O Rei vs Messi


Onlangs laaide de discussie weer op betreffende de vraag wie de beste voetballer ooit is. Pelé heeft nl. beweerd dat Messi niet met hem te vergelijken valt omdat Messi slechts over één vaardigheid beschikt. Daarmee wekte Pelé de toorn op van talloze Messi-fans van over de ganse wereld. Feit is dat Messi al meer dan een decennium achtereen onwaarschijnlijk goed presteert bij zijn club, dus komt het inderdaad een beetje minachtend over als je een voetballer van de absolute buitencategorie wegzet als een grappenmaker die maar één kunstje kan flikken. Desalniettemin heeft Pelé wel degelijk een punt als hij aangeeft een completere voetballer te zijn geweest dan Messi.

Als je constructief wilt discussiëren over wie de beste voetballer ooit was dan moet je eerst overeenstemming bereiken over een criterium wat een voetballer groots maakt. Gaat het om techniek, dan is baltovenaar Jay-Jay Okocha wellicht wel de winnaar. Gaat het puur om de doelpunten, dan zal weer de technisch beperkte spits Gerd Müller tot de genomineerden behoren. Als assists het relevantste zijn dan komen weer spelers als Zinedine Zidane in de picture, etc. Maar wie komt er het beste uit de bus als we naar het totale plaatje kijken?

Wat de woedende Messi-fans over het hoofd zien is dat Pelé een complete voetballer was. Hij kon met links en rechts even goed schieten, was een kopspecialist ondanks zijn 1.73. Hij had een perfecte balcontrole. Was fysiek ijzersterk (was niet van de bal te krijgen), pijlsnel, gespecialiseerd in volleys (de omhaal was zijn handelsmerk), had een fenominaal spelinzicht en kon uitstekend verdedigen. Pelé beheerste het hele spel. Hij had geen zwakke plekken. Pelé kon op letterlijk alle posities op het veld spelen en uitblinken. Let op, eens stelde een journalist aan coach Saldhana de vraag wie de beste keeper was in zijn selectie. Antwoord: “Pelé!”. Zodoende was Pelé tevens reserve keeper van zijn club Santos.

Desalniettemin wordt wel eens betoogd dat Pelé in zijn tijd wellicht een fenomeen was, maar in het huidige topvoetbal hopeloos zou falen: het voetbal zou ondertussen vele malen beter zijn geworden. De spelers zijn tegenwoordig veel sterker en sneller en bovenal wordt het spel sneller gespeeld. Om meteen het laatste punt aan te snijden, zou Pelé zich aan kunnen passen aan het hedendaagse snelle spel? Pelé kon extreem snel denken en handelen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn beroemde bijna-goal op het WK 1970 geschoten van voor de middellijn. In een oogwenk zag hij dat de keeper te ver voor zijn doel stond en onmiddellijk waagde hij een poging. Hieruit valt af te leiden dat Pelé zijn denken en handelen makkelijk aan zou passen aan het tempo van het hedendaagse voetbal. Daarnaast, hoe komt het dat de huidige spelers fysiek beter uit de verf komen? Door betere trainingsmethodes, een beter dieet, betere medische begeleiding, etc. Pelé zou daar ook van profiteren als hij nu zou voetballen, dus zou ook hij fysiek nog beter in zijn vel zitten dan hij al zat.

Want Pelé kon zonder speciale training de 100 meter lopen in 11 seconden, 1.80 meter hoogspringen en 6.50 verspringen. Bovendien kon hij verticaal 1.22 springen en dat is even hoog als Michael Jordan (!). Gezien het gegeven dat Pelé op het veld extreem snel kon denken en handelen en hij de natuurlijke aanleg had om Olympisch goud op de tienkamp te winnen is het zeer aannemelijk dat Pelé in het snelle hedendaagse voetbal ook tot de absolute wereldtop zou behoren. Zeker gezien de sterk verbeterde manier hoe voetballers fysiek geprepareerd worden.

Sterker nog, het is zelfs aannemelijk dat Pelé´s ster met zijn perfecte balcontrole nog helderder zou schijnen. Pelé speelde in zijn tijd nl. op knollenvelden terwijl de hedendaagse voetbalvelden glad zijn als biljartlakens. Ook is het schoeisel intussen lichtjaren verbeterd en was de bal vroeger veel zwaarder. De FIFA heeft de bal bewust lichter gemaakt om de kans op doelpunten te vergroten. Daarnaast mocht vroeger bijna alles: gele en rode kaarten bestonden niet. Daardoor kon Pelé helemaal verrot geschopt worden (zoals bijvoorbeeld gebeurde op het WK van 1966). Tegenwoordig worden aanvallende voetballers juist in bescherming genomen door de arbitrage. Tevens is de buitenspelregel afgezwakt. Dat houdt in dat de meeste assists van Messi die tot goals hebben geleid in Pelé´s dagen zouden zijn afgekeurd.

Eveneens wordt wel eens geframed dat Pelé slechts tegen zwakke amateurploegen zou spelen. Net zoals iedere profvoetballer speelde Pelé inderdaad ook oefenwedstrijden tegen amateurploegen. Maar dan nog kan hij puur beoordeeld worden op zijn prestaties tegen topteams. Pelé speelde nimmer voor, maar wel vaak tegen Europese topteams. Hoe deed hij het bijvoorbeeld tegen Italiaanse teams, traditioneel de beste verdedigers ter wereld en uitvinders van het beruchte catenaccio? Pelé speelde 37 maal met Santos tegen Italiaanse teams waarin hij 41 maal scoorde: een duizelingwekkend gemiddelde van 1.11 goal per wedstrijd, zelfs beter dan zijn gemiddelde van 0.97 tegen Braziliaanse teams. Hetgeen aangeeft dat Pelé ook in Europa met vlag en wimpel zou zijn geslaagd.

Terugkomend op Messi, natuurlijk is het bespottelijk om te beweren dat Messi slechts één vaardigheid beheerst. Wel is het zo dat Messi’s rechterbeen en koptechniek minder goed ontwikkeld zijn en hij nog steeds niet zijn ultieme stempel heeft kunnen drukken op het Argentijnse elftal. Bovenal, Pelé’s statistieken zijn beter. Onder meer om die redenen valt Messi absoluut niet met O Rei te vergelijken.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

Share and Enjoy !

Shares
Dit bericht is geplaatst in The Grapevine Publications. Bookmark de permalink.