Jemen en olietoevoer (2)

Sinds de Israëlische invasie van Gaza is er internationaal veel druk op de zionistische staat uitgeoefend, omdat het er (eufemistisch uitgedrukt) alle schijn van heeft dat de IDF ter plaatse genocide aan het plegen is. Echter, als het om Israël ter verantwoording roepen gaat, dan onderscheidt met name één groepering zich. De meeste landen/groeperingen beperken zich tot diplomatieke druk en eventueel economische sancties, en laten bovendien de bondgenoten van Israël meer dan eens buiten schot. Dat geldt beslist niet voor de Houthi´s. De Houthi´s deinzen er niet voor terug om een ongeschreven wet te overschrijden. De Houthi´s beperken zich namelijk niet tot woorden maar trachten Israël en zijn bondgenoten echt met alle mogelijke middelen te treffen, ongeacht de gevolgen.

De Ansar Allah, ook wel bekend onder de naam Houthi´s (welke naam refereert aan de oprichter, wijlen Hussein al-Houthi), voeren al tien jaar een bloedige burgeroorlog in Jemen. Saoedi-Arabië en de VS steunden al die tijd de officiële regering, die aanvankelijk geleid werd door Abd-Rabbu Mansour Hadi maar in 2022 nam Rashad al-Alimi het stokje over. Saoedi-Arabië heeft jarenlang eigen troepen ingezet om de Houthi´s te bedwingen, doch het mocht niet baten, integendeel. Anno 2024 delen de Houthi´s de lakens uit in het grootste deel van Jemen. Saoedi-Arabië is erin gaan berusten dat ze de Houthi´s niet kunnen verslaan en tracht momenteel tot een vredesovereenkomst te komen.

Let wel, de burgeroorlog in Jemen is verschrikkelijk voor de plaatselijke bevolking. Een door Saoedi-Arabië geleide coalitie ging Jemen blokkeren waardoor de economie van het land met de helft kromp, hetgeen een ernstige hongersnood veroorzaakte. In maart 2023 riep de VN de burgeroorlog te Jemen uit tot ´s wereld grootste humanitaire ramp: naar schatting 21,6 miljoen mensen of tweederde van de Jemenitische bevolking hadden dringend behoefte aan humanitaire hulp en beschermingsdiensten.

De Houthi´s hebben dus een oorlog (min of meer) gewonnen van Saoedi-Arabië en de VS. Wat verklaart waarom de groepering zoveel zelfvertrouwen uitstraalt. Het is zelfs zo vol van zelfvertrouwen dat het in solidariteit met de bewoners van Gaza Israël attaqueert. De Houthi´s hebben verklaard Israël te zullen attaqueren totdat Israël over zou gaan tot een staakt het vuren en zijn blokkade van de Gazastrook opheft. Aanvankelijk rechtstreeks met raketten en drones, maar toen bepaalde landen lieten blijken er niet van gediend te zijn dat hun luchtruim werd geschonden zijn de Houthi´s Israël op een andere manier gaan bestrijden.

Jemen grenst niet aan Israël, waardoor het de zionistische entiteit lastig rechtsreeks aan kan vallen. Desalniettemin hebben de Houthi´s menig raket afgevuurd op Israël. Wel ligt Jemen aan de Rode Zee, behorend tot de belangrijkste waterwegen ter wereld. Vooral omdat er zoveel olietankers doorheen varen en het uitmondt in het Suezkanaal. Eveneens schepen die op één of andere manier gelinkt zijn aan Israël maken gebruik van de Rode Zee. Aldus besloten de Houthi´s schepen die gelinkt zijn aan Israël en zijn grote bondgenoten de VS en Groot-Brittannië te gaan bestoken. Hierop gingen honderden commerciële schepen de Rode Zee ontwijken, hetgeen inhield dat ze de lange route moesten nemen rondom Afrika.

Eveneens trachtten de VS en Groot-Brittannië om militair met de Houthi´s af te rekenen. Zodoende werden er verschillende door de Houthi´s gecontroleerde locaties gebombardeerd. Maar de Anglo-Amerikaanse alliantie lijkt er niet in te slagen de aanvallen van de Houthi´s op hun schepen te stoppen. De Houthi´s houden zich vooralsnog staande tegen de Anglo-Amerikaanse marine ondanks dat de Houthi´s zelf een marine ontberen. Aan de andere kant bracht het Russische persbureau RIA Novosti vorige maand naar buiten dat de ʽprimitieveʼ Houthi´s beschikken over hypersonische raketten. Niet alleen dat, ze zouden die wapens op eigen houtje hebben ontwikkeld. Mits dit alles op waarheid berust is het zeer opmerkelijk aangezien zelfs het Westen nog steeds niet over hypersonische raketten beschikt. De raket zou onlangs succesvol getest zijn en de productie ervan zou één dezer dagen starten.

De economische gevolgen van de crisis in de Rode Zee zijn ook niet mals. Zo is de scheepvaart op de belangrijke Israëlische havenstad Elait praktisch tot stilstand gekomen en zijn de verzekeringskosten voor schepen die door de Rode Zee varen fors gestegen. Eveneens buurland Egypte heeft te lijden aangezien het minder tol kan heffen op schepen die door het Suezkanaal varen. Meer in het algemeen, zo´n 90% van de wereldhandel schijnt direct of indirect negatief beïnvloed te zijn door de aanvallen van de Houthi´s.

Echter, de Houthi´s treffen eveneens mensen die niets met de genocide van doen hebben. Zo is de humanitaire hulp aan de mensen in Soedan bemoeilijkt. Daarnaast is er de angst voor de milieuramp die gaat ontstaan mochten de Houthi´s een olietanker raken. Te meer omdat langs de kusten van de Rode Zee diverse ontziltingsinstallaties staan die het drinkwater leveren aan tientallen miljoenen mensen langs de kust van het Arabisch schiereiland en de Afrikaanse kust van de Rode Zee.

De gedachte was aanvankelijk dat de ʽalmachtigeʼ Anglo-Amerikaanse alliantie vrij eenvoudig af zou kunnen rekenen met de Houthi´s. Dat is dus een misvatting gebleken. Anderzijds is dat helemaal niet verrassend, het was zelfs te verwachten. Waarom? Samen met Saoedi-Arabië vecht het Anglo-Amerikaanse imperium al tien jaar tegen de Houthi´s, zonder bevredigend resultaat. Dus waarom zou het nu ineens wel eenvoudig met ze af kunnen rekenen? In steeds meer opzichten blijkt het Westen dus een papieren tijger te zijn. Eveneens in de Rode Zee.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.