Juneteenth

Sinds 17 juni jongstleden is Juneteenth een officiële nationale feestdag in de VS. Juneteenth refereert aan 19 juni 1865 en afgekort is June Nineteenth dus Juneteenth. Op die dag vieren traditioneel grote delen van Zwart Amerika dat de slavernij tot een eind kwam in de VS. Desalniettemin, er is discussie over de dag dat de slavernij werd afgeschaft in de VS. In ieder geval, op 19 juni 1865 arriveerden noordelijke troepen onder leiding van generaal Gordon Granger in Galverston, Texas. Granger las publiekelijk een verklaring voor afkomstig van de Amerikaanse regering. Verkondigd werd dat alle slaafgemaakten in de staat Texas vanaf dat moment vrij waren. Let op, dit hield niet in dat de slavernij nu juridisch geheel was afgeschaft. De slavernij werd pas officieel afgeschaft op 6 december 1865, toen het 13e amendement van de Amerikaanse grondwet werd aangenomen. Of alhoewel, de slavernij is nimmer geheel afgeschaft in de VS. Tot op de dag van vandaag kunnen delinquenten nl. gedwongen worden tot slavenarbeid. Iets waar het racistische prison-industrial-complex gretig van profiteert.

Een andere datum die vaak genoemd wordt in relatie tot de afschaffing van de slavernij in de VS is 1 januari 1863. De dag dat de op 22 september 1862 door Lincoln uitgevaardigde Emancipation Proclamation van kracht ging. In werkelijkheid werd geen enkele slaafgemaakte bevrijd door die Emancipation Proclamation. Lincoln bevrijdde slechts die slaafgemaakten in de gebieden waarover hij geen macht had. Dus die zich bevonden in de zuidelijke staten die zich af hadden gescheiden van de unie. In de zuidelijke grensstaten die trouw waren gebleven aan de unie mocht men gewoon slavernij blijven bedrijven.

Lincoln schafte de slavernij beslist niet af omdat hij principieel tegen de slavernij was. Lincoln was zelfs een grote racist. Hij schafte de slavernij af omdat hij niet anders kon. Het doel van Lincoln was de unie bijeen houden. Het liefste zonder de slavernij af te schaffen. Maar omdat het zuiden de oorlog dreigde te winnen schafte hij de slavernij toch maar af om zodoende de economische basis van het zuiden compleet te ondermijnen. Want hij moest echt iets ondernemen aangezien de wereldmachten Groot-Brittannië en Frankrijk op het punt stonden troepen te sturen om het Zuiden te steunen. Een provisie van de Emancipation Proclamation was ook dat Zwarte soldaten in het noordelijke leger dienst mochten nemen. Dat deden ze in grote aantallen, waarmee Zwarte Amerikanen agency toonden in hun eigen bevrijding.

Uiteindelijk durfden Groot-Brittannië en Frankrijk het toch niet aan om in te grijpen. Waarom niet? Omdat aartsvijand Rusland zich openlijk achter Lincoln schaarde en dreigde de Britse kolonie India aan te vallen. Hierop koos Groot-Brittannië eieren voor haar geld en dropen de West-Europese grootmachten op het laatste moment af. Zodoende kon Lincoln de burgeroorlog toch winnen. Generaal Lee gaf zich over in april 1865 en de Emancipation Proclamation kon opgelegd worden in de opstandige staten. Ook in het verafgelegen Texas dus op 19 juni 1865.

De Zwarte mensen in Texas begonnen vanaf 19 juni 1866 Juneteenth jaarlijks te vieren. Vanuit Texas verspreidde deze traditie in de volgende decennia naar andere delen van het land. Bijna alle staten hebben in de loop der tijd erkenning verschaft aan Juneteenth, welk proces dus culmineerde op 17 juni 2021 met de handtekening van president Biden waardoor Juneteenth nu nationaal erkend is…

De afschaffing van de slavernij in de VS heeft overigens alles te maken met Zwarte mensen elders, ook in Nederland. Zolang slavernij waar dan ook bestond vormde het een gevaar voor alle Zwarte mensen op aarde. Want ook na de emancipatie in bijvoorbeeld de VS moest men over de schouders blijven kijken. Het gevaar bestond nl. dat men gekidnapt werd en vervolgens verkocht in landen waar de slavernij nog immer legaal bestond, zoals Cuba of Brazilië. Vooral in havensteden werden Zwarte mensen meer dan eens gekidnapt, meegesmokkeld en elders verkocht. Dus waar de slavernij ook afgeschaft werd was in principe een overwinning voor alle Zwarte mensen ter wereld. De afschaffing van de slavernij in de VS was daarom ook een overwinning voor de mensen in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen en omgekeerd. Hieruit volgt dat 13 mei 1888 de internationale bevrijding van de trans-Atlantische slavernij is. Op die dag schafte Brazilië als laatste land in de Amerika´s de slavernij af.

Maar zoals we eerder hebben aangegeven, in tegenstelling tot Zwart Amerika en de Zwarte gemeenschap in Nederland heeft Zwart Brazilië de emancipatiedag die gerelateerd is aan de agency van de witte autoriteiten verworpen en een dag van emancipatie in het leven geroepen die gerelateerd is aan hun eigen agency, nl. 20 november, de sterfdag van de legendarische koning Zumbi (Zie Gezegend & vervloekt blz. 138-139). Door een dag van emancipatie te kiezen die refereert aan de agency van de witte autoriteiten gaat men eraan voorbij dat de slavernij vooral afgeschaft is door het verzet van de slaafgemaakte Afrikanen. We weten dat apologeten als Piet Emmer bij hoog en bij laag zweren dat de slavernij uit altruïstische motieven is afgeschaft door deftige witte heren. Als men vindt dat Emmer en co gelijk hebben dan zit er wat in dat de nakomelingen van de slaafgemaakten een emancipatiedag omarmen die refereert aan de vermeende agency van die deftige witte heren. Die houding getuigt opzich al van een slavenmentaliteit. Waarom kiest men niet net zoals Zwart Brazilië voor een emancipatiedag die refereert aan de eigen agency?

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , . Bookmark de permalink.