Gilly Emanuels vs VOC-mentaliteit

Tijdens de hoogtijdagen van de VOC en WIC woonde de top van de Amsterdamse kleptocratie niet noodzakelijkerwijs in de grachtengordel. Zeker in de zomer ontvluchtte de oligarchie van het Venetië van het noorden het stinkende open riool genaamd grachtengordel en verruilde het voor deftige, met groen omringde optrekjes in de provincie. Met name ’t Gooi was een populaire bestemming. Waarschijnlijk heeft om die reden de welvaart van ’t Gooi spreekwoordelijke proporties aangenomen in het collectieve bewustzijn van de noordelijke Nederlanden.

Dus mocht de VOC ergens te lande een ideologische thuishaven hebben dan moet dat haast wel ’t Gooi zijn. Het is ook in ’t Gooi waar de Nederlandse media het hoofdkwartier gevestigd heeft. Want het in ’t Gooi gelegen Hilversum kan gezien worden als mediahoofdstad van Nederland. Uitgerekend in betreffende VOC-stad par excellence maakte mevrouw Gilly Emanuels, een vrouw van Surinaamse komaf, haar droom werkelijkheid door een ijssalon waar tevens Surinaamse hapjes te verkrijgen waren te beginnen. Niet beseffende dat die droom in een nachtmerrie zou eindigen…

De laatste decennia is er door de Nederlandse media en politiek een beeld geschapen dat ‘straatterroristen’ per definitie Marokkaanse wortels hebben. Of op zijn minst Antilliaanse en alles wat erop lijkt. Zelfs de deftige mediahoofdstad van Nederland bleek niet verschoond te zijn van straatterroristen. Onder meer mevrouw Emanuels werd het leven maandenlang achtereen ongestraft zuur gemaakt. Publicitair probleem was alleen dat de Hilversumse middenstand niet zo zeer het slachtoffer was van Barbarijs of Curaçaos straattuig. Wat de zaak voor mevrouw Emanuels nog eens extra gecompliceerd maakte was dat zij zelfs geen wit Nederlands persoon is.

Vanuit xenofoob-propagandistisch perspectief is het ideale plaatje immers dat straatterroristen van kleur hardwerkende, godsvrezende witte Nederlanders het leven zuur maken. Zoals in 2014 toen een juwelier te Deurne twee Marokkaanse overvallers dood mocht schieten zonder ook maar vervolgd te worden. Of meer recentelijk te Spijkenisse, alwaar ‘een bende’ jongeren van kleur in groepsverband ene Tommie af zouden hebben getuigd (Tommie speelde inderdaad een uitwedstrijd, maar in werkelijkheid zien we nergens in het filmpje dat de hele groep tegelijk op hem dook; het bleef altijd één tegen één), pers, publiek en politiek waren zwaar verontwaardigd en zodoende greep justitie onmiddellijk in.

Volgens het door Verlichtingsfilosofen bedachte concept genaamd sociaal contract bezit de staat het geweldsmonopolie maar heeft diezelfde staat op haar beurt de plicht om zijn burgers te beschermen. Nou, maandenlang verzuimde de staat zijn plicht te vervullen en liet wit straattuig mevrouw Emanuels ongestraft terroriseren. Ondanks dat ze zich meermalen beklaagd had bij de politie. Uit lijfsbehoud gaf mevrouw Emanuels uiteindelijk zelf invulling aan het begrip bescherming ten koste van een moderne scheepsjongen van Bontekoe. Echter, toen bleek de Nederlandse staat geheel in de traditie van de VOC de plicht om zijn burgers te beschermen ineens wel heel serieus te nemen en werd mevrouw Emanuels door het OM vervolgd wegens mishandeling. Waaruit wederom bleek dat de VOC weliswaar failliet ging in 1800, doch de VOC-mentaliteit beslist niet. Die is zelfs in 2019 nog springlevend in Gooiland. Anders valt niet te verklaren waarom de vertegenwoordigers van de staat aldaar onvoorwaardelijk witte straatterroristen beschermt tegen eerzame Zwarte burgers.

Onderzoeksjournalist Arno Wellens ontdekte echter dat het OM en de politie onder één hoedje speelden met burgemeester Pieter Broertjes, die trachtte te verhullen dat het onder zijn leiding een rotzooitje werd in Hilversum. Alles wijst erop dat Broertjes het OM verzocht heeft om mevrouw Emanuels te vervolgen. Dit uit wraak omdat zij niet mee wenste te werken aan Broertjes’ plan om het probleem met de witte straatterroristen in der minne te schikken (om de aandacht af te leiden van Broertjes’ wanbeleid). Vandaar ook dat het OM bij het dossier Emanuels gemanipuleerde beelden van de vermeende mishandeling van de jongeman in kwestie had gestopt. Oftewel, de zeer racistische taal van de straatterroristen was grotendeels gewist, waardoor de woede van Emanuels minder duidelijk werd. Of met andere woorden, het OM deinsde er niet voor terug om de rechter te misleiden.

Gelukkig heeft de rechter mevrouw Emanuels geen straf opgelegd, maar ze is door al het gedoe wel haar zaak kwijtgeraakt en kon door al de negatieve publiciteit rond haar persoon geen baan vinden. Daarnaast moeten de scheepsjongens van Bontekoe nog altijd gekielhaald worden. Bovenal bleek de VOC-mentaliteit van het OM stuitend: zeer bargoens taalgebruik dat refereert aan verschrikkelijke ziektes, (tropische) flora en fauna en de transatlantische slavernij, is volgens het OM nl. niet racistisch omdat het op een individu gericht zou zijn geweest en niet op een groep. Een bespottelijke redenering natuurlijk van het OM, want sinds wanneer kan een individu niet racistisch bejegend worden? Als ze bijvoorbeeld vuile trut of tyfus teef hadden gescandeerd dan hadden ze wellicht sexistische, maar wel etnisch neutrale scheldwoorden gebezigd. In dit geval echter trachtten ze doelbewust te communiceren dat mevrouw Emanuels een üntermensch is omdat ze van bepaalde komaf is. Alleen als je zwaar met de VOC-mentaliteit geïndoctrineerd bent kan je weigeren te snappen dat de Hilversumse straatterroristen schaamteloos zeer racistische taal bezigden. Geconcludeerd kan daarom worden dat de autoriteiten van Gooiland minstens net zo erg zijn als de straatterroristen. Waarom? Omdat ze hun wangedrag niet slechts gedoogden maar zelfs te vuur en te zwaard verdedigden en aangrepen om een hardwerkende Zwarte onderneemster kapot te maken. Desalniettemin, wat deze individuele zaak betreft bleek de Nederlandse rechter boven de VOC-mentaliteit te staan.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *