Macronafrique


De mainstream media heeft de nieuwsvoorziening over Afrika dusdanig geframed dat menig argeloze Westerling in de veronderstelling leeft dat Afrika overleeft bij de gratie van Westerse ontwikkelingshulp. Het omgekeerde is eerder waar, in het bijzonder wat betreft Frankrijk. Het Franse koloniale imperium is de facto nog springlevend en aan dit feit wordt de laatste tijd wel steeds meer ruchtbaarheid verschaft. Afrika in het algemeen lijdt onder VOC-kolonialisme (neokolonialisme). In synopsis inhoudende dat buitenstaanders een buitenproportioneel grote greep op de economie hebben en daardoor officieus ook politiek nog altijd aan de touwtjes trekken. Verschil tussen Frankrijk en de andere Westerse landen die zich anno 21e eeuw vergrijpen aan VOC-kolonialisme is dat Frankrijk nog altijd schaamteloos rechtstreeks uit de koektrommel smult.

In 2008 ging de voormalige Franse president Jacque Chirac zelfs zover om te verkondigen dat Frankrijk zonder Afrika weg zou zinken tot een derderangs mogendheid. Omgekeerd zou ook gesteld kunnen worden dat de Afrikaanse landen vijfderangs mogendheden blijven zolang hun economieën gedomineerd worden door aasgierlanden als Frankrijk. Frankrijk heeft sinds 1945 haar ‘voormalige’ Afrikaanse koloniën ondergebracht in de CFA franc zone, waarmee Frankrijk alle financiële en economische activiteiten in die landen dicteert. Echter, de Duitse economische krant Deutsche Wirtsschaft Nachrichten bracht het schandaal naar buiten dat Frankrijk dankzij de CFA jaarlijks €440 miljard incasseert van haar voormalige koloniën. Vervolgens geeft Frankrijk met veel bombarie ontwikkelingshulp aan haar ‘voormalige’ koloniën, maar in werkelijk verschaft Frankrijk subsidie aan haar eigen bedrijfsleven, want die ontwikkelingshulp mag slechts ontvangen worden onder de voorwaarde dat het gespendeerd wordt bij Franse bedrijven. Los van het feit dat francofoon Afrika überhaupt geen ontwikkelingshulp nodig zou hebben als het bevrijd was van het VOC-kolonialisme van Parijs.

Dus eigenlijk heeft francofoon Afrika tig meer redenen om massaal met gele hesjes de straat op te gaan dan de zelfverklaarde nakomelingen van de Galliërs. Echter, protesten die zo serieus zijn dat ze het voortbestaan van de CFA bedreigen zijn vooralsnog altijd genadeloos de kop ingeslagen. Net zoals regeringen omver worden geworpen die hun bevolkingen wensen te verschonen van het Parijse VOC-kolonialisme middels francafrique (een door Parijs gestuurd systeem van netwerken dat met onwelgevallige Afrikaanse regeringen afrekent). Een beroemd voorbeeld van een Afrikaanse leider die de CFA serieus bedreigd heeft en daarom (mede door) Parijs omvergeworpen is is natuurlijk Khadafi. Want zijn vergevorderde plannen voor een met goud gedekte Afrikaanse dinar waren een levensgroot gevaar voor Parijs.

Wetende dat Frankrijk (over)leeft bij de gratie van de exploitatie van Afrika is het niet waarschijnlijk dat het zonder slag of stoot afstand zal doen van de CFA. Afrika in het algemeen maar francofoon Afrika in het bijzonder moet daarom altijd oppassen met retoriek van Franse presidenten; als de vos de passie preekt. Ook met de huidige president. Frankrijk heeft sinds het bestaan van de CFA (s)linkse en rechtse presidenten gekend, maar dat maakte voor Afrika helemaal niets uit: allen hebben ze het VOC-kolonialisme hoog gehouden waar Frankrijk van afhankelijk is eensgelijk een vampier van bloed en zo nodig francafrique ingeschakeld.

Soms bakt Macron zoete broodjes. Zo heeft hij zelfs verkondigd dat als het de wens van de Afrikanen is, de CFA en de Franse militaire aanwezigheid geleidelijk afgebouwd dienen te worden. Anderzijds deinst hij er niet voor terug om Afrika tot op het bot te beledigen. Zo twitterde hij tijdens een bezoek aan Nigeria dat de huidige generatie Afrikanen het kolonialisme niet heeft meegemaakt (en het dus geen negatieve impact op ze kan hebben) en antwoordde hij op de G-20 nadat hem gevraagd was waarom er geen Marshallplan was voor Afrika dat Afrika lijdt onder een beschavingsprobleem en dat een Marshallplan daarom weinig effect zou sorteren: de economische problemen van Afrika zouden te verklaren zijn door het hoge geboortecijfer. Daarmee ging Macron geheel voorbij aan het feit dat het hedendaagse VOC-kolonialisme rechtstreeks voortvloeit uit het klassieke kolonialisme. Daarnaast was het nogal hypocriet van de pers om Le Pen aan te pakken toen ze zei dat Frankrijk geen rol heeft gespeeld in de holocaust, maar Macron mocht wel ongestraft de impact van het Franse kolonialisme ontkennen en 19e eeuwse pseudowetenschappelijke theorieën over het ontbreken van beschaving in Afrika propageren.

Eerlijkheidshalve moeten we ook vermelden dat Macron onderzoek heeft laten doen naar tijdens het kolonialisme gestolen Afrikaanse kunst en hij heeft de aanbeveling van dat onderzoek omarmd. Die aanbeveling is dat de Franse wet dusdanig veranderd moet worden zodat het mogelijk wordt om gestolen Afrikaanse kunst terug te geven.

Desalniettemin dient ook neoliberaal pur sang Macron beoordeeld te worden op zijn totale Afrika beleid. We hebben nl. nog geen aanwijzingen gezien dat hij daadwerkelijk van plan is om het Franse VOC-kolonialisme te beëindigen. Want waarom was de bestemming van zijn eerste reis buiten Europa na zijn inauguratie de Franse troepen gelegerd in Mali? Waarom zweert hij bij hoog en bij laag dat kolonialisme geen impact meer heeft op het huidige Afrika, waarom heeft hij verklaard dat reparations voor kolonialisme uitgesloten zijn? Waarom heeft hij beweerd dat een Marshallplan Afrika niet zal helpen? Heeft Macron daarmee niet kristalhelder aangegeven waar hij staat? Wellicht zal Macron met wat naamsveranderingen en symbolische wijzigingen aan de CFA wat naïevelingen voor zich weten te winnen, maar het valt niet te verwachten dat een hardcore neoliberaal en voormalig bankier als Macron het Franse VOC-kolonialisme gaat razeren. Hij tracht Francafrique slechts te voorzien van een masker, dus pas op voor macronafrique.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *