Beroepszeiksnor en de VOC-mentaliteit

In de regel halen slechts voetbalclubs opererend in de eredivisie het nationale nieuws. Voor de clubs uit de lagere divisies is dat een stuk lastiger. Als het gebeurt dan heeft dat meer dan eens van doen met uitzonderlijke prestaties in het KNVB-bekertoernooi. Doch het is amateurclub Argon onlangs toch gelukt om nationaal in de spotlights te treden om andere redenen dan uitzonderlijke prestaties tegen gevestigde profclubs. De naam Argon verscheen voor de verandering in krantenkoppen vanwege wanprestaties. Let wel, geen voetbaltechnische wanprestaties maar interhumanitaire wanprestaties. Meer specifiek, gepleegd door de ingehuurde oefenmeester.

De trainer van Argon bleek de ideologie van de witte suprematie aan te hangen en die spontaan te hebben geuit onder het mom van humor en woede. Ron van Niekerk heeft volgens oorgetuigen tijdens wedstrijden en trainingen bij voortduring racistische opmerkingen gemaakt in de trend van: “Ga je wassen, Zwarte lul!” en: “Ik ben in een racistische bui, de buitenlanders moeten de spullen opruimen!” Nadat de trainer van de club uit Mijdrecht tijdens de wedstrijd tegen het Amsterdamse WV-HEDW zich wederom niet onbetuigd liet was voor zeven spelers en teammanager Marcus de Jong de maat vol en weigerden zij nog langer onder van Niekerk te spelen. Vervolgens gingen de overige spelers met elkaar in overleg en deelden daarna aan de technische commissie mee dat ook zij er de brui aan gaven. Daarmee had dus de gehele selectie toedeledokie gezegd. Of zoals één van de spelers het ongenoegen verwoordde: “Ik ben zelf donker en kan niet meer onder deze trainer spelen. Niemand zou mij dan nog serieus nemen en ik zou mezelf ook belachelijk maken.” Ondanks deze complete exodus bleef het bestuur van Argon aanvankelijk Niekerk de hand boven het hoofd houden. Doch na dagen van aarzeling werd de man dan toch op non-actief gezet.

Johan Derksen, de officieuze peetvader van de Nederlandse voetbaljournalistiek, sprong meteen in de bres voor van Niekerk. Dat is natuurlijk alles behalve vreemd aangezien de zeiksnor uit Grollo zelf ook alles behalve vies is van het maken van omstreden grappen en grollen. Daar is de man beroemd en berucht om en daar valt en staat zijn status als tv-persoonlijkheid mee. Het postmoderne, xenofobe Nederlandse (voetbal)publiek smult en brult ervan als hun targetman Derksen de vijanden van hen die besmet zijn met de VOC-mentaliteit weer eens verbaal met pek en veren besmeurt. Derksen ergert zich aan alles en niets, doch opmerkelijk is dat Derksen zich in bijzondere mate dood ergert aan instituten en mensen die strijden tegen racisme en xenofobie in Nederland zoals Sylvana Simons, Anoushka Nzumé, DENK, de anti-zwartepietenbeweging, etc, in dat licht was het eigenlijk volkomen logisch dat de zeiksnor publiekelijk zijn steun heeft betuigd aan de extreemrechtse politieke partij Forum voor Democratie.

Derksen draaide het om en betichtte de voorzitter van Argon zelfs van lafheid. Argon had de trainer moeten behouden en in plaats daarvan de gehele selectie de deur moeten wijzen en met het tweede team het seizoen afmaken. Maar hoe dan? Zelfs Ajax en PSV deden dat niet toen het erop aankwam. Zijn die Nederlandse topclubs dan ook laf?

Johan Cruijff is volgens Nederlandse voetbalexperts de beste voetballer ooit. Hij zou in zijn uppie van Ajax een Europese topclub hebben gemaakt. Maar toen de grote Cruijff in 1973 ruzie kreeg met zijn teamgenoten en zij hem onttroonden als aanvoerder stuurde het Ajax-bestuur niet de hele selectie weg ten koste van Cruijff, maar ‘godheid’ Cruijff verkaste. Toen PSV-vedette Ruud Gullit in 1987 ruzie maakte met coach Hans Kraaij sr. (om een transfer naar AC Milan te forceren) werd niet Gullit uit de selectie verwijderd, maar de woedende technisch directeur Hans Kraay op non-actief gezet.

Dus het is nogal laf van Derksen om het bestuur van dorpsclub Argon te betichten van lafheid. Waarom zou een dorpsclub gekker moeten zijn dan Ajax en PSV? Waarom moet uitgerekend een dorpsclub sponsor-en recettegelden opofferen ter verdediging van de VOC-mentaliteit? Bovenal, is het niet Derksen zelf die geen gelegenheid voorbij laat gaan om te debiteren dat spelers veel belangrijker zijn dan trainers? Trainers zouden zich toch naar spelers moeten schikken omdat een trainer net zo goed is als het materiaal waarmee hij werkt? Of is de uitzondering op die regel dat Zwarte voetballers zich onvoorwaardelijk naar een racistische witte coach moeten schikken?

Overigens, Johan Derksen heeft er altijd zorgvuldig voor gewaakt om in dezelfde positie als Ron van Niekerk te geraken. Alleen heeft dat niets te maken met de beschaafdheid van Derksen, integendeel. De zeiksnor heeft tot zover wij weten Zwarte mensen altijd uit zijn werkomgeving geweerd. Hij was bijvoorbeeld jarenlang hoofdredacteur van voetbal international, maar hoeveel Zwarte journalisten hebben van Derksen een kans gehad om zich bij dat blad te profileren? Daarnaast komt Derksen al decennia op de buis om onder de noemer van expert alles wat langs komt af te zeiken en te verongelijken. Maar hoeveel Zwarte experts hebben in al die tijd naast Derksen plaats mogen nemen? Tot zover wij weten is het panel rondom Derksen immer spierwit geweest. Dit in contrast tot vergelijkbare programma’s, waar experts van kleur vaker zijn aangeschoven. Je kunt dus heel veel zeggen van beroepszeiksnor Johan Derksen, maar je zult hem echt nooit en te nimmer racistische opmerkingen horen maken ten koste van een naaste collega of ondergeschikte. Wat dat betreft kan Ron van Niekerk nog een heleboel opsteken van de zeiksnor.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *