk soeverein waren, dan zouden de West-Europese leiders simultaan in het kwadraat woedender moeten zijn op de VS dan dat ze momenteel op Rusland zijn. Want volgens veel economen is met NS tevens de West-Europese economie nu vernietigd. Industriële grootmacht Duitsland is de motor van de Europese economie. Om concurrerend te zijn heeft de Duitse industrie goedkope energie nodig. Rusland heeft daar decennialang garant voor gestaan. Nadat het Westen Rusland sancties op is gaan leggen moest Europa andere gasleveranciers gaan zoeken, bijvoorbeeld het verachtelijk Qatar, dat in de voorbereiding van het WK voetbal schaamteloos de mensenrechten heeft geschonden. Daarom heeft de Nederlandse premier Rutte zich over zijn vermeende verontwaardiging heengezet en gaat toch naar het ter plaatse te houden WK voetbal om opzichtig te komen slijmen. Echter, de Qatarese minister van energie heeft Europa gewaarschuwd dat het niet zonder Russisch gas kan. Deze winter overleeft Europa nog wel, vanwege de aanwezige voorraden, maar wat gaat er de jaren daarna gebeuren? Qatar heeft al contracten met Aziatische landen, en die kan het niet zomaar opzeggen ten faveure van Europa. Nieuwe pijpleidingen zouden aangelegd kunnen worden, maar dat duurt jaren. Zodoende concludeert Saad al-Kaabi dat Europa simpelweg niet zonder Russisch gas kan. Tenzij het teruggaat naar discutabele energiebronnen als steenkool en kernenergie.

Wat eveneens zeer opmerkelijk is, is dat Zweden van het ene op het andere moment een plan afgewezen heeft van een gezamenlijk onderzoeksteam met Duitsland en Denemarken naar de sabotage van NS. Om redenen aangaande de nationale veiligheid. Aspirant NAVO-lid Zweden zou het van de daken hebben geschreeuwd als het hard bewijs in handen had van een Russische betrokkenheid, al was het maar om in het gevlei te komen bij de toekomstige NAVO-partners. Maar wat nou als Zweden bewijs heeft dat de VS de kwade genius is? De VS heeft er evident belang bij om Rusland’s economie te ringeloren. Dus mocht NS nimmer in gebruik genomen worden. Het lijkt er dus op dat Zweden wel weet heeft wie erachter het vernietigen van Nord Stram zit, maar ernstig bedreigd is door Washington om de kaken op elkaar te houden. Europa is zo blij als een boer met kiespijn met de omgekeerde Marshallhulp. Desondanks blijft het braaf naar een manier zoeken om op een geloofwaardige manier Rusland de zwarte piet toe te spelen.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.