De erfenis van Nipsey Hussle


Rapper blijkt eens te meer een beroep te zijn dat niet ontbloot is van gevaar. Onlangs is er wederom het lichaam van een prominente rapper ontzield. Deze maal was Nipsey Hussle uit Los Angeles aan de beurt. Het gewelddadige einde van Nipsey heeft tot grote ontsteltenis geleid in de muziekwereld in het algemeen, de Hip-Hopscene in het bijzonder maar evenzo in de Zwarte gemeenschap. De droevenis die geuit wordt is vergelijkbaar met de droevenis die ontstond na de moord op 2Pac Shakur.

Nipsey Hussle (Ermias Asghedom) was geboren en getogen in Los Angeles. Zijn vader kwam oorspronkelijk uit Eritrea maar hij werd voornamelijk opgevoed door zijn Afrikaans Amerikaanse moeder in de wijk Crenshaw, alwaar bendegeweld hem met de paplepel werd ingegoten. Als kind was hij er getuigen van dat leeftijdgenootjes met scherp van hun fiets werden geschoten, als individu door een hele groep tegelijk aangevallen werden in het winkelcentrum of op school en total loss geslagen werden, vermoord werden, etc., en het gebeurde zo vaak dat het als normaal werd gezien en de mensen er immuun voor werden. Niemand maalde er nog om.

Opgroeiend in zo’n gewelddadige omgeving is het moeilijk je afzijdig te houden van de bendecultuur. In ieder geval, Ermias Asghedom werd voortijdig van de middelbare school geschopt op beschuldiging van het inbreken in de school (naar eigen zeggen was de beschuldiging vals). Vervolgens ging hij op straat hangen, begon zich te profileren als kruimeldief en belandde in de jeugdgevangenis. Het kon niet uitblijven dat hij lid zou worden van een straatbende. Zowel vanwege de enorme sociale druk als om praktische redenen. Want mocht een hele groep kwaadwillenden je willen beroven dan kan een beetje bescherming natuurlijk geen kwaad. Zodoende werd Ernias Asghedom eensgelijk praktisch alle jongeren om hem heen lid van de Rollin 60s Crips, één van de grootste straatbendes in LA en omgeving.

Ermias Asghedom begon vooral naam te maken als rapper onder de artiestennaam Nipsey Hussle (een knipoog naar de beroemde komiek Nipsey Russell). De verwachtingen rondom Nipsey Hussle waren hoog. Dusdanig hoog dat men in het eerste decennuim van de 21e eeuw verwachtte dat hij de nieuwe grote ster afkomstig uit groter LA zou worden, in de voetsporen tredend van the Game en Kendrick Lamar. Nipsey heeft vanaf 2005 verschillende mixtapes in omloop gebracht, maar zijn debuutalbum kwam door zakelijke onenigheden met zijn platenmaatschappij uiteindelijk pas uit in 2018, op zijn eigen label.

Doch Nipsey had nog een ander talent dat zijn raptalent oversteeg en dat was zijn zakelijke talent. Nipsey begon met niets maar wist een reeks ondernemingen uit de grond te stampen waarmee hij werkgelegenheid en ontplooiingsmogelijkheden creëerde voor de plaatselijke Zwarte gemeenschap, zoals een kapsalon, een studiecentrum voor kinderen, een visrestaurant, een cryptocurrency bedrijf, een kledingzaak, en nog veel meer (zoals Marcus Garvey het graag zou hebben gezien). Vanwege het vele eigen geld die hij in de Zwarte gemeenschap heeft geïnvesteerd wordt Nipsey algemeen gezien als een held. Niet noodzakelijkerwijs vanwege de muziek die hij maakte, want die valt te karakteriseren als hedonistisch (zoals de muziek van zovele andere rappers). Desalniettemin, Nipsey heeft beslist niet vergeten waar hij vandaan kwam. The Fugees scandeerden eens: “Some seek stardom, but they forget Harlem!” wat Nipsey betreft was het tegenovergestelde waar (of in zijn geval dus South Central).

Een project dat in het verschiet lag was een documentaire over de in 2016 onder verdachte omstandigheden overleden natuurgenezer dr. Sebi. Dr. Sebi is volgens de mainstream medische wereld een grote kwakzalver maar zou volgens anderen, waaronder vele celebrities, alle dodelijke ziektes kunnen genezen. Om die reden zou dr. Sebi een groot gevaar zijn voor the powers that be in het algemeen maar de farmaceutische industrie in het bijzonder. Onmiddellijk nadat het trieste nieuws over Nipsey wereldkundig was gemaakt gingen er allerlei complottheoriën de ronde doen. De belangrijkste daarvan was dat Nipsey vermoord is omdat hij een documentaire over dr. Sebi wilde gaan maken.

Niets moet vooralsnog uitgesloten worden, maar eveneens dient vermeld te worden dat personen die gepokt en gemazeld zijn in de bendecultuur van LA al die complottheorieën stellig tegenspreken. Net zoals zij al de complottheorieën rond de moord van 2Pac Shakur tegenspreken: “Iedereen binnen de bendecultuur weet dat 2Pac vermoord is vanwege zijn betrokkenheid bij de straatbendes!” Hoe dan ook, de hoofdverdachte aangaande de moord op Nipsey was een bekende van Nipsey. Een rapper genaamd Shitty Cuz (Eric Holder). Hij zou Nipsey vermoord hebben uit jaloezie. Juist op het moment dat Nipsey kleren weg aan het geven was aan een vriend die pas uit de gevangenis was gekomen.

Nipsey was zich er overigens heel goed van bewust dat hij gevaar liep omdat niet iedereen in South Central hem zijn succes gunde. Toch zette hij door. Be True to the game was het devies van Ice Cube aan zijn collega-rapsterren, maar daar kan triest genoeg ook een duur prijskaartje aan hangen. Om die reden riep Ice T een ieder juist op om zodra de kans zich voordeed ‘the killing fields’ te verlaten. Dat besefte Ice Cube zelf ook, reden genoeg voor hem om zijn grote mond ten spijt om uiteindelijk toch maar naar een betere wijk te verkassen. Cynici zouden de moord op Nipsey kunnen interpreteren als het gelijk van egoïstische celebrities als Floyd Mayweather, die er geen geheim van maken slechts aan zichzelf te denken…

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *