Het duivelse dilemma van Malcolm X

Op 22 november jongstleden overleed Malikah Shabazz, dochter van de militante mensenrechtenactivist Malcolm X die in 1965 werd vermoord. Juist een week eerder zijn twee mannen die veroordeeld zijn voor de moord op Malikah´s vader vrijgesproken. In het boek 20 vragen en antwoorden over Malcolm X verkondigden wij reeds dat twee mannen die in 1965 veroordeeld werden voor de moord op de iconische activist naar alle waarschijnlijkheid onschuldig waren (blz. 62). Nu is dat dus officieel door de rechter bevestigd. Dit is te danken aan een documentaire van Netflix die de discussie opnieuw aanzwengelde waardoor de zaak werd heropend. Erkend werd dat de FBI bewijsmateriaal achter heeft gehouden. Khalil Islam kon aanwezig zijn toen de rechter hem in ere herstelde. Muhammad Abdul Aziz is reeds in 2009 heengegaan.

De NOI heeft altijd iedere betrokkenheid bij de moord op Malcolm X ontkend. Maar wat niet ontkend kan worden is dat de NOI een organisatie was waar geen gezond nadenkend mens ruzie mee wilde hebben. Zelfs de maffia niet! Maar juist met de NOI, wiens ordedienst de FOI letterlijk voor niets of niemand terugdeinsde, was Malcolm X in een groot conflict verwikkeld geraakt. Terugkomend op de maffia, uit vrijgegeven geheime geluidsopnames van de FBI gedateerd 24 mei 1965 is gebleken dat de maffia geen wraak durfde te nemen nadat een NOI-lid de zoon van een hooggeplaatste maffioso zwaar had mishandeld. Niettegenstaande dat de familie van het slachtoffer woest was. Desalniettemin stelde peetvader Carlo Gambino betreffende familie teleur. Hij vond een confrontatie met de NOI te riskant. Verschillende kranten en tijdschriften hebben hier in 1969 over gepubliceerd.

Bovenstaande is eigenlijk nog maar het begin. Wat de maffia veel meer dwars zal hebben gezeten is de coup die de NOI pleegde in de bokswereld. Met de overwinning van Muhammad Ali op Sonny Liston nam de NOI letterlijk en figuurlijk de macht over in de bokswereld. Tot dan heerste de maffia in het professionele vuitsvechten. Met hun wereldkampioen zwaargewicht Sonny Liston als boegbeeld. Volgens sommige bronnen verloor Liston de rematch met Ali expres uit angst voor represailles van de FOI. In ieder geval, Herbert Muhammad (Elijah Muhammad´s zoon) zou de manager van wereldkampioen Muhammad Ali worden. Toen Ali tegen Ernie Terell moest boksen bedreigde Terell´s maffiose manager Bernard Glickman Herbert Muhammad met de dood mocht Ali van Terell verliezen. Dat zou Glickman echter ten zeerste berouwen. De FOI is Glickman toen een bezoekje gaan brengen aan huis en sloeg hem bont en blauw. Niet slechts fysiek maar ook geestelijk brak de visite van de FOI Glickman op aangezien hij doordraaide en de rest van zijn leven in een gesticht heeft doorgebracht. Maar Glickman was niet de enige invloedrijke figuur waar de FOI korte metten mee heeft gemaakt. Ook de Zwarte bokspromotor Don King is volgens insiders op een verschrikkelijke manier te grazen genomen door de FOI op de Filipijnen.

Muhammad Ali kon buiten de ring wel spierballen gebruiken, want hij werd zeker in het begin van zijn carrière van alle kanten bedreigd, vooral na de moord op Malcolm X. De NOI was in staat die bescherming te bieden. Zonder de hulp van de FOI zou de maffia Ali gedwongen hebben om bepaalde partijen te verliezen, wat afbreuk zou hebben gedaan aan zijn carrière. Anderzijds, de vraag is wel eens opgeworpen of zelfs de grote Muhammad Ali wellicht bevreesder was voor de FOI dan voor zijn opponenten in de ring of de Amerikaanse autoriteiten. Hoe zou de FOI gereageerd hebben mocht Ali zijn dienstplicht in het leger van de duivel hebben vervuld? Want zelfs Muhammad Ali moest oppassen niet te veel buiten de lijntjes te kleuren. Zo werd Ali in 1969 geschorst door eerwaarde Elijah Muhammad omdat hij meer aan zijn bokscarrière zou denken dan aan de islam. De FOI beschermde Ali tegen de maffia, maar wie zou Ali moeten beschermen tegen de FOI?

De leiding van de oorspronkelijke NOI heeft er ondanks de compromisloze retoriek richting de witte overheersing vrijwel altijd voor gewaakt om niet de strijd met de autoriteiten aan te gaan zoals bijvoorbeeld de Black Panther Party dat deed. Maar als hun belangen geschaad werden of hun eer gekrenkt dan werd de FOI op pad gestuurd om genadeloos hard in te grijpen. In de FOI zaten veel bekeerde voormalige zware criminelen. Hun mindset was na bekering niet noodzakelijkerwijs verdwenen, maar gekanaliseerd: als het zo uitkwam gingen ze nog steeds los, maar nu ter meerdere eer en glorie van de NOI. De NOI was geen organisatie die het verhaal van de andere wang aanhing, maar meer van een oog voor een oog en een tand voor een tand.

Los van de vraag of de NOI iets van doen heeft gehad met de moord op Malcolm X geeft het voorgaande eens te meer aan dat het vertrek van Malcolm X en zijn daaropvolgende kritiek op Elijah Muhammad geen futiliteit was. Het vereiste echt veel moed om de strijd aan te gaan met de NOI. Want de NOI voelde zich tot op het bot beledigd omdat haar voormalige woordvoerder niet alleen bedankt had als lid maar ook nog eens de vuile was buiten liet hangen, nota bene bij de pers van de duivel! Wat tevens aangeeft voor wat voor duivels dilemma Malcolm X stond. Wat je verder ook vindt van Malcolm X, hij is sowieso vrijgesproken van lafheid.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.