Black Panther (2)


Black Panther wordt van allerlei kanten de hemel ingeprezen. Het acteerwerk is fantastisch, de kostuums, de boodschap, etc. Na meer dan honderd jaar van minstrelshows op het witte doek beschouwt met name de Pan-Afrikaanse wereld Black Panther als verfrissend in de overtreffende trap. Eindelijk is Hollywood om en heeft het de stap gewaagd om een Zwarte superheld mainstream erkenning te verschaffen.

Het psychologische effect van Black Panther mag dan ook beslist niet onderschat worden. Menig persoon van Afrikaanse komaf probeert zich zoveel mogelijk van Afrika te distantiëren. Waarom? Omdat het continent in de regel slechts geassocieerd wordt met achterlijkheid en ellende, en daar wenst men zich niet mee te associëren. Sluwe kapitalisten zagen kansen in de zelfhaat van Zwarte mensen en hebben een florerende zelfhaatindustrie op poten gezet. Zie daar de populariteit van levensgevaarlijke huidbleekmiddelen en soortgelijke snuisterijcosmetica, die voornamelijk bestaan bij de gratie van de zelfhaat van Zwarte mensen.

Doch wij weten eveneens dat des te opbouwender de beeldvorming wordt des te meer de zelfhaatindustrie instort. Stel voor dat landen als Nigeria en Kenia economische, technologische en militaire wereldmachten waren. In dat geval zou iedereen met Afrikaanse wortels zich met Afrika identificeren. Sterker nog, zelfs menig Scandinaviër zou zijn stamboom gaat uitkammen om uit te vinden of hij wellicht ergens een Afrikaanse voorouder zou kunnen claimen…

Black Panther toont de kleding en symbolen van volkeren over het hele continent verspreid en associeert ze vervolgens met het welvarendste, technologisch meest geavanceerde en machtigste land op aarde. De euforie in ogenschouw nemend die Black Panther heeft teweeg gebracht heeft dit concept massa’s mensen eensklaps trots gemaakt op hun afkomst. Als het zelfbeeld van Zwarte mensen het af te meten criterium is dan is Black Panther waarschijnlijk wel de succesvolste film uit de geschiedenis.

Naast dat Black Panther uitstekend is voor het zelfbeeld van Zwarte mensen werpt het belangrijke vragen op. Hoe zou een Afrikaans land met een technologische voorsprong op de rest van de wereld daarmee om moeten gaan? Moet het die kennis uit lijfsbehoud voor zichzelf behouden, of moet het die kennis delen? Al dan niet met bevriende naties? Er zijn in het verleden Afrikaanse volkeren geweest die in de positie van het denkbeeldige Wakanda hebben verkeerd. De Egyptenaren weerden de Grieken duizenden jaren, maar nadat de Grieken toch toegang hadden gekregen tot de kennis en kunde van de Egyptische priesters bleek dat het begin van het einde te beteken van de Egyptische beschaving en zijn de Europeanen met de verworvenheden van de Egyptenaren gaan pronken door het te herbenoemen tot ‘Griekse filosofie’. Eeuwen later hadden de Moren een technologische voorsprong op de rest van Europa. De Moren hebben zelfs het eerste vuurwapen—de vuurstok—in Europa geïntroduceerd. Ironisch genoeg zijn vuurwapens vervolgens een belangrijke rol gaan spelen in het verdrijven van de Moren.

Met name vele Zwarte Amerikanen zien niet T’Challa maar de psychopathische moordenaar Erik Killmonger als de held van het verhaal, omdat hij evident de psychologie van een Zwarte Amerikaan bezit en hij de kennis van Wakanda wil aanwenden om Zwarte mensen over de hele wereld te bevrijden van het systeem van witte overheersing. Dat is een nobel streven, maar het moet wel met beleid gebeuren want anders is de kans niet denkbeeldig dat Wakanda binnen de kortste keren met haar eigen wapens bestreden gaat worden zoals eerder de Moren hebben mogen ervaren. Je kunt je ook afvragen, in hoeverre staan de miljoenen bloedfanatieke christenen en moslims in Afrika open voor hulp van een land dat nog steeds traditionele Afrikaanse godsdiensten aanhangt? Een niet onaanzienlijk aantal Afrikanen gaan wellicht niets van Wakanda willen weten, hoe geavanceerd het ook is, omdat ze aan ‘duivelaanbidding’ zouden doen. Oftewel, het nobele plan van Killmonger heeft de nodige haken en ogen en zou daarom zo goed als mogelijk voorbereid moeten worden.

Maar Hollywood zou Hollywood niet zijn als er geen diepere boodschappen werden gecommuniceerd. Hollywood is waarschijnlijk wel het belangrijkste wapen van de Anglo-Amerikaanse softpower. Feit is dat Hollywood in Afrika de laatste jaren veel terrein heeft prijs moeten geven aan het inheemse Nollywood, wat tevens inhoudt dat de Amerikaanse invloed op de hoofden en harten van de Afrikanen is afgenomen. Die invloed is momenteel wellicht belangrijker dan ooit aangezien het Anglo-Amerikaanse imperium momenteel met China strijd om de overvloed aan grondstoffen en mineralen op het continent.

In de eerste plaats moet gelet worden op de rol van de CIA: de CIA heeft Killmonger gecreëerd, en deze creatie van de CIA stort in zijn eentje Wakanda in complete chaos. Daarnaast is het de witte CIA agent die een heldenrol vervult in de burgeroorlog van Wakanda. Boodschap: de CIA kan ieder Afrikaans land destabiliseren, hoe geavanceerd ook! Verder lijkt het karakter Erik Killmonger te refereren aan de strijd die de FBI momenteel voert contra zgn. Black identity extremists (activisten die geïnspireerd zijn door Zwarte geschiedenis en cultuur). Volgens de FBI zijn dit potentiële terroristen en moeten daarom hard aangepakt worden. Niettegenstaande dat Zwarte activisten in de regel hun doelen geweldloos trachten te verwezenlijken. Dit in tegenstelling tot witte racisten, die enorme hoeveelheden wapens hebben verzameld en meer dan eens aangetoond hebben er niet voor terug te deinzen grof geweld toe te passen. Ondanks dat legt de FBI zijn focus liever op geweldloze Zwarte activisten dan zwaar bewapende witte racisten. Het gewelddadige karakter Erik Killmonger rechtvaardigt dat beleid.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *