Sprookjeshuwelijk

Trouwen met de prins op het witte paard is de grote droom van menig meisje afkomstig van het gepeupel. Het gebeurt ook, maar eigenlijk uitsluitend in sprookjes. Daarom werd hetgeen op 19 mei 2018 geschiedde bestempeld als sprookjesachtig. Op die datum trouwde namelijk ene Meghan Markle met prins Harry, hertog van Sussex en zoon van de Britse kroonprins Charles. Hetgeen het waargeworden sprookje des te sprookjesachtiger maakte is dat Meghan Markle niet slechts tot het gepeupel behoorde maar tevens een dame van kleur is. Een vrouw die in ieder geval in de VS doorgaat voor een Zwarte vrouw. Sociaaleconomisch hebben Zwarte Amerikanen als groep altijd bij uitstek in de hoek gezeten waar de klappen vielen. Een Zwarte Amerikaanse vrouw, afstammelinge van Afrikaanse slaafgemaakten stapte dus met een echte Britse prins in het huwelijksbootje. Een gebeurtenis die menig Zwart persoon met trots vervulde.

Omgekeerd hebben Afrikaanse koninklijke families buiten Afrika geen enkele status. Zelfs niet bij Zwarte mensen. Zo herinneren we ons bijvoorbeeld nog hoe de Ashanti-koning een bezoek bracht aan Suriname in 2018 en van alle kanten werd beschimpt. Hetgeen in schril contrast staat met het religieus aandoende fanatisme waarmee het Surinaamse volk leden van de Nederlandse koninklijke heeft toegejuicht. Vermeende betrokkenheid bij de slavernij van de voorouders van de Ashanti-koning is geen excuus aangezien de voorouders van het Nederlandse koninklijk huis evenzo vuistdiep in de trans-Atlantische slavernij zaten.

Vroeger dachten we dat Europeanen die zo maar tot koning werden benoemd in Afrika slechts bestonden in de fantasie van racistische stripboekenschrijvers, maar inmiddels weten we helaas beter. In met name het hedendaagse Ghana worden aan de lopende band witte mensen behorend tot het gepeupel tot koning gekroond. Met dit soort merkwaardige acties helpen Afrikanen er zelf keihard aan mee om de status van het Afrikaanse koningschap tot 0,0 te reduceren.

De euforie die er ontstond bij mensen van Afrikaanse komaf omdat Meghan Markle met een Britse prins wist te huwen getuigt van een kolonialistische mindset. Want stel voor dat la Markle door een Afrikaanse prins was uitverkoren, dan had geen hond er zich druk om gemaakt. Met een beetje pech zou ze zelfs het mikpunt van spot hebben kunnen zijn geweest.

Maar Markle is natuurlijk niet de eerste Zwarte persoon in de Britse koninklijke familie. Sowieso stroomt er Afrikaans bloed door de aderen van de Britse Royals al was het maar omdat ze afstammen van Alessandro de Medici, de eerste graaf van Florence (die een Afrikaanse moeder had). Los daarvan, zoals menigeen weet heeft ‘het sprookje’ eerder plaatsgevonden. Want in 1761 trouwde koningin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz met koning George III. Volgens verschillende historici had koningin Charlotte Zwarte voorouders, wat eveneens de overgeleverde portretten van haar suggereren. Evenals mevrouw Markle geniet koningin Charlotte in bepaalde cirkels een heldenstatus. Maar de vraag is op grond van welke merites? Wat heeft Charlotte concreet gedaan voor de emancipatie van de Zwarte mens? Waarom zet men geen waarachtige Afrikaanse koninginnen met een staat van dienst op een voetstuk?

Inmiddels zijn Meghan en haar prins in onmin geraakt met de koninklijke familie en hebben de prins en prinses hun hart gelucht bij interviewkoningin Oprah Winfrey. In het gewraakte interview werd de meest vooraanstaande familie van het Verenigd Konikrijk o.a. beschuldigd van racisme. Wat weer leidde tot woede bij vele Zwarte mensen. Maar wat had men dan verwacht?

David Icke beweert reeds jaren met droge ogen dat de Royals in werkelijkheid shapeshifters zijn, een van gedaanteverwisselende reptielen-elite, die levende babies eet. Want dat zou prinses Diana vlak voor haar dood aan een vetrouweling hebben verklapt. Of David Icke het bij het rechte eind heeft laten we bij deze in het midden. Wel achten we het waarschijnlijk dat er racistische toespelingen gemaakt zijn in de koninklijke familie. Sterker nog, met name prins Philip, de man van koningin Elizabeth, heeft publiekelijk gegrossierd in racistische en anderzins merkwaardige opmerkingen. Als men in het openbaar zo maar allerlei gekkigheid eruit floept dan zal dat privé wellicht nog wel een stapje verder gaan.

In 1997 overleed prinses Diana samen met haar geliefde Dodi Al Fayed bij een auto-ongeluk in een Parijse tunnel. Volgens miljardair Mohamed Al Fayed (de vader van Dodi) was prinses Diana bij overlijden zwanger van Dodi en is het paar vermoord door de Britse geheime dienst. Daarbij ging Al Fayed senior zover om prins Philip een racist en een nazi te noemen.

Maar punt is dat er al langere tijd een walm van racisme rondom het Britse koninklijk huis hangt. Oprah veinsde tijdens het geruchtmakende interview met Meghan en Harry verbazing toen ze vernam van de racistische opmerkingen van leden van de koninklijke familie, maar zeker zij moet beter weten. Gezien de geschiedenis zou het eerder verbazingwekkend zijn geweest als er vanuit de koninklijke familie geen racistische opmerkingen of toespelingen zouden zijn gemaakt.

Hoe dan ook, het vereren van mensen die in bepaalde delen van de wereld doorgaan voor Zwart, omdat ze assimileren in de witte elite en het verachten van Afrikaanse koninklijke families getuigt toch van een ernstig kolonialistisch minderwaardigheidscomplex. Want omgekeerd wordt al het gepeupel uit Europa dat vanuit het niets tot koningen wordt gepromoveerd in Afrika totaal niet serieus genomen in Europa zelf. Uiteindelijk is het sprookje waar talloze kolonialistische mensen van kleur zich aan hebben verlekkerd dus gewoon geëindigd als een sprookje. Als een sprookje uit het oeuvre van de gebroeders Grimm.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.