China en Taiwan (1)

Nancy Pelosi behoort tot de meest gewichtige politici in de VS. Zij is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en derde in rij aangaande de opvolging van het presidentschap. Dus mochten door onvoorziene omstandigheden zowel Joe Biden als Kamela Harris niet (meer) in staat zijn om het hoogste politieke ambt in de VS te bekleden, dan is mevrouw Pelosi aan de beurt. Omdat deze mevrouw zo’n politiek zwaargewicht is, wordt ze door de machthebbers te Beijing beschouwd als onderdeel van de Amerikaanse regering. Niettegenstaande dat ze dat volgens de Amerikanen beslist niet is. Dus toen zij besloot om Taiwan met een bezoekje te vereren gingen in Beijing alle alarmbellen af. Vanuit Beijing werd gewaarschuwd dat een bezoek aan Taiwan door iemand met zo´n hoge positie als Pelosi beschouwd wordt als een rode lijn. Alles wees er echter op dat Pelosi zich daar niets van aan zou gaan trekken en de wereld begon met angst en beven de visite van Pelosi aan Taiwan tegemoet te zien: menigeen vreesde zelfs dat China het vliegtuig neer zou gaan schieten, wat vervolgens het begin van de Derde Wereldoorlog zou betekenen…

De Volksrepubliek China kookt zogezegd van woede vanwege de erkenning van de VS (middels de persoon Pelosi) aan hetgeen China ziet als een opstandige provincie. Maar gelukkig gingen de Chinezen niet zo ver om het vliegtuig dat Pelosi vervoerde uit de lucht te knallen, of haar te dwingen op Chinese bodem te landen. Dat had aardschrokkende consequenties kunnen hebben. In plaats daarvan liet China haar ongenoegen blijken door opzichtige militaire oefeningen te doen plaatsvinden nabij Taiwan en economische sancties tegen de eilandstaat in te stellen.

Taiwan heet officieel De Republiek China. De enorme staat op het vasteland heet weer de Volksrepubliek China. Beiden claimen het ware China te zijn en erkennen elkaar niet. Diplomatiek gezien is de Volksrepubliek China evident aan de winnende hand aangezien slechts veertien landen in de wereld Taiwan erkennen als een onafhankelijke staat. Zelfs de VS behoort sinds 1979 niet meer bij het selecte groepje landen dat Taiwan erkent. Cru gezegd, volgens veruit de meeste landen in de wereld, de VS incluis, bestaat de staat Taiwan helemaal niet. In die context is het merkwaardig dat Pelosi, als officieuze vertegenwoordigster van de VS, in Taiwan acte de presence heeft gegeven. Pelosi tracht zogezegd de draak te steken met de draak.

De huidige patstelling tussen de Volksrepubliek China en de Republiek China is een erfenis van de Chinese burgeroorlog, die in 1949 tot veler verrassing in het voordeel van de communisten o.l.v. Mao Zedong werd beslecht. Voorheen deelde de Kwomintang o.l.v. de in Japan opgeleide Tsjang Kai-Sjek de lakens uit in China. Toen de zaak voor de voor de Kwomintang verloren was hebben ze zich met 1,3 miljoen mensen op Taiwan gevestigd. Met als doel om eens terug te keren om het vasteland van China te heroveren op de in hun ogen onrechtmatige Communistische regering. Want dat wordt wel eens onderbelicht, de vijandelijkheden zijn van beide kanten gekomen. Taiwan heeft net zo goed China decennialang serieus bedreigd.

Er waren nog vele aanhangers van de Kwomintang op het vasteland van China achtergebleven en Tsjang Kai-Sjek dacht gebruikmakend van deze vijfde kolonne de Communistische Partij te kunnen verjagen. Maar hij onderschatte het effect van de repressie die uitgeoefend werd door de Communistische Partij, die genadeloos afrekende met Kwomintang-aanhangers. Waardoor de vijfde kolonne nooit tot volle wasdom kwam en het plan van een grootschalige Taiwanese invasie van de Volksrepubliek China nimmer ten uitvoer gebracht kon worden. Zeker toen de VS in 1972 de hand reikte naar de Volksrepubliek China leek de Taiwanese droom van een invasie van China heel ijdel te worden.

Vanaf 1972 zijn de VS en China vrienden, maar sinds ± 2005 is de VS China steeds meer als de grootste vijand gaan zien. In dat licht bekeken kan China het zich simpelweg niet veroorloven een vazalstaat van de VS zo nabij toe te staan, aangezien het land in kwestie gebruikt kan worden als bruggenhoofd om het vasteland van China aan te vallen (eensgelijk de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog Groot-Brittannië als bruggenhoofd gebruikten om Duitsland binnen te vallen).

Daaraan toevoegend, de spanningen tussen China en Taiwan worden vaak vergeleken met de confrontatie tussen Rusland en Oekraïne. De verwachting is dat het slechts een kwestie van tijd is voordat China Taiwan binnen gaat vallen net zoals Rusland Oekraïne militair heeft aangepakt, o.a., omdat het niet wil dat Oekraïne toetreedt tot de NAVO. Het tegenargument is dan dat Oekraïne een soevereine staat is dat zelf mag bepalen wat het doet. Dit argument geldt echter niet voor Taiwan, want zoals we eerder zagen wordt het door vrijwel geen enkele staat erkend. Daarom blijft de vraag relevant, hoe kan mevrouw Nancy Pelosi een staat met een bezoek gaan vereren dat volgens de Amerikaanse regering helemaal niet bestaat? Wellicht leeft Pelosi in de wereld van Peter Pan en gebruikt ze haar vliegtuig om te reizen naar staten die niet bestaan, om aldaar spannende avonturen te beleven, want ze is klaarblijkelijk nimmer opgegroeid. De Chinezen geloven daar niet in en menen dat het bezoek van Pelosi gecalculeerd is, inclusief de gespeelde disclaimer van Biden. Kennelijk een eerste stap is van de VS naar hererkenning van de Republiek China gezeteld op het eiland Taiwan. Waarmee tevens het akkoord van 1972 wordt geschonden.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.