IQ-sofisten (2)


De eeuwig durende discussie over IQ-tests is onlangs weer opgelaaid. Dat gebeurde nadat ex-politica Femke Halsema en public de leider van FvD confronteerde met een omstreden uitspraak van een prominent lid van zijn partij. Een zeer ambitieus partijlid met een Hindoestaanse achtergrond had nl. in 2016 op de nationale tv gesuggereerd dat racisme een marginaal probleem is: het probleem zou niet racisme zijn, maar het lage IQ van bepaalde groepen. Zo zou het wetenschappelijk bewezen zijn dat Zwarte mensen gemiddeld een laag IQ hebben. Dat zou de achterstanden van bepaalde mensen van kleur verklaren, niet racisme. Als voorbeeld nam hij vermeend racisme op de arbeidsmarkt: “Sowieso gaat het eerder om intelligentie dan om ras. Racisme? Het gaat op de arbeidsmarkt om IQ.”

Los van de vraag of daadwerkelijk wetenschappelijk aangetoond is dat Zwarte mensen gemiddeld achterlijker zijn mist hij het punt volledig in deze context. Niemand beweert immers dat je een ongeschoold persoon moet aanstellen als kernfysicus of hartchirurg. Waar het om gaat is dat gelijke gevallen gelijk behandeld dienen te worden. Menig onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat mensen van kleur met een vergelijkbaar CV als witte collega’s desondanks minder carrièrekansen hebben. Oftewel, racisme is wel degelijk een probleem in Nederland…

Er is een subcultuur van witte supremacisten die hun identiteit ontleent aan IQ-testen. Ze zijn er apetrots op dat ‘wetenschappelijk’ bewezen is dat het gemiddelde IQ van mensen van Europese komaf hoger is dan dat van mensen van Afrikaanse komaf. Opzich interessant, want dat houdt in dat je wit kunt zijn met een IQ van 70, en desalniettemin jezelf superieur wanen aan de meest geniale Zwarte wetenschaper. Hoe dan ook, met een vermeend genetisch bepaald IQ verklaren ze zowel het economische succes van het Westen als alle problemen waar de Pan-Afrikaanse wereld mee kampt. In feite heeft deze beweging altijd al bestaan, maar sinds enige jaren heeft ideoloog Richard Spencer het label alt right bedacht om respectabel over te komen bij het mainstream witte publiek. Toch gaat rechts extremisme met zijn tijd mee. Zo wordt er tegenwoordig vooral gerekruteerd en gecommuniceerd middels het internet. Bovendien propageert alt right naast de superioriteit en behoud van raszuiverheid van de witte mens gaarne libertarische economische denkbeelden: ongebreideld kapitalisme met zo min mogelijk overheidsingrijpen.

Naast Richard Spencer wordt Jared Taylor gerekend tot de belangrijkste ideologen van de alt right beweging (ook al is hij bij bepaalde witte supremacisten juist verdacht omdat hij niet noodzakelijkerwijs tegen joden is). Taylor is de oprichter en hoofdredacteur van American Renaissance, een online tijdschrift dat de mythe van witte suprematie promoot. Taylor’s ding is elke dag de hele dag overal en altijd, ondersteund door pseudowetenschappelijk bewijs, beweren dat Zwarte mensen genetisch inferieur zijn, en alle problemen waarmee ze kampen daarmee te verklaren zijn. Iedere andere verklaring is volgens hem politiek correct ‘gepraat’. Doch let wel, Taylor loopt niet te razen en te tieren als een vol met hakenkruizen getatoueerde neonazi. Integendeel, Taylor is een dandy. Hij is zeer welbespraakt en heeft het beschaafde voorkomen van een Britse aristocraat. Vergeleken met Taylor is Thierry Baudet een ordinair straatschoffie. Taylor heeft de ideologie van de witte suprematie kwa vorm een beschaafd gezicht gegeven, wat niet wegneemt dat Taylor inhoudelijk praktisch hetzelfde verkondigt wat aanhangers van de ideologie van de witte suprematie immer hebben verkondigd.

Taylor heeft dus zelfs mensen van kleur weten te overtuigen van zijn ‘rasrealisme’. Zo interviewde hij eens een Zwarte jongeman op de radio die het roerend met hem eens was. Maar ook in Nederland blijkt Taylor dus meer volgelingen te hebben dan we durfden te hopen. De platvloerse vergoeilijking van racisme op de arbeidsmarkt met de opmerking dat het op de arbeidsmarkt eerder gaat om IQ dan om ras lijkt dan ook in sterke mate geïnspireerd te zijn door die deftige meneer Taylor. Overigens, Taylor verstrekt de FvD wel vaker inspiratie. Zo vindt de kopman van FvD Taylor dusdanig inspirerend dat hij op 12 oktober 2017 liefst 5 uren met hem heeft gesproken.

Echter, door alle ophef rondom FvD zouden we bijna gaan vergeten dat eveneens niet-witte politici van mainstream politieke partijen de ideeën van Taylor propageren. Burgemeester Aboutaleb verkondigde eertijds bijvoorbeeld dat Antilliaanse jongeren uitermate crimineel waren vanwege hun vermeende lage IQ. Dat lijkt eveneens een echo te zijn van Taylor. Want evenzo volgens Taylor zorgt een combinatie van een laag IQ en een hoog testosterongehalte voor de hoge criminaliteitscijfers van Zwart Amerika. In principe zijn alt right-achtige uitspraken taboe in Nederland. Wat wil zeggen, men is niet noodzakelijkerwijs tegen racisme, maar men heeft liever niet dat er racistischer gehandeld en gewandeld wordt dan puur noodzakelijk is om de status quo te handhaven, omdat dat tot reuring en verzet kan leiden. Wat niet wegneemt dat Aboutaleb zo maar een stormfront.org-achtige uitspraak kon doen en ermee wegkomen.

Waarom wordt het voor bepaalde groepen van levensbelang geacht dat wetenschappelijk aanvaard wordt dat bepaalde volkeren achterlijk zijn? Omdat het dan eenvoudiger wordt om een draagvlak te verkrijgen om daar beleid op te maken. Na alle ophef hebben inmiddels verschillende vooraanstaande wetenschappers duidelijk gemaakt dat alle ruis van de alt right ideologen en hun fans ten spijt nog nooit het verband tussen etnische afkomst en IQ is aangetoond. Desalniettemin, voor sommigen geldt blijkbaar dat als ze maar vaak genoeg de youtube-filmpjes van Jared Taylor en consorten bekijken ze hun pseudo-wetenschappelijke drogredeneringen gaan geloven en promoten.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *