Bestorming Braziliaans parlement

Op 6 januari 2021 werd the land of the free and the home of the brave geshockeerd door een bestorming van het Capitool. Dit klinkt alsof een grote nachtmerrie van de koude oorlog waarheid was geworden. Ware het niet dat noch de Sovjets, noch de Chinezen los waren gegaan, maar uitgerekend de supporters van de zittende Amerikaanse president. Trump had de verkiezingen verloren, maar volgens hem en zijn aanhang had hij in werkelijkheid dik gezegevierd. De trumpisten waren er namelijk heilig van overtuigd dat de verkiezingsnederlaag te danken was aan duistere machten die zwaar hadden gefraudeerd. De zittende president trachtte nog middels een reeks rechtszaken zijn gelijk te halen, maar het mocht niet baten. Er bleef nog één laatste strohalm over en dat was ‘de revolutie’. Aldus bestormden de aanhangers van de Donald het Capitool gezeteld te Washington D.C…

Op 8 januari 2023 bestormden aanhangers van meneer Bolsonaro het complex te hoofdstad Brasilia alwaar het parlement, hooggerechtshof en presidentieel paleis zijn gezeteld. Bolsonaro mocht zich de afgelopen jaren president van Brazilië noemen, doch verloor de verkiezingen van zijn rivaal Lula. Bolsonaro heeft als bijnaam de tropische Trump en eensgelijk de aanhangers van Trump zijn de aanhangers van Bolsonaro er heilig van overtuigd dat hun held het slachtoffer is van grootschalige verkiezingsfraude. Wat de aanhangers van de echte Trump kunnen moeten wij ook kunnen moeten de bolsonaristen hebben gedacht. Zodoende mocht de wereld getuige zijn van een Braziliaanse variant van de Capitool bestorming.

Bolsonara heeft fascistische trekjes. Om die reden zag menigeen met afgrijzen aan dat betreffende persoon in 2018 mocht gaan verhuizen naar het Braziliaanse presidentiële paleis. Dat was een klein wonder gezien de ongelooflijke voorsprong die zijn concurrent Lula had in de opiniepeilingen. Op grond daarvan was het zeker dat Lula de verkiezingen van 2018 zou gaan winnen. Ware het niet dat elementen van de Braziliaanse elite met hulp van de CIA Lula van de verkiezingen uitsloot en uiteindelijk op oneigenlijke gronden achter slot en grendel zette vanwege vermeende corruptie. Bolsonaro onderhield dan ook jarenlang uitstekende relaties met de CIA. Zo was hij de eerste Braziliaanse president die het hoofdkwartier van de CIA met een bezoekje vereerde.

Ironisch genoeg stond ook Lula jarenlang op goede voet met the powers that be in Washington DC en Wall Street. Desondanks pleit voor Lula dat gedurende zijn presidentschap miljoenen mensen zijn ontsnapt uit bittere armoede en tevens miljoenen mensen zijn doorgedrongen tot de middenklasse. Vooral Zwart Brazilië heeft geprofiteerd van Lula´s beleid gezien het aanzienlijk aantal benoemde Zwarte functionarissen en het feit dat het aantal Zwarte studenten op universiteiten astronomisch is gegroeid. Reden voor vele Zwarte Brazilianen om achter Lula te staan. Lula kon ʽdie wonderenʼ verrichten omdat er in Lula´s eerste termijn veel speculatief kapitaal binnenstroomde en de prijs van de grondstoffen en mineralen waar Brazilië rijk aan is hoog lag. Maar toen tegen het einde van zijn tweede termijn zowel de financiële wereld als prijs van grondstoffen en mineralen instortte kreeg Lula de rekening gepresenteerd. Wall Street en de Braziliaanse zakenelite lieten Lula onmiddellijk zakken als een baksteen. Zijn protegé en opvolgster onderging hetzelfde lot.

De loopbaan van Bolsonaro bewijst maar weer eens dat voor de CIA niemand boven tastbaarheid verheven is. Want dezelfde CIA die hem in 2018 aan de macht hielp, heeft hem in 2023 pootje gelicht. Waar Bolsonaro de schaats scheef reed was de huidige Amerikaanse president Joe Biden schofferen. Toen Biden aan de macht kwam werd er speciaal een delegatie naar Brazilië gestuurd om aan te geven dat de nieuwe Amerikaanse regering graag met hem bleef samenwerken. Echter, indertijd werd het presidentschap van Biden zwaar betwist door Trump en Bolsonaro maakte de fout om publiekelijk de zijde van Trump te kiezen. Tevens was hij de laatste leider van een groot land die Biden officieel erkende. Dit werd niet in dank afgenomen door de nieuwe regering. Dat de CIA haar handen af had gehaald van Bolsonaro blijkt wel uit het gegeven dat Reuters in mei 2022 naar buiten bracht dat de directeur van de CIA Bolsonaro gewaarschuwd had te stoppen publiekelijk het Braziliaanse verkiezingssysteem te wantrouwen.

Een keuze tussen Bolsonaro en Lula is vooral de vraag of men liever door de hond gebeten danwel door de kat gekrabd wens te worden. Beiden regeren uiteindelijk bij de gratie van Washington en Wall Street. Ware het met een verschillende verpakking. Bolsonaro heeft een fascistische uitstraling, maar hij was wel slim genoeg om in het jaar voor de verkiezingen met het sociale programma Auxílio Brasil te komen, waarmee hij ironisch genoeg de titel president van de armen verwierf. Omgekeerd, het traditionele links bestaat ook in Brazilië nauwelijks meer. Vroeger stond links voor de kant van het politieke spectrum dat opkwam voor de belangen van de minder welvarenden in de samenleving. Niet meer. Hedendaags links is gekaapt door de globalisten en verbergt haar globalisme achter humaan klinkende neomalthusiaanse slogans. Enerzijds waren er dus programma’s als Auxílio Brasil en anderzijds het geniepige globalisme van de ‘linkse’ Lula die verklaren dat Lula slechts op een haar na de verkiezingen kon winnen in een land met zoveel arme mensen als Brazilië. Uiteindelijk heeft Lula dus dankzij de politieke onkunde van Bolsonaro gewonnen, want mocht Bolsonaro de regering Biden niet geschoffeerd hebben, dan bivakkeerde Bolsonaro nu waarschijnlijk nog steeds in het presidentieel paleis en was het regeringscomplex niet bestormd geweest.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.