Sancties tegen Rusland

Sancties tegen Rusland

President Zelensky heeft de NAVO gesmeekt om officieel lid te worden van de NAVO, maar kreeg nul op het rekwest. Niettegenstaande dat Oekraïne het lidmaatschap is toegezegd in 2008 en eigenlijk al jaren officieus lid is van het militaire bondgenootschap. Het Oekraïense leger wordt immers reeds jaren getraind en bewapend door de NAVO. Desalniettemin, NAVO heeft helder gemaakt dat het pal achter Oekraïne staat in haar strijd contra Rusland. De NAVO stuurt geen eigen legers, maar doet buiten dat alles wat in haar vermogen ligt om de Russische Federatie dwars te bomen.

De Westerse wereld heeft ongekend harde economische sanctie genomen tegen Rusland. Zo heeft de EU alle transacties met bepaalde staatsbedrijven verboden, nieuwe investeringen in de Russische energiesector verboden en een uitvoerverbod van hoogwaardige technologische producten ingesteld. Bovendien zijn de vermogens van Russische oligarchen bevroren. Daarnaast zijn een reeks Westerse multinationals (achter de schermen) gedwongen om Rusland te verlaten en zijn de meeste Russische banken van SWIFT verbannen (waardoor het internationale betalingsverkeer bemoeilijkt werd voor Russische banken).

De verwachting was dat de gezamenlijke sancties van de Westerse wereld de Russische economie van het ene op het andere moment inelkaar zou doen donderen, met als gevolg dat Rusland in ernstige economische problemen zou geraken waardoor de oorlogsvoering ernstig bemoeilijkt zou worden. Aanvankelijk leken de sancties inderdaad effect te sorteren aangezien de Russische beurs onmiddellijk een derde van haar waarde verloor en de roebel instortte. Joe Biden spotte nog dat de roebel tot ‘rubble’ was gereduceerd. Het lot van Rusland leek bezegeld. Dit alles zonder dat het Westen zelf ook maar een schot had hoeven te lossen…

Biden en co meenden Rusland middels een gekkenmat de nek om te hebben gedraaid. Doch Biden bleek te vroeg te hebben gejuicht want de Russische schaakgrootmeesters hadden nog een paar spectaculaire tegenzetten voor het Westen in petto. De Russische beurs werd gesloten en ging een maand later (gedeeltelijk) weer open. Door de beurs tijdelijk te sluiten hadden de Russische autoriteiten tegen alle voorspellingen in een beurskrach weten te voorkomen. Daarnaast, de Russische beurs is niet zo belangrijk voor de Russische economie als Wall Street is voor de Amerikaanse en de diverse Europese beurzen voor Europa. Verder ging Rusland de roebel aan goud koppelen en bepaalde dat onvriendelijke landen in het vervolg Russisch gas en olie niet meer mochten betalen in dollars of euro’s, maar slechts in roebels of goud. Waardoor de roebel eensklaps stabieler is dan de dollar, dat door het Amerikaanse stelsel van centrale banken gecreëerd wordt uit ijdele lucht. Tot frustratie van het wraaklustige Westen is de roebel weer herstelde en staat momenteel weer gelijk zo niet sterker dan voor aanvang van de oorlog.

Inmiddels tracht het Anglo-Amerikaanse imperium haar vazalstaten zelfs te dwingen Russisch gas en olie te boycotten. Echter, Europa is dusdanig afhankelijk van Russisch gas en diesel dat het op korte termijn helemaal niet in de positie is om Russisch gas te boycotten. Vanuit de naïeve Duitse politiek wordt die roep om een boycot steeds luider, maar Duitse captains of industry hebben er nadrukkelijk op gewezen dat de roemruchtige Duitse industrie roemloos ten onder gaat mocht het tot een totale boycot van Russische energie komen. Aangezien Duitsland de motor is die de andere economieën van Europa draaiende houdt, in het bijzonder de Nederlandse, kan een boycot van Russisch gas moeilijk met vertrouwen tegemoet gezien worden. Er is wel gepolst om meer gas uit landen als Qatar, Algerije en de VS te importeren, doch het is inmiddels helder dat dat en heel duur en onvoldoende zal zijn om het Russische gas te vervangen.

De Westerse schreeuw om een boycot van Russische energie ten spijt verkoopt Rusland momenteel meer gas en olie dan ooit. Zo is bijvoorbeeld India meer Russische olie gaan importeren en toen het Westen India hierop aansprak wees India op de dubbele maat aangezien het Westen zelf nog veel meer gas van Rusland koopt. Interessant, want terwijl het Anglo-Amerikaanse imperium haar Europese vazalstaten op tracht te dragen om Russische energie te boycotten steeg de Amerikaanse import van Russisch olie met maar liefst 43%. Naar schatting zal Rusland dit jaar 321 miljard binnenharken aan de export van energie. Dat wil niet zeggen dat de Russische economie vrij is van problemen. Evenals in het Westen is de inflatie in Rusland gestegen. Tevens heeft Rusland door de boycot bepaalde problemen met de productie. Maar wat de boycotters over het hoofd hebben gezien is dat Rusland in principe zelfvoorzienend is: het produceert zijn eigen voedsel en kan in zijn eigen energie voorzien. In tegenstelling tot het Westen.

Op 6 april jongstleden werd de poort van de Russische ambassade in Roemenië geramd door een auto beladen met brandbare substanties. Echter, de ambassade zelf bleef ongedeerd maar de bestuurder van de auto overleefde het niet. Deze aanslag op de Russische ambassade te Boekarest kan als symbolisch worden gezien voor de onvoorstelbaar harde sancties die het Westen opgelegd heeft aan de Russische Federatie. De bedoeling was om Rusland dusdanig economisch plat te walsen dat de oorlogvoering contra Oekraïne ten zeerste zou worden bemoeilijkt. Doch het effect lijkt vooralsnog tegenovergesteld te zijn: de sancties die het Westen heeft opgelegd lijken momenteel meer op economische zelfmoordacties uit te lopen, in het bijzonder voor Europa. Terwijl Rusland praktisch ongedeerd lijkt te blijven. President Poetin typeerde het als volgt: “Hun economische blitzkrieg is mislukt!”

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.