Ballon d´Or

In het weekend voordat de Ballon d´Or uitgereikt zou worden liet analist Royston Drenthe zijn licht er eventjes op schijnen. Volgens de gewezen profvoetballer was het zo goed als zeker dat Vinicius Junior van Real Madrid deze editie op zijn naam zou gaan schrijven. Drenthe deed zelfs nog een belofte: mocht Vinicius de prestigieuze bokaal niet winnen, dan zou hij zijn schoenen opeten. Bij deze wensen wij de heer Drenthe smakelijke eten…

De Ballon d´Or wordt sinds 1956 uitgereikt door het tijdschrift France Football. Aanvankelijk aan de beste Europese voetballer van het jaar. Vanaf 1995 aan de beste voetballer van het jaar in Europese competities ongeacht nationaliteit en sinds 2007 is het een mondiale prijs en mogen alle profvoetballers waar ter wereld ook genomineerd worden. Het feit dat voor 1995 alleen Europeanen meedongen en voor 2007 alleen voetballers actief in Europese competities, maakt in retrospectief winnaars uit het verleden dubieus. Het houdt namelijk in dat Zuid-Amerikaanse supersterren als Didi, Pelé, Garrinca en Alberto Spencer een plaats onder de zon wordt misgunt. Net zoals Diego Maradona, die in de jaren ´80 weliswaar furore maakte op de Europese voetbalvelden, doch vanwege zijn Argentijnse paspoort niet gekozen mocht worden. Dus sowieso tot 1995, doch eigenlijk zelfs tot 2007, was de toekenning van de Ballon d´Or niet eerlijk vanwege de vele vedettes die werden buitengesloten.

De grote rol die met name Pelé gespeeld heeft in de ontwikkeling en popularisering van het mondiale voetbal valt echter onmogelijk te ontkennen. Zelfs al heeft hij nooit voor een Europese club gespeeld. Daarom is het raar dat de oorspronkelijke nummer 10 niet vermeld staat op de lijst van Ballon d´Or winnaars. Om het enigszins goed te maken heeft France Football in 2020 de geschiedenis opnieuw geëvalueerd en is met een alternatieve lijst naar buiten gekomen waarop wel iedereen mocht meedoen. Op die alternatieve lijst werden aan O Rei zoveel als zeven Ballon d´Ors toegekend.

Desalniettemin blijft de toekenning van de Ballon d´Or arbitrair. Daarom weten we niet of Pelé daadwerkelijk zeven gouden ballen op zijn schoorsteenmantel zou hebben staan. Wellicht zou hij er ʽslechtsʼ drie hebben gepakt. Of misschien wel tien. Want gezien de bokkesprongen die de journalisten die mogen stemmen maken weet je het maar nooit. Zo had Virgil van Dijk in 2019 de Ballon d´Or kunnen winnen. De aanvoerder van het Nederlands elftal heeft zoals bekend een Surinaamse moeder. Zijn concurrenten waren Lionel Messi uit Argentinië en Cristiano Ronaldo uit Portugal. De Argentijnse journalist Enrique Wolff zette Messi op 1 en de Portugese journalist Joaquim Rita verkoos CR7. Terwijl de Nederlandse journalist Frans van Nieuwenhof Virgil bovenaan zijn lijstje zette. De Surinaamse journalist Desney Romeo en de Arubaanse journalist Ricardo Kock voelden blijkbaar in tegenstelling tot hun collega´s uit Argentinië en Portugal tot respectievelijk Messi en Ronaldo, geen bijzondere verwantschap tot van Dijk, want beiden gunden de Surinaams-Nederlandse topkandidaat niet de eerste positie op hun lijstjes. Hadden ze dat wel gedaan, dan had van Dijk zich een jaar lang de beste voetballer ter wereld mogen noemen.

Dit jaar werd Vinicius Junior algemeen als favoriet beschouwd. De Braziliaan begon zijn carrière bij Real Madrid wat onwennig, maar is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een absolute wereldster. We zien hem op cruciale momenten de meest wonderbaarlijke goals scoren en hem assists geven met buitenkantje rechts à la Johan Cruijff in diens beste dagen. Ondanks de komst van het Franse fenomeen Mbappé is hij vooralsnog ook dit seizoen de beste speler van de Koninklijke. Hetgeen de Britse analist Jamie Caragher het volgende deed opmerken: “Real Madrid dacht dat ze de beste speler ter wereld (Mbappé) hadden gecontracteerd, terwijl ze de beste speler ter wereld (Vinicius) al hadden.”

Echter, vlak voor de uitreiking kwam Vini erachter dat hij toch niet met de hoogste eer zou gaan strijken. Reden voor Real Madrid om in solidariteit met sterspeler Vinicius de uitreiking te boycotten. Hetgeen de voetbalwereld in rep en roer bracht en hevige discussies ontketende over de eerlijkheid van de verkiezing georganiseerd door France Football.

Vele prominenten uit de voetbalwereld hebben inmiddels aangegeven het ermee eens te zijn dat Vinicius is beroofd. Zo denkt Clarence Seedorf dat Vinicius het slachtoffer is van een ruzie tussen Real Madrid en de UEFA. Eveneens voormalige winnaars als Ronaldinho en Messi hebben aangegeven de uitslag onterecht te vinden en tevens de Braziliaanse vleugelspeler van Real Madrid een hart onder de riem gestoken.

Zijn magnifieke spel ten spijt is Vinicius menigmaal het slachtoffer geweest van racistische spreekkoren. Hetgeen hem ertoe bracht om zich luid uit te spreken tegen racisme. Vinicius en zijn management vermoeden dat hem om die reden de Ballon d´Or niet werd gegund. Anderzijds zijn veel (witte) fans ervan overtuigd dat Vinicius´ (vermeende) theatrale gedrag debet is geweest aan het mislopen van de individuele hoofdprijs. De Ballon d´Or moet natuurlijk niet verward worden met de fair play cup. Los van dat, als gedrag leidend is voor het winnen van de Ballon d´Or, hoe is het dan mogelijk dat de Argentijnse keeper Emiliano Martinez tot beste keeper kon worden gekozen gezien zijn wanstaltige gedrag na de wk-finale? Dus dat argument gaat niet op.

Enerzijds goed dat Vinicius en Real Madrid de discussie over de Ballon d´Or hebben aangezwengeld. Wellicht leidt het tot een eerlijkere procedure. Anderzijds is een Ballon d´Or niet zaligmakend, want zelfs de beste voetballers ooit hebben hem nimmer gewonnen.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.