Eurocentrisme en microagressies

Uit een artikel in de Advalvas van 18 augustus jongstleden leren wij dat men op de VU boos is over het Zwart Witboek, een rapport over racisme in de stad Amsterdam onder redactie van The Black Archives. Ook de Amsterdamse universiteiten werden hierbij onder de loep genomen. In het betreffende rapport komen zaken als de toeslagenaffaire, racistisch politiegeweld, etnisch profileren, de welbekende Nederlandse blackface traditie, microagressies, eurocentrisme, etc., ter sprake.

Met name eurocentrisch onderwijs blijkt een probleem te zijn op de onderwijsinstellingen in Amsterdam. Bijvoorbeeld op praktische opleidingen. Specifieke voorbeelden zijn de kappersopleidingen op het MBO, waar weinig tot niets wordt geleerd over het onderhoud van Afrikaanse haartypes. Maar ook op de universiteiten. Zo wordt het voorbeeld gegeven van een Afrikaans Amerikaanse docent geschiedenis aan de UVA die een niet-eurocentrisch perspectief op de geschiedenis wilde doceren. Hij raakte echter in conflict met zijn collega´s die doceerden over de Amerikaanse geschiedenis doch verzuimden het geweld tegen inheemse Amerikanen te benoemen. De consequentie was dat zijn contract niet werd verlengd, ondanks een open brief van de studenten aan het faculteitsbestuur om hem te behouden.

De VU heeft vergelijkbare problemen met een eurocentrische mindset binnen de staf. Dat blijkt wel uit de houding van Jaap-Jan Flinterman, tot voor kort hoofddocent oude geschiedenis. De man is tot op de dag van vandaag ziedend van woede over het Eurocentisme vs Afrocentrisme debat dat wij eens met hem hebben gehad op de VU. Het geval wil dat in het Zwart Witboek zijn klassieke Nemesis, ex-studente Emma-lee Amponsah, wordt geciteerd. Dit maakt bij hem evident oude wonden open. Hij herhaalde wederom zijn reeds lang achterhaalde mantra dat Emma-Lee ʽafrocentrischeʼ mythes onderwezen wilde krijgen op de VU (lees: de oude Egyptenaren waren Zwarte Afrikanen en hebben een fundamentele invloed gehad op de ontwikkeling van Griekenland).

In de eerste plaats, er is werkelijk waar een overvloed aan bewijs dat de oude Egyptenaren oorspronkelijk Zwarte Afrikanen waren en dat zij een fundamentele invloed hebben gehad op Griekenland. Maar Flinterman verkoos ervoor eenzijdig te reageren op de passage in Zwart witboek en onze uitgebreide kritiek op zijn argumenten buiten beschouwing te laten. Want wij hebben dr. Flinterman meermalen in woord en geschrift op het overvloedige bewijs gewezen. Met name in het boek Boterzacht en Flinterdun. Dat Flinterman dit ondanks alle weigert te erkennen zegt helaas alles over hem en de eurocentrische professionele en sociale bubbel waarin hij verkeert.

Bijvoorbeeld, de oude Grieken hebben unaniem aangegeven dat de Egyptenaren van hun tijd een donkere huidskleur hadden. Tevens gaven de chauvinistische Grieken aan dat ze hun kennis van wetenschap en filosofie aan Egypte hadden te danken. Dit zwart op wit bewijs wordt door het eurocentrische establishment doodleuk ter zijde geschoven. Betekent het dat in het vervolg iedere onderzoeker gedocumenteerd bewijs van de antieken ter zijde mag schuiven als hij dat bewijs niet leuk vindt? Want vreemd genoeg citeren Flinterman en consorten de antieken weer wel als ze het een uitkomst geeft die ze wel uitkomt. Dit selectief shoppen in de geschiedenis is dus zeer problematisch. Desalniettemin, los van ooggetuigenverslagen van de Grieken kunnen we verwijzen naar zaken als DNA-testen op beroemde farao´s, bloedgroeptesten, melanine-dosage-testen, de kunstuitingen van de oude Egyptenaren, en ga zo maar door. Bewijs zat!

Back tot the nitty-gritty. Afgaand op de ziedende woede van dr. Flinterman zou men vermoeden dat de promotie van Afrikaansgecentreerdheid het dominante thema is van het Zwart Witboek. Niets is minder waar. Het oude Egypte en Nubië worden helemaal niet genoemd in betreffend rapport. Zelfs het citaat van Emma-Lee Amponsah is compleet uit zijn verband gerukt. Het ging over microagressies op de VU. Emma-Lee gaf gewoon aan wat ze vond van het eurocentrische onderwijs op de VU. Los van wat je daar verder van vindt, het is gewoon vrijheid van meningsuiting. Waar het in de context van het rapport om ging is dat Emma-Lee allerlei rare nare opmerkingen naar haar hoofd geslingerd kreeg toen ze haar stem had laten horen. Daarmee behoorde ze tot de personen van kleur op de VU die te lijden heeft gehad onder microagressies. Wederom, los van de vraag of Afrikaansgecentreerdheid deugt. In feite zegt Flinterman impliciet dat Emma-Lee geen vrijheid van meningsuiting heeft en vogelvrij is aangaande microagressies.

De trick is de juiste trigger lanceren. Zodra het woord afrocentrisme valt gaan blijkbaar bij alle witte intellectuelen de haren recht overeind staan en zijn ze niet meer voor rede vatbaar. Dan vormen ze van links tot recht een verenigd front net zoals de gezworen aartsvijanden de Gothen en Romeinen toen de Hunnen Europa binnenvielen in de vijfde eeuw. Wat Afrikaansgecentreerdheid precies is en op wat voor bewijsmateriaal het zich beroept weten ze doorgaans niet eens. Het enige wat ze weten is dat de linies onmiddellijk gesloten dienen te worden om ´de Hunnen´ met alle mogelijke middelen buiten de poort te houden. Daarnaast, de VU lijkt vooral verbolgen over de suggestie dat het als slager het eigen vlees niet meer zou mogen keuren. Over de aanbeveling in het rapport van de aanstelling van een externe waakhond dus. Wellicht was het daarom een bewuste tactiek om het kritische rapport in diskrediet te brengen door het te associëren met ʽAfrocentrismeʼ. Hieraan toevoegend, inmiddels zijn er nieuwe Hunnen ten tonele verschenen in de VS waar men zich ook in Nederland grote zorgen om maakt. De nieuwe aartsvijand heet critical race theory…

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.