De erfenis van Coolio

In de wereldhit Gangsta’s Paradise rapt het karakter van Coolio op een bepaald moment: “I’m 23 now but will I live to see 24?/The way things is going I don’t know”. Coolio himself is natuurlijk veel ouder dan 24 geworden, desalniettemin heeft de man op 28 september jongstleden toch op relatief jonge leeftijd het leven gelaten. Om in de taal van de straatbende-cultuur van LA te spreken, daarmee was een OG in de Hip-Hopscene van de westkust heengegaan…

Artis Leon Ivey kwam op 1 augustus 1963 ter wereld in Monneson, Pennsylvania, maar hij zou opgroeien aan de westkust, in Compton Californië. Hij werd gezien als een zeer intelligente leerling voor wie in principe een bloeiende schoolcarrière in het verschiet lag. Zijn leven werd echter compleet overhoop gegooid na de scheiding van zijn ouders toen hij elf jaar was. Door de armoede en enorme sociale druk in Compton viel ook hij ten prooi aan de beruchte straatbende-cultuur van Los Angeles en omgeving. Daar zou niet aan te ontkomen zijn. Of zoals hij het zelf zei: “Als je je niet bij hen aansluit, dan rammen ze je inelkaar!” Aldus werd hij lid van een plaatselijke bende genaamd the Baby Crips en begon probleemgedrag te etaleren op school, waarmee hij zijn veelbelovende schoolcarrière de vernieling in hielp.

Artis Leon Ivey ging uiteindelijk nog wel naar Compton Community College. Aldaar ontdekte hij het rappen en wist middels zijn deelname aan rapcontests enige bekendheid te verwerven. Gedurende de tijd dat hij aan contests meedeed verwierf hij de bijnaam Coolio Iglesias, vanwege zijn gelikte optredens, hetgeen hij af zou korten tot Coolio. In de loop van de jaren ’80 begon zijn carrière op gang te komen. Hij werd kind aan huis bij het rap-radiostation van Los Angeles KDAY en bracht in 1987 zijn eerste single uit genaamd Watcha Gonna Do. Deze periode van succes was echter een kort leven beschoren aangezien Coolio verslaafd raakte aan drugs waarmee tevens zijn carrière in het slop geraakte.

Er volgde een lange periode van afkicken, maar in 1991 was Coolio weer in the game. Hij werd onderdeel van de groep WC and the Maad Circle, met wie hij het album Ain’t a Damn Thang Changed uitbracht, een plaat waarop het harde leven van Zwarte Amerikanen in de getto´s van groter Los Angeles wordt beschreven.

Na onderdeel te zijn geweest van het project van rapper WC begon Coolio een solo carrière. Hij brak in 1994 door met het album It Takes a Thieve. Vooral met de track Fantastic Voyage wist hij de hitlijsten te bestormen. Betreffend nummer was een remake van het gelijknamige nummer van de band Lakeside, uit 1980. Deze doorbraak maakte hem onderdeel van de rijke Hip-Hopgeschiedenis van Compton Californië. Compton is een stad dat kwa inwonertal kleiner is dan Alkmaar, maar dat heeft het er niet van weerhouden om vanaf eind jaren tachtig tot aan de dag van vandaag te grossieren in succes in de rapmuziekindustrie. Wel was het zo dat de poortwachters van de Hip-Hopscene niet te spreken waren over Coolio’s debuutalbum. De luchtige, commerciële insteek met zoetsappige teksten (in vergelijking met die van bepaalde collega’s) werden door hen niet geapprecieerd. Het leverde hem zelfs de bijnaam Uncoolio op.

Echter, in 1995 mocht Coolio een nummer maken voor de soundtrack van de film Dangerous Minds, met in de hoofdrol Michelle Pfeiffer. Mede om de mensen in de hood te behagen kroop hij deze maal in de huid van een OG en na enige overredingskracht van gezamenlijke vrienden stemde Stevie Wonder toe dat samples van zijn muziek werden gebruikt. Vervolgens geschiedde er iets ongelooflijks: ondanks de harde tekst werd Gangsta’s Paradise één van de best verkochte rapsingles ooit. Hip-Hop had al een stevige fanbasis, maar nu bemerkten witte jongeren uit de buitenwijken die naar gangsta rap luisterden om een ouders te shockeren ineens dat hun (groot)moeder mee begon te zingen als Gangsta’s Paradise op de radio was! Het succes van Coolio lijkt daarmee de deur geopend te hebben voor mainstream succes voor meer rappers die het rauwe leven op straat beschreven, zoals 2Pac, Biggie, DMX, etc.

Het ongekende succes van Gangsta’s Paradise zou Coolio nooit meer evenaren. Zijn derde album bracht nog de hit C U When U Get There voort, desalniettemin waren de verkoopcijfers zo teleurstellend dat zijn platenmaatschappij Tommy Boy hem op straat schopte. Naast zijn rapcarrière heeft hij ook in een aantal films gespeeld. Toen zijn rapcarrière in het slop was geraakt was hij regelmatig te zien in tv-programma’s, zowel binnen als buiten Amerika, maar na het millennium waren de tijden dat Coolio de hitlijsten domineerde voltooid verleden tijd.

Zoals we zagen heeft Coolio een verleden als drugsverslaafde. Maar volgens zijn manager Eric Yano leefde Coolio de laatste jaren juist erg gezond (hij dronk niet, rookte niet en gebruikte geen drugs). Daarom verbaasde het hem om ook dat zijn artiest ineens overleed aan een hartaanval. Opmerkelijk is eveneens dat Coolio zich vlak voor zijn heengaan ongezouten uitgesproken had over de donkere kant van Hollywood, over de geheime pedofielennetwerken die aldaar zouden floreren. Hij is bovendien niet de enige die aan de bel getrokken heeft. Wrang hierbij is dat er meerdere sterren plotseling het leven lieten nadat ze zich uitgesproken hadden over die geheime pedofielennetwerken. Hopelijk is de grote man achter Gangsta’s Paradise niet het slachtoffer geworden van pedophile paradise.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.