De erfenis van Biz Markie

Biz Markie (Marcel Theo Hall) is niet meer. De Hip-Hopclown blies op 16 juli jongstleden zijn laatste adem uit. De Biz werd op 8 april 1964 geboren in Harlem, New York, maar groeide op in het forensengebied Long Island. In 1978 kwam hij voor het eerst in aanraking met Hip-Hop middels een mixtape van de rapgroep de L Brothers (in principe werden er in 1978 nog geen rapplaten gemaakt, maar tapes van rapgroepen circuleerden wel reeds onder de (Zwarte) jeugd van de metropool New York).

Vanaf begin jaren ´80 begon de Biz naam en faam te maken in de Hip-Hopscene. Hij werd vaak gevraagd als dj voor party’s. Maar waarmee hij zich vooral onderscheidde was zijn beheersing van de kunst van het beatboxen. Midden jaren ´80 was er een ware een beatboxhype en Biz werd samen met Doug E. Fresh en Buff Love van de Fatboys gerekend tot de allerbeste beatboxers. Dit is een hoogtepunt uit de carrière van de Biz die heden ten dage nog wel eens wordt vergeten. Weer een ander talent van Biz was scouten. Zo ontdekte hij Big Daddy Kane, die algemeen gezien wordt als één van de beste rappers ooit.

Desalniettemin, Biz bereikte niet zomaar de top. Daar kwam hij vooral dankzij zijn doorzettingsvermogen. Zo wilde Biz in contact komen met de legendarische producer Marley Marl (uitvinder van het samplen), tevens dj van het indertijd door Mr. Magic gepresenteerde populaire radioprogramma Rapp Attack. Biz ging keer op keer langs bij het appartement van Marley in Queensbridge en bleef daar net zo lang wachten totdat Marley eindelijk acte de presence gaf. De Biz bleef wel zes, zeven, acht uur wachten. Als Marley eindelijk ten tonele verscheen, zei hij doodleuk tegen Biz: “Kom morgen maar terug!”. Een normaal mens zou dan niet meer terugkeren, maar de Biz kwam naar verluidt tot wel vijfmaal toe braaf terug, totdat Marley hem uiteindelijk een kans gunde. Aldus mocht Biz toetreden tot de Juice Crew, een collectief van superrappers dat eind jaren ´80 onder auspiciën van Marley Marl de rapmuziekindustrie zou gaan domineren (zoals de Wu Tang Clan dat medio jaren ´90 zou doen). Waarna zijn carrière in een stroomversnelling geraakte en zodoende wraak kon nemen op zijn vapors.

De Biz was voor het eerst op plaat te horen als beatboxer van Roxanne Shanté in Def Fresh Crew, maar zijn eigen debuutsingel was Make the music with your mouth (1986). In 1988 kwam zijn debuutalbum Going off uit. Biz Markie was geen rapper van de buitencategorie, maar hij was wel degelijk een categorie apart. O.a. door zijn toewijding. Zo had hij een zeldzame plaat nodig voor een bepaalde track. Biz belde stad en land af, maar niemand had hem. Uiteindelijk werd hij getipt over een winkel die Afrikaanse muziek verkocht. Biz bleef ´s nachts voor de deur slapen en meteen toen de zaak open ging kocht hij de ganse voorraad van betreffende plaat op. Hieraan toevoegend, Biz had een uitstekend oor voor samples. Hij kon een vaag geluidje horen en wist meteen van welke plaat het afkomstig was: alsof hij iedere plaat op de wereld uit zijn hoofd kende. Bovenal, in een tijdperk dat de meeste rappers niet verder kwamen dan het bluffen over zichzelf kraakte Biz vrolijke noten door zich te onderscheiden als de clown van Hip-Hop. Zo maakte hij lang voordat de Duitse bondscoach Joachim Löw er ʽberoemdʼ mee werd reeds een vunzig nummer over neuspeuteren. Voor komisch effect rolde Biz tijdens een optreden in het Apollo via een gigantische neus het podium op.

Biz zijn grootste hit is Just a Friend van zijn album The Biz Never Sleeps (1991). Maar zijn album I Need a Haircut kan bestempeld worden als een waar keerpunt in de geschiedenis. Er werd aanvankelijk hartstochtelijk gelachen om de grappige hoes waarop een kapper met kettingzaag te aanschouwen is, maar het lachen zou niet slechts Biz Markie maar de hele rapmuziekindustrie spoedig vergaan toen Gilbert O´Sullivan Biz voor de rechter sleepte voor het oneigenlijk samplen van zijn muziek. O´Sullivan zegevierde. Het gevolg was dat Hip-Hop nooit meer hetzelfde klonk. Samplen werd in het vervolg namelijk peperduur. Een plaat als A Nation of Millions van Public Enemy, waarin ontelbare samples waren gebruikt kon nimmer meer gemaakt worden. Desalniettemin vatte Biz zijn nederlaag luchtig op en noemde zijn volgende album All Samples Cleared! (voor alle samples is betaald!). Op een clowneske wijze refererende dus aan zijn juridische nederlaag (1993). Wat niet wegnam dat de affaire zijn rapcarrière serieus beschadigd had.

Nadat zijn rapcarrière officieus over was vond Biz zichzelf opnieuw uit als o.a. acteur en dj. In 1997 werden de rollen van het samplen omgedraaid toen niemand minder dan de Rolling Stones Biz Markie´s stem sampleden in hun nummer Anybody Seen My Baby. In hetzelfde jaar kwam de contemporaine rapgrootheid Snoop Dogg als eerbetoon met een cover van zijn klassieker Vapors. Alhoewel Biz zichtbaar bleef in de media werd hij nooit meer zo beroemd als eind jaren ´80, begin jaren ´90. In 2020 kreeg Biz nog een dagelijks radioprogramma op Rock the Bells, het radiostation van LL Cool J, maar er begonnen vanaf april 2020 geruchten de ronde te doen dat hij leed aan diabetes. De biz heeft het dus niet mogen redden. Moge de clown die met een serieus doorzettingsvermogen de humor in Hip-Hop introduceerde in vrede rusten.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.