Candace Owens


“De persoon die mij boven alles het meest beïnvloed heeft is Candace Owens. Iedere keer als zij sprak was ik verbluft van haar inzichten en haar eigen opvattingen verstevigden mijn geloof om geweld boven zachtmoedigheid te plaatsen steeds meer.” Dit is wat de beruchte terrorist van Christchurch in zijn manifest geschreven had voordat hij zijn massamoord ging plegen.

Het feit dat de Christchurch terrorist ene Candace Owens specifiek als zijn grootste voorbeeld heeft genoemd deed de wereld afvragen wie die Candace Owens precies was. Wie was die vrouwelijke Hitler? Opmerkelijk genoeg lijkt ze beslist niet op Annabel Nanninga of Marie Le Pen, integendeel. Candace Owens is een jonge Afrikaans Amerikaanse vrouw die dankzij de sociale media in korte tijd is uitgegroeid tot het grote icoon van conservatief en zelfs extreemrechts Amerika. Ze lijkt hard op weg om het politieke landschap van de VS op stelten te zetten eensgelijk Hirsi Ali dat in Nederland heeft gedaan zo’n vijftien jaar geleden. Owens kan gezien worden als de rechtse tegenhanger van de jonge Sista Souljah. Want met een vergelijkbare verbale verbetenheid en eloquentie attaqueert ze haar antagonisten. Met dien verschil dat Candace Owens het bloed onder de nagels van liberaal/links Amerika vandaan haalt. Sista Souljah jaagde weer mainstream en conservatief Amerika in de gordijnen na de publicatie van haar spraakmakende rap album 360° of power. Daarbij verschilt de boodschap van beide dames echt 180°.

Degree180 was tevens de naam van het marketingagentschap wat Owens beheerde in 2015. Het was een links platform dat regelmatig ageerde tegen de Tea Party en Donald Trump. In 2016 lanceerde ze de website SocialAutopsy.com welke als doel had om treiteraars op het internet te ontmaskeren. Betreffende site werd zowel door links als rechts zwaar bekritiseerd omdat het mensen hun anonimiteit zou ontnemen en bloot zou stellen en kwetsbaar zou maken voor wraakacties. Owens kreeg een koekje van eigen deeg toen derden privé informatie van haar online begonnen te zetten. Zonder geloofwaardig bewijs naar voren te brengen gaf Owens hiervan witte liberalen de schuld. Na het vingertje naar links te hebben verheven werd ze omarmd door de conservatieven, veranderde van het ene op het andere moment 180° van politieke windrichting en metamorfoseerde aldus van een Paulus in een Saulus.

Sindsdien is Owens fanatiek aanhanger van Trump, beweert ze dat racisme niet meer bestaat in het hedendaagse Amerika, is ze fel tegen reparations, etc. Vanaf 2017 begon ze haar nieuw omarmde ideologie te verspreiden via youtube en in 2018 startte ze de Blexitbeweging (campagne om Zwarte Amerikanen ertoe te bewegen de Democratische Partij te verlaten en zich aan te sluiten bij de Republikeinen, met een knipoog naar Brexit).

In de praktijk is de impact van Owens op Zwart Amerika beperkt (ook al werd ze op een bepaald moment eventjes gesteund door Kanye West). Owens is voornamelijk te zien en horen op witte podia alwaar ze gebruikt wordt door de conservatieven als geheim wapen contra links. Net zoals indertijd Hirsi Ali wordt ze gebruikt door witte racisten om datgene publiekelijk te verkondigen wat zijzelf niet publiekelijk durven te verkondigen uit angst om voor racist uitgemaakt te worden.

Tot verbazing van velen verscheen Owens onlangs op verzoek van de Republikeinen op een parlementaire hoorzitting over zgn. hate crime, want die is volgens de FBI en allerlei wetenschappers de laatste tijd dramatisch toegenomen. Tussen verschillende wetenschappers die genuanceerd aantoonden hoe en waarom racistisch geweld de laatste tijd zulke dramatische vormen aanneemt verscheen de onwetende Owens om in naam van de conservatieven met droge ogen het tegendeel te beweren. Owens kan heel fel en direct reageren op haar antagonisten en dat wordt door haar fans verward met het winnen van debatten. Want inhoudelijk debiteert ze grote onzin. Zo bracht men op de hoorzitting een opname ten gehore waarop Owens Adolf Hitler verdedigde (als Hitler Duitsland verbeterde en binnen Duitsland was gebleven was het OK geweest). Tevens ontkende ze dat de southern strategy bestond (doelbewust racistisch beleid van de Republikeinse Partij om stemmen in het Zuiden te trekken).

De Alt Right applaudiseerde luid op de felle reactie van Owens, ondanks dat Owens de rassenkaart trok (do you think Black people are stupid?!), hetgeen normaliter als een doodzonde wordt beschouwd door conservatieven. Dus waarom juichen ze nu ineens wel voor de rassenkaart als het hen uitkomt? Daarnaast was het geenszins OK dat Hitler de democratie afschafte, burgerrechten vertrapte, politieke vijanden uit de weg ruimde, de bezittingen van Duitse staatsburgers afpakte en een enorme vluchtelingenstroom op gang bracht. Bovenal kan iedere serieuze historicus Owens vertellen dat de southern strategy van de Republikeinse Partij uitstekend gedocumenteerd is en onmogelijk ontkend kan worden.

Owens heeft geen ongelijk als ze aankaart dat er ook in de Democratische Partij racisten zitten (waarmee ze ironisch genoeg tevens tegenspreekt dat racisme niet bestaat in de VS). Maar dat je daarom maar meteen zulke extreme taal uit moet gaan slaan dat zelfs de Alt Right en racistische, terroristische massamoordenaars je als superheldin gaan zien is weer iets anders. Zwart Amerika heeft Candace Owens tot op heden voornamelijk genegeerd met haar aparte retoriek. La Owens was voornamelijk aan het rollebollen met witte liberalen. Maar het gaat steeds moeilijker worden om Owens te negeren als ze de grote inspiratiebron blijkt te zijn van racistische massamoordenaars, door Trump uitgenodigd wordt op het Witte Huis en ze als ‘racisme expert’ verschijnt op parlementaire hoorzittingen.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *