Some seek stardom, but they forget Harlem!

“Waarom zou ik het als een verplichting moeten zien om over Ferguson te rappen… Is het omdat ik Zwart ben? Wie ben ik nu, Al Sharpton?…Ik ben A$AP Rocky. Ik heb me niet aangemeld als politiek activist…Ik woon in Soho en Beverly Hills. Ik kan me er niet mee identificeren. Als ik terug naar Harlem ga, is het niet hetzelfde. Het is een triest verhaal. Ik moet je de waarheid vertellen. Ik ben in de studio, ik ben in modehuizen, ik zit in de slipjes van die teven. Ik doe niets buiten dat. Dat is mijn leven. Deze mensen moeten me verdomme met rust laten.” Aldus A$AP Rocky in een spraakmakend interview met Time Out New York in 2015. Betreffend interview veroorzaakte een storm van kritiek op de rapper die op dat moment druk doende was “the King of New York” te worden. Uiteindelijk kwam er in 2016 een nieuw interview in the Breakfast Club die bedoeld was om de kou uit de lucht te halen. In plaats daarvan gooide de onwetende A$AP Rocky juist nog meer olie op het vuur door bij zijn standpunt te blijven om zich niet uit te spreken over sociale issues en nota bene de retoriek van witte racisten reproduceerde (all lives matter).

A$AP Rocky werd geboren in Harlem als Rakim Athelaston Mayers. Hij is dus vernoemd naar Hip-Hoplegende Rakim (een artiest die juist wel regelmatig sociale issues aansneed). Op zijn twaalfde ging zijn vader de lik in wegens drugsverkoop. Op zijn dertiende werd zijn broer vermoord. Ondertussen verhuisde A$AP met zijn moeder en zus van de ene daklozenopvang naar de andere en begon hij marijuana en crack te verkopen. Kortom, A$AP Rocky komt echt heel duidelijk uit Harlem en niet uit Beverly Hills en Soho. Maar omdat hij een beetje succesvol is geweest in de muziekindustrie en daardoor relatief recentelijk naar Beverly Hills en Soho kon verhuizen, blijkt hij ineens over een geheugen van een goudvis te beschikken en is hij compleet vergeten waar hij vandaan komt en verre van true tot he game. “Some seek stardom, but they forget Harlem”, scandeerden de Fugees indertijd. Je zou haast gaan denken dat betreffend adagium speciaal in het leven is geroepen voor A$AP Rocky!

Doch ondertussen heeft A$AP Rocky op moeten treden in Zweden en kwam hij er in Scandinavië op de harde manier achter dat zijn nieuw verworven roem en rijkdom niet noodzakelijkerwijs een onaantastbaar harnas is tegen racisme. Er circuleert een filmpje waarop te zien is hoe twee jongemannen A$AP en zijn entourage hinderlijk volgen, ondanks dat A$AP Rocky’s bodyguard beiden herhaaldelijk maant een andere weg in te slaan. Uiteindelijk volgde er een vechtpartij waarbij ook A$AP betrokken was en welke uit zou zijn gelopen in een dramatische mishandeling van beide stalkers. Op grond hiervan is A$AP Rocky gearresteerd, opgesloten en gaat worden vervolgd. Hetgeen hem als het tegenzit een gevangenisstraf van zes jaar kan kosten.

Het incident rond A$AP Rocky laat het als sociaal-liberaal bekend staande Zweden van een hele andere kant zien. Eens te meer blijkt dat het sociaal-liberale imago van Zweden onterecht is. Zo uitte de VN in 2018 haar bezorgdheid over racisme in Zweden. Want je zou zeggen, de stalkers kregen gewoon wat ze verdienden. Ze bleven A$AP Rocky en zijn entourage ondanks herhaaldelijke aanwijzingen hinderlijk volgen. Dan valt een reactie uit zelfbehoud op een gegeven moment niet meer uit te sluiten. Desalniettemin hebben de Zweedse autoriteiten lak aan A$AP Rocky’s roem, rijkdom en zelfbehoud en sloten hem op. Ze bleken (aanvankelijk) zelfs maling te hebben aan president Trump toen die zijn nek voor hem uitstak.

A$AP Rocky kan dan wel in Beverly Hills en Soho wonen, maar dat betekende dus blijkbaar niet dat hij aan alle problemen waar de kids uit Harlem mee kampen was ontsnapt. Ironisch genoeg heeft de moeder van A$AP Rocky inmiddels dezelfde Al Sharpton waar A$AP Rocky de spot mee dreef in zijn beruchte interview met Time Out New York te hulp geroepen (en dat verzoek om hulp is gehonoreerd).

Ondanks zijn onverschilligheid betreffende de problemen van jong Zwart Amerika heeft met name jong Zwart Amerika woedend gereageerd op de opsluiting van A$AP Rocky. Collega artiesten overwegen zelfs een boycot van Zweden. Jong Zwart Amerika houdt kennelijk onvoorwaardelijk van A$AP. Dit terwijl Malcolm X over de zaak A$AP Rocky zou hebben gezegd: “It’s a matter of the chickens coming home to roost!”

Overigens, voor de carrière van A$AP Rocky hoeft zijn opsluiting in Zweden niet noodzakelijkerwijs slecht uit te pakken. Wellicht gaat zijn carrière juist een fikse duw in de rug krijgen. In de ogen van menigeen draagt de matpartij waarin hij betrokken was nl. bij aan zijn street credibility. Daarnaast valt het niet uit te sluiten dat onwetende fans en activisten hem als martelaar in de strijd tegen een onrechtvaardig systeem gaan omarmen. Dan wordt iemand die compleet vergeten was waar hij vandaan komt en activisten bespottelijk maakte zo maar gepromoveerd tot een soort van burgerrechtenheld (al pleit wel in zijn voordeel dat door hem de mythe van Zweden als sociaal-liberaal paradijs is doorgeprikt). In ieder geval zijn nu inmiddels vele miljoenen mensen bekend met A$AP Rocky die voordien nog nimmer van hem hadden gehoord. Wat weer cynisch de vraag op doet werpen: “Those who seek stardom, why should they give a %&@±^ about Harlem?”

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications. Bookmark de permalink.