De leugen regeert (1)

De leugen regeert is een beroemde uitspraak gedaan op 27 november 1999 door toenmalig koningin Beatrix. Het was geen mea culpa van het Nederlandse staatshoofd van Duitse bloed, neen, het was bedoeld als kritiek op Neerlands’ journaille. Doch het had natuurlijk net zo goed kunnen slaan op de Nederlandse regering. Zowel die van het verleden, heden als toekomst. Het zou met name een profetische open deur kunnen zijn geweest betreffende de toekomstige kabinetten olv van ene Mark Rutte. Let wel, Rutte was ongetwijfeld niet de eerste premier die ooit gelogen heeft. Sterker nog, Rutte’s voorganger Balkenende jokte zo hard dat het hem zijn politieke kop heeft gekost. Rutte heeft dat slechte voorbeeld dusdanig ter harte genomen dat de vraag opgeworpen zou kunnen worden of er ooit een Nederlandse premier is geweest die van liegen of het gedrukt staat zo zijn handelsmerk heeft gemaakt. Rutte heeft gedurende zijn carrière als premier zoveel gejokt en gebrokt of zoals je wilt gelogen en bedrogen dat hij de vleesgeworden manifestatie van de leugen genoemd kan worden.

De leugen sprintte dus in 2010 het torentje binnen en werd vooralsnog nimmer achterhaald door de waarheid. Hoewel het rationeel niet te verklaren valt na een dikke tien jaar van list en bedrog bleek na recente verkiezingen dat de leugen nog altijd veruit het grootste aantal politieke fans heeft van Nederland. Liegen loont evident omtzigtig.

Alhoewel, niet als het aan Pieter Omtzigt ligt. Omtzigt heeft zich de laatste jaren geprofileerd als de grootste luis in de pels van de leugen. De leugen stimuleerde met zijn neoliberale beleid racisme bij de belastingdienst hetgeen weer leidde tot de beruchte toeslagenaffaire, getypeerd door een commissie van wijzen als ongekend onrecht. Omdat met name Omtzigt zich als een pitbull in betreffend dossier beet kwam het boven water, hetgeen weer de val van het derde kabinet van de leugen tot gevolg had.

Verbijsterend genoeg had de Nederlandse kiezer veel meer sympathie voor de leugen dan voor de slachtoffers van het ongekende onrecht van de leugen en beloonde de leugen dus met een ruime overwinning bij de electie. Niets leek een nieuw premierschap van de leugen in de weg te staan. Vreemd genoeg was de leugen een paar maanden na de val van zijn kabinet nog steeds niet vergeten dat hij door Omtzigt ten val was gebracht, dus drong hij er bij de verkenners in de achterafkamertjes op aan Omtzigt te neutraliseren door hem weg te promoveren. Dat liep gesmeerd totdat verkenner Ollongren haar aantekeningen naakt op straat liet fotograferen. Toen metamorfoseerde de leugen als vanouds in een goudvis en had hij er geen herinnering meer aan dat hij Omtzigt ter sprake had gebracht. Daar bovenop dacht de megalomane leugen eventjes tot de Nederlandse equivalent van Kim Jong-un te zijn opgeklommen en zodoende te kunnen bepalen dat niemand, verkenners incluis, verantwoording hoefde af te leggen in het nationale huis der democratie.

Op 1 april 2021 werd de grappenmakerij van de leugen als nooit eerder tevoren aan de schandpaal genageld in de Tweede Kamer. De leugen claimde tegenover de volksvergadering goudvis privilege: vanwege zijn extreem beperkte geheugen heeft hij het privilege om te liegen, ook al zijn er documenten die keihard het tegendeel bewijzen. Maar deze maal bleek Mark’s beroemde teflonlaag toch gebreken te vertonen.

Interessant is dat de zogenaamde wappies voor de verkiezingen reeds aangaven dat voorvrouw Sigrid Kaag van D66 de nieuwe premier van Nederland zou gaan worden. Niettegenstaande dat de leugen volgens alle peilingen veruit het grootste aantal stemmen zou gaan halen. Zoals de zaken gaan zoals ze nu gaan lijkt een nieuw premierschap van de leugen inderdaad steeds onwaarschijnlijker te worden. Terwijl na de verkiezingsuitslag een nieuwe regeerperiode van de leugen zo goed als zeker leek. De leugen won de verkiezingen met vlag en wimpel maar lijkt desondanks de formatie reeds verloren te hebben voordat die goed en wel op gang was gekomen.

De leugen heeft een hardcore fanschare van honderdduizenden kiezers opgebouwd die maling lijken te hebben aan ieder willekeurig schandaal waarbij de leugen betrokken raakt. Dat lijkt echter niet te kunnen hebben verhinderd dat de leugen zichzelf in dezelfde hoek als Wilders heeft gemanoeuvreerd: de leugen lijkt de nieuwe paria te zijn geworden van de Nederlandse politiek. Van verschillende kanten wordt aangegeven dat men de leugen door zijn grossieren in leugens dusdanig ongeloofwaardig vindt geworden dat men niet meer met hem wenst samen te werken.

Echter, een nieuwe regering zonder grootste partij VVD lijkt momenteel extreem lastig. Dat calculeerden D66 en CDA ook in, vandaar dat ze op het uur der waarheid toch verzuimden om de ingediende motie van wantrouwen te steunen. D66 en CDA attaqueerden de aan de schandpaal genagelde leugen met eieren en rotte tomaten om hem zwaar te verzwakken, niet om zijn hoofd er (nu al) af te hakken. Waarmee ze hun doel hebben bereikt: hun positie aan de onderhandelingstafel spectaculair versterken in weerwil van de 34 zetels van de leugen. Wellicht kan mevrouw Kaag zelfs geschiedenis schrijven als eerste vrouwelijke premier van Nederland, zoals voorspeld door ‘de wappies’. Ondertussen zal in de achterafkamertjes de druk toenemen om de leugen na de brug te ver van 1 april nu voor eens en altijd te dumpen als boegbeeld van de neoliberale partij. Als dat gebeurt dan heeft de leugen een kuil gegraven voor een ander waar hijzelf in is gevallen: Rutte functie elders!

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.