Criminal Minded


2Pac Shakur en Biggie Smalls waren geenszins de eerste Hip-Hopsterren die zijn vermoord. Reeds jaren eerder werd Scott La Rock op gewelddadige wijze omgebracht. Eensgelijk 2Pac en Biggie was Scott La Rock bij tijde van overlijden betrokken bij een rapoorlog. Eveneens is nimmer iemand achter slot en grendel beland voor zijn moord.

De naam Scott La Rock kan vrij vertaald worden als Scott de basketbalvedette. Rock was indertijd een woord dat in the Bronx door hippe jongeren werd gebruikt. Zo had iemand die de meeste punten in een basketbalwedstrijd had gescoord “rocked the game”, hence Scott La Rock. Scott La Rock (Scott Sterling) was een academisch gevormde maatschappelijk werker in een daklozenopvang in the Bronx. In de avonduren was hij dj en trachtte zich een weg te banen in de muziekindustrie. Scott was in zijn studententijd al dj geweest en had geobserveerd hoe witte mensen op Hip-Hop reageerden. Op basis daarvan wist hij dat het heel erg groot zou gaan worden.

Een opmerkelijke inwoner van die daklozenopvang waar Scott La Rock werkzaam was was Lawrence ʽKrisʼ Parker. Lawrence Parker hield erg van filosofie en werd spottend Kris genoemd door zijn medebewoners omdat hij met de Hare Krishna beweging hing. Doch hij adopteerde het als een geuzenaam en verfraaide het zelfs tot KRS ONE. Aanvankelijk botste KRS ONE frontaal met Scott La Rock. KRS ONE ervaarde Scott La Rock als een overtrokken strenge opzichter en schold hem o.a. uit voor huis&℈%è: KRS ONE werd uit de opvang geschopt. De houding van Scott La Rock veranderde echter radicaal toen hij ontdekte dat Kris een begenadigd rapper was. Tot zijn verbijstering liep Scott La Rock het ʽdakloze gespuisʼ KRS ONE tegen het lijf in huis van de opkomende producer Ced-Gee van de Ultramagnetic MCs (huh, wat doet een dakloze nietsnut als jij onder ons Hip-Hoppers?). Scott La Rock nodigde KRS ONE uit naar de club te komen waar hij draaide, en eveneens KRS ONE viel om van verbazing toen hij op zijn beurt ontdekte dat de door hem gehate huis&℈%è Scott Sterling een lokaal beroemde Hip-Hop-dj was.

KRS ONE begon betreffende club wekelijks te bezoeken. Een partnerschap werd geboren toen KRS ONE Scott La Rock uit de brand hielp door een groep rappers te battlen en af te maken die op oneigenlijke gronden ruzie zochten met Scott La Rock. Scott La Rock en KRS ONE probeerden door te breken met de rapgroep Scott La Rock and the Celebrity Three en daarna 12:41, maar flopten hopeloos. Het tweetal vormde uiteindelijk een nieuwe groep genaamd Boogie Down Productions en ook die groep dreigde compleet te mislukken. Ze stuurden hun demo naar een reeks platenmaatschappijen, maar werden overal afgewezen. Via via kwam hun demo terecht bij de indertijd bekende radio-dj Mr. Magic, maar ook Mr. Magic vond ze wack.

BDP was zwaar beledigd. Uit wraak besloten ze Mr. Magic´s beschermeling MC Shan te dissen. MC Shan had een plaat uitgebracht die handelde over de Hip-Hopscene van de wijk waar hij vandaan kwam (Queensbridge). BDP´s reactie hierop was South Bronx. Hierop reageerde McShan weer met het nummer Kill That Noise, en vervolgens counterde BDP op hun beurt met The Bridge is over. Deze battle heeft de carrière van BDP gered. Als MC Shan de dis van BDP gewoon genegeerd had, dan was BDP gewoon één van de vele honderden rap acts geweest die in de vergetelheid was geraakt en KRS ONE wellicht dakloos gebleven.

Het op een haar na mislukte BDP zou uitgroeien tot de meest invloedrijke rap acts ooit. Als filosoof wenste KRS ONE een sociaal bewuste boodschap te verkondigen, maar kwam met Scott La Rock tot de conclusie dat het Hip-Hoppubliek simpelweg niet geïnteresseerd was in message rap. Ze ontwikkelden echter een strategie om het macho rappubliek toch te bereiken: in eerste instantie diende ze hun respect te winnen. Dat lukte door ze precies dat soort muziek voor te schotelen wat ze wilden horen. Vandaar dat hun eerste album Criminal Minded voor die tijd ongekend gewelddadig was. Een nummer als 9 mm sloeg in als een bom bij de fans. BDP wordt om die reden ook wel gezien als één van de pioniers van de gangsta rap.

Scott La Rock en KRS ONE waren eigenlijk als water en vuur. Scott La Rock die graag opschepte over zijn academische opleiding en kennelijk neerkeek op de mensen in de daklozenopvang waar hij werkte, zeker KRS ONE. Maar Hip-Hop bracht ʽhuisslaafʼ en ʽveldslaafʼ bijeen. Deze ongebruikelijke collaboratie stond aan de wieg van een revolutie in Hip-Hop. Nadat BDP het respect van het publiek had gewonnen bleek het als infantiel beschouwde Hip-Hoppubliek wel degelijk bereid naar de sociaal bewuste boodschappen van BDP en vele andere acts die in het voetspoor van BDP traden te willen luisteren.

Scott La Rock mocht niet meer meemaken dat zijn groep de voorhoede werd van een revolutie in Hip-Hop. Op 26 augustus 1987 trachtte Scott La Rock een ruzie op te lossen waarbij D-Nice (de beatboxer van BDP) betrokken was. Toen het erop leek dat hij erin geslaagd was om de beef te sussen opende iemand vanuit een raam het vuur en raakte Scott La Rock fataal. Juist op het moment dat hij op het punt stond een miljoenendeal te sluiten. Twee mannen hebben terecht gestaan voor de moord op Scott La Rock, maar zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *