Somalië onopgemerkt gebombardeerd

Somalië onopgemerkt gebombardeerd

Rusland vecht niet alleen tegen de NAVO. Het doet dat samen met zijn Russischsprekende bondgenoten uit de Donbas (voor wie Rusland zijn nek heeft uitgestoken). Alleen krijgen de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk van de Westerse pers bijzonder weinig krediet voor hun niet onaanzienlijke aandeel in de strijd. Onder meer het Somaliëbataljon heeft zich onderscheiden op het slagveld. Wàt, een Somalisch bataljon in Oekraïne? Horen we menigeen hardop denken. Wel, het gaat om een legereenheid van de Volksrepubliek Donetsk dat eens o.l.v. Mikhail Tolstykh stond. Tolstykh was erg onder de indruk van de moed van zijn manschappen. Volgens hem waren ze in de strijd net zo onverschrokken als Somalische piraten. Zodoende werd betreffend legereenheid in die geest officieel omgedoopt tot Somaliëbataljon.

Over Somalië gesproken, het lijkt de wereld compleet te zijn ontgaan, maar op 22 februari jongstleden bombardeerde de VS betreffend land in de hoorn van Afrika. Let op, dat is dus twee dagen voordat de Russische invasie van Oekraïne aanving. Oftewel, ook voor het imperium geldt: ieder nadeel heb zijn voordeel. Want de spanningen tussen de NAVO en Rusland gerelateerd aan Oekraïne doen tevens dienst als een afleidingsmanoeuvre op het geopolitieke schaakbord, een uitgekiende gelegenheid om als een schaduw in de nacht te opereren. Maar daar is het niet bij gebleven. Want terwijl het Somaliëbataljon uit de Donbas successen op het slagveld boekten te Marioepol tegen de nazi’s van het Azovbataljon, besloot president Biden om 500 troepen naar Somalië te sturen. Dat deed hij uitgerekend op 25 mei. Voor de niet ingewijden, dat is African Liberation Day.

Het voorwendsel dat de VS aanwende voor de bombardementen in Somalië was het bestrijden van de terroristen van al-Shabaab. De kanttekening die hierbij kan worden geplaatst is dat de strijd tegen terrorisme reeds decennia duurt. Desondanks baren de miljarden die erin worden gestopt geen vruchten, integendeel. Zo langzamerhand moet het zelfs de luie, bankliggende tv-kijker opgevallen zijn dat de strijd tegen het terrorisme doorgaans een tegenovergesteld effect heeft. Vreemd genoeg wordt het terrorisme doorgaans juist erger in een bepaald gebied als Westerse mogendheden als de VS of Frankrijk er naartoe gaan om het te bestrijden. Dat houdt in dat die Westerse legers of ongelooflijk onkundig zijn, of dat ze slechts voor de bühne propageren het terrorisme te bestrijden maar het terrorisme in werkelijkheid in het geniep aanwakkeren om onwelgevallige landen te destabiliseren.

De werkelijke reden dat de VS honderden militairen naar Somalië stuurt is een conflict tussen Somalië en het Amerikaanse oliebedrijf Coastline Exploration Ltd. Het heeft te maken met een contract dat in februari getekend is namens Somalië door de minister van petroleum en natuurlijke hulpbronnen. Achteraf bleek dat minister Abdirashid Mohamed Ahmed niet bevoegd was om het contract op eigen houtje te tekenen, daarom zou het per definitie niet bindend is. Coastline Exploration werd witheet van woede, zeker omdat het in hun ogen een goede deal is voor Somalië. Somalische olie-experts denken daar echter heel anders over. Met name als de olieprijs laag is zou Somalië er karig vanaf komen ten opzichte van het Amerikaanse oliebedrijf, naast dat er allerlei haken en ogen zouden zijn gerelateerd aan boetes die Somalië eventueel zal moeten gaan aftikken.

Los daarvan, Somalië heeft momenteel eigenlijk veel grotere kopzorgen dan al-Shabaab of het omstreden contract met Coastline Exploration. Door de enorme droogte en de oorlog tussen de vooraanstaande graan producerende landen Rusland en Oekraïne dreigt er in Somalië en een reeks andere landen binnen en buiten Afrika een hongersnood waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Alweer, want in 2011-2012 werd Somalië ook al geteisterd door een hongersnood waarbij meer dan een kart miljoen mensen het leven hebben moeten laten, de helft van hen waren kinderen.

Dus sowieso heeft Somalië niets aan die interventies van de VS, of ze nu direct of indirect zijn. Wat de indirecte interventie betreft, de VS heeft ook African Union Mission to Somalia (AMISOM) opgezet in 2007. Middels AMISO spant de VS Afrikaanse landen voor het karretje om haar belangen in Somalië te dienen. Al deze interventies hebben dus noch het terrorisme kunnen stoppen, noch hongersnoden weten te voorkomen.

In 1992-1994 eindigde de Amerikaanse bezetting van Somalië in een fiasco. Somalische strijders maakten het almachtig geachte Amerikaanse leger belachelijk door in de slag om Mogadishu twee Amerikaanse black hawk helikopters neer te knallen. Het gevolg was dat de Amerikanen zich met de staart tussen de poten terugtrokken uit Somalië, maar dat bleek slechts een tijdelijke rustpauze te zijn. Inmiddels bombardeert de VS Somalië jaarlijks sinds 2011.

Des te triester omdat het Westen blijkbaar zwemt in het geld, maar wendt het helaas niet aan om hongersnoden af te wenden, maar laat het liever opgaan in ijdele lucht. Want dat gebeurt er als je tientallen miljarden tegen het Oekraïense leger aansmijt en Oekraïne desondanks de oorlog hopeloos blijft verliezen. Dan hadden we het nog niet eens gehad over de eindeloze economische sancties die de bevolking van het Westen harder treffen dan het beoogde slachtoffer Rusland. Want terwijl Rusland zijn zakken alleen maar meer spekt dankzij de extreem hoge energieprijzen, blijft Europa naar alle waarschijnlijkheid gewoon Russische olie kopen, maar nu indirect via derde landen die als tussenhandelaar lekker een graantje mee gaan pikken. Jammer dat het Westen in 2011-2012 niet zo fanatiek hun portemonnee trokken voor het hongerlijdende Somalië als in 2022 voor het onder nazi’s lijdende Oekraïne.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.