Boreale terroristen

De wereld werd afgelopen weekend opgeschrikt door massamoorden in de Amerikaanse steden El Paso en Dayton. Op zich de gewoonste zaak van de wereld. In geografische context dan. Bedenkende dat de schietpartij in Dayton de 250e (!) massaschietpartij in de VS was dit jaar. Ware het niet dat op zijn minst de schutter te El Paso in testament vast heeft gelegd dat zijn motief racistisch is. Waarmee de persoon een trend voortzet welke indertijd ingezet werd door Anders Brevik en recenter opgepikt door de massamoordenaar van Christchurch. De schutter te Dayton ging weer los in een uitgaansbuurt waar veel Zwarte Amerikanen vertoeven, hetgeen evenzo sterk een racistisch motief suggereert. Al heeft hij geen testament nagelaten en kan hem niet meer om verduidelijking worden gevraagd.

Het beeld was lange tijd dat een terrorist per definitie een moslimextremist is. Een onterecht beeld, want met name in de VS zijn rechtsextremisten altijd hun duit in het zakje blijven doen. Ze zijn nooit weggeweest. Maar door de maatschappelijke focus op moslimextremisme is het terrorisme uit de hoek van de neo-bruinhemden onder de radar van de mainstream media geraakt. Doch een ieder die zijn ogen een beetje open had wist dat er reeds jaren online een cultuur van rechtsextremisten groeit en bloeit. Ze geloven in een duister plan om de witte bevolking van de wereld te vervangen en vernietigen middels massa-immigratie en gemengde relaties. Want zo zijn immers alle grote witte beschavingen ten onder gegaan, als we het boek March of the Titans van de Zuid-Afrikaanse fascist Arthur Kemp mogen geloven. Wat ook niet helpt is dat er in allerlei landen steeds meer gekozen politici komen die betreffende fascistische theorie openlijk onderschrijven. Sterker nog, zelfs de huidige president van de VS heeft middels meerdere uitspraken aangegeven dat hij de theorie van Le Grand Remplacement aanhangt (in 2011 uitgewerkt in boekvorm door Renaud Camus).

De waarheid is wat Noord-Amerika betreft natuurlijk precies andersom: de oorspronkelijke bevolking is vervangen en vernietigd door Europeanen. Heel triest en concreet bewijs van de samenzwering om de inheemse bevolking van Noord-Amerika te vervangen is natuurlijk de Indian Removal Act van 28 mei 1830. Alhoewel aanvankelijk geen onderdeel van de unie heeft cowboystaat Texas in dit proces een voortrekkersrol gespeeld.

El Paso ligt in Texas en Texas was aanvankelijk onderdeel van Mexico. Texas kon zich op een kwaad moment van Mexico afscheiden dankzij replacement. Anglo-Amerikaanse slavenhouders hadden zich begin 19e eeuw in grote getallen illegaal in Texas gevestigd met hun slaafgemaakten. In ieder geval waren ze talrijk genoeg om de Mexicanen die er reeds eerder woonden in aantal te overtreffen. De bodem in bepaalde delen van het zuiden van de toenmalige VS raakte nl. uitgeput, dus trok men westwaards richting Texas.

Probleem was alleen dat Mexico zichzelf in 1822 bevrijdde van Spanje. Vicente Guerrero, oorlogsheld en eerste Zwarte president van Mexico, schafte de slavernij officieel af in 1829. De Anglo-Amerikaanse Texanen waren ziedend van woede en scheidden als reactie Texas af van Mexico. Omdat Guerrero zelf druk doende was zijn conservatieve vijanden in Mexico-Stad te bestrijden op leven en dood kon hij weinig uitrichten tegen de afscheiding van de Texaanse slavenhouders. Aldus werd Texas onafhankelijk in 1829 omdat het de slavernij koste wat het koste in stand wenste te houden.

Slavernijstaat Texas stond echter zwaar onder druk van Groot-Brittannië en Haïti, staten die tegen de slavenhandel ageerden. Tevens was het bang dat Mexico terug zou slaan. Bovendien begon de economie van Texas ernstig in het slop te geraken. Vandaar dat slavernijstaat Texas in 1845 geen andere keus zag dan zich aan te sluiten bij de VS als 28e staat. Al mocht het uiteindelijk niet baten omdat door bepaalde economische en geopolitieke ontwikkelingen zelfs in de VS de slavernij werd afgeschaft in 1865. Maar heeft Texas dus echt alles gedaan om dat ‘doemscenario’ te voorkomen.

Het is een bizar gegeven dat een man zich de moeite getroost om vanuit een voorstad van Dallas helemaal naar El Paso te rijden (oftewel van de ene kant van Texas naar de andere) om zijn witte superioriteitsdenken op de ultieme manier in de praktijk te brengen ten koste van Mexicanen. Om op Mexicanen te mikken eensgelijk Buffalo Bill op bizons. Helaas staat dit niet op zichzelf maar is onderdeel van een lange traditie die inherent verbonden is aan de geschiedenis van de VS in het algemeen maar van de staat Texas in het bijzonder.

Het is opmerkelijk hoe bevreesd de nakomelingen van de uitvoerders van Le Grand Remplacement te Noord-Amerika nu zelf zijn om er slachtoffer van te worden. Het witte superioriteitsdenken en handelen zit gewoon in het DNA van de VS gebakken. Een ideologie die in het DNA van een land zit valt wellicht wel onmogelijk uit te roeien, want generatie na generatie slikt het vanaf de wieg door met de cornflakes. Triester nog, meer dan eens wordt-ie juist geëxporteerd. Zo was de gang van zaken in het zuiden van de VS al een grote inspiratiebron voor nazi-Duitsland. Tegenwoordig is de Noord-Amerikaanse versie van het witte superioriteitsdenken wellicht wel wijder verspreid dan ooit dankzij het internet. Zolang de aanhangers zichzelf op blijven sluiten op hun zolderkamertjes en chatrooms lijkt het gebeuren onschuldig. Maar des te meer mainstream politici en journalisten openlijk debiteren over zaken als homeopathische verdunningen en invasies des te meer moed ze zullen verzamelen om hun boreale dromen te verwezenlijken.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in Column Djehuti-Ankh-Kheru. Bookmark de permalink.