Wit privilege (2)

Herinneren we ons de groep tieners van kleur uit Spijkenisse nog, die begin van het jaar mot had met de treiterige witte tiener genaamd Tommy? Betreffende onfortuinlijke groep zette de beelden die ze gemaakt hadden van hun confrontatie met Tommy online. Dat bleek niet zo handig, want daardoor kon de mainstream media het oppikken om stemming te creëren. Pers, publiek en politiek hadden vervolgens totaal geen genade met de tieners van kleur die de als weerloos veronderstelde Tommy aanpakten. Niettegenstaande dat dit soort vechtpartijtjes er altijd al zijn geweest. Het enige verschil met vroeger is dat de kans tegenwoordig levensgroot is dat de beelden worden vastgelegd.

Maar volgens ingewijdenen is de Tommy van Spijkenisse beslist niet dezelfde soort van onschuldige knuffelbeer als de Tommie van Sesamstraat. Wat hun beweringen ondersteunt is dat er een video opdook waarin te zien valt hoe Tommy zelf met zijn vuisten los gaat op een leeftijdsgenootje. Verder is er door ouders wier kinderen bij Tommy op school zitten erop gewezen dat Tommy zelf juist een enorme pestkop is: “Mijn zoon zit bij hem op de HAVO en zegt dat hij een enorme pestkop is. Regelmatig wordt mijn zoon gepest door hem als %±$@ enzovoorts”. Verder is door meerdere mensen verkondigd dat Tommy zelf de jongens die hem een lesje leerden had bedreigd en uitgescholden. Los daarvan is het ook niet zo dat ze met zijn allen tegelijk Tommy aanvielen. Er waren inderdaad meerdere jongens betrokken bij de wraakactie op Tommy, maar het bleven doorgaans één tegen één gevechten. Bovendien had Tommy zelf vrijwillig afgesproken om een ruzie te komen beslechten.

Echter, nadat de beelden van de wraakactie op Tommy viraal waren gegaan schreeuwden pers publiek en politiek: “Dood hen, kruizig hen!” Namen, telefoonnummers en adressen van de jongens van kleur die een appeltje met Tommy hadden geschild verschenen in de sociale media en verschillenden van ze moesten onderduiken. Wetenschappers werden erbij gehaald om het wangedrag van de jongens te verklaren, etc. Tot overmaat werden de jongens van school en de sportclub geschorst en van hun bijbaantjes weggeschopt…

Recentelijk werd wereldkundig gemaakt dat de vijftienjarige zoon van burgemeester van Amsterdam Femke Halsema in juli door de politie was opgepakt wegens inbraak in een woonboot. Daarnaast ontdeed hij zich op de vlucht van een nepwapen. Eigenlijk zou de arrestatie geheim zijn gebleven, ware het niet dat politieagenten het gelekt hebben naar de krant van wakker Nederland. Moeder Halsema kroop onmiddellijk voor zoonlief in het harnas en gaf de krant van wakker Nederland een fikse oorwassing. Met succes, want het sentiment in het land werd dat het om een privézaak ging: Halsema junior vertoonde gewoon het gedrag wat bij de pubertijd hoort. Niets aan het handje. Maar wacht eens eventjes, zou niet precies hetzelfde gezegd kunnen worden van de pubers die Tommy een lesje hadden geleerd?

Opmerkelijk is dat Femke met dezelfde vurigheid waarmee ze onlangs haar witte zoon verdedigde begin vorig jaar het bestaan van wit privilege in Nederland glashard ontkende. Het zou een Amerikaans begrip zijn dat op oneigenlijke gronden vanuit het inherent racistische Amerika in het voorbeeldige Nederland zijn geïntroduceerd (Zwarte mensen hebben in Nederland toch nooit apart achter in de bus hoeven zitten?). Alsof er in Nederland geen segregatie is. Triester nog, Amerikaanse onderzoekers hebben de ontluisterende conclusie getrokken dat het Nederlandse onderwijssysteem gesegregeerder is dan het Amerikaanse. Dat komt omdat witte ouders zichzelf massaal het privilege toe-eigenen om hun kinderen van een school af te halen als naar hun smaak betreffende school door te veel niet-witte kinderen wordt bezocht. Ze maken handig gebruik van connecties om hun kinderen op leliewitte scholen geplaatst te krijgen. De ‘progressieve’, ‘anti-racistische’ Halsema zelf haalde in 2014 haar kinderen van een Zwarte school af om ze vervolgens met behulp van connecties te transfereren naar een witte Montessorischool waar het kroost van alle BN’ers van de Watergraafsmeer vertoeft.

Is het bovendien geen wit privilege dat Halsema junior en Tommy uit konden groeien tot martelaars? Inbreker Halsema junior als vermeend slachtoffer van de riooljournalistiek van de Telegraaf en treiterkop Tommy groeide zelfs uit tot nationale martelaar. Tommy werd overladen met steunbetuigingen en cadeautjes uit het hele land. Een verwarde Zwarte rapper/vlogger speelde in dit proces een voortrekkersrol. “Maar Tommy was toch ook daadwerkelijk slachtoffer?” Dat zou inderdaad betoogd kunnen worden. Maar waar bleef bijvoorbeeld de nationale steunbetuiging voor het Marokkaanse gezin wiens huis werd bestormd door ruim vijftig Urkse jongeren? Zijn al die losgeslagen Urkse jongeren die andermans huis bestormden evenzo onmiddellijk van school en sportvereniging geschorst en ontslagen van hun bijbaantjes? Dus eveneens treiterkop Tommy geniet in volle teugen van zijn witte privilege.

De laatste jaren zijn er door anti-racisme activisten in de Nederlandse taal verschillende woorden en concepten geïntroduceerd die het naoorlogse zelfbeeld van Nederland als sociaal-democratisch paradijs aantasten. Eén van die concepten die het meest pijn doet is wit privilege. De GroenLinkse Halsema dacht handig op dat extreemrachtse sentiment in te spelen. De grote mond van Halsema begin 2018 ten spijt heeft de familie Halsema ironisch genoeg het levende bewijs geleverd dat wit privilege springlevend is te lande. De beste truc van de duivel is de mensen doen geloven dat hij niet bestaat is wel gezegd. Hetzelfde geldt voor wit privilege: Halsema is de vleesgeworden manifestatie van wit privilege en haar grootste truc is de mensen doen geloven dat wit privilege niet bestaat.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications. Bookmark de permalink.