Racisme, retoriek en rechtspraak


Artikel 1 van de Nederlandse grondwet verbiedt zoals bekend iedere vorm van discriminatie, en draagt bij tot het imago van Nederland als tolerant land. Maar de praktijk wijst telkenmale opnieuw uit dat de racisten residerend in de polder 1001 en manieren hebben om het beroemde primaire artikel te ontduiken. Rapport na rapport verschijnt waaruit blijkt dat racisme weelderig tiert als onkruid in de polder. Zo is recentelijk nog op een rijtje gezet door onderzoekers van de VU dat een witte Nederlander met een strafblad meer kans maakt op een sollicitatiegesprek dan een persoon zonder strafblad maar met een migratieachtergrond. Politiek Den Haag speelde als vanouds compleet verbijsterd te zijn van de getrokken conclusies. Doch morgen is er weer een dag en alles zal blijven zoals het was. Aldus gaat men het nieuwste wapenfeit van een lange traditie van racisme in 031 met oude retoriek te lijf ter behoud van het politieke lijf.

Onlangs werd nog een Zuid-Afrikaanse vrouw behorend tot de entourage van de beroemde kunstenares Zanele Muholi letterlijk uit het Airbnb huis van voormalig GroenLinks voorlichtster Anita de Horde te Amsterdam gegooid. Ondanks dat de tragische gebeurtenis plaatsvond onder racistische toejegingen van de dader was het sentiment in Nederland dat het gebruik van geweld wellicht af te keuren viel, maar dat het niets met racisme van doen had. De gemiddelde Nederlander erkent racisme blijkbaar pas bij aantoonbare betrokkenheid van de Ku Klux Klan: zolang de KKK geen officiële afdeling opent in Nederland en mensen gaat lynchen op straat zal racisme gebagatelliseerd blijven worden.

Het racisme in Nederland wordt zelfs zonder blikken of blozen feestelijk aangekleed. Want is het Sinterklaasfeest nu een Nederlandse traditie, of staat het symbool voor een lange traditie van racisme in de Nederlanden? Activisten pleiten al langere tijd voor een beschaafde aanpassing van het Sinterklaasfeest maar daarmee gaan ze voorbij aan het feit dat Sinterklaas beslist geen kinderfeest is, maar racistische indoctrinatie gecamoufleerd als kinderfeest. Zwarte piet is zelfs belangrijker dan Sinterklaas in de zin dat de Sint zwarte piet nodig heeft om zijn superioriteit gebaseerd op huidskleur aan te relativeren.

Merkwaardig genoeg blijft Nederland zichzelf gaarne zien als een land waar racisme een te verwaarlozen factor is, ondanks dat de wereld de stuitende racistische reacties en acties heeft ervaren van Neerlands pers, publiek, politie en politiek op anti-zwartepietactivisme. We aanschouwden de blinde haat op de gezichten van de politieagenten in Rotterdam die anti-zwartepietactivisten te lijf gingen. Hetgeen in het verlengde ligt van een eerder incident waarbij gans de wereld kon zien hoe een vooraanstaand anti-zwartepietactivist op straat mishandeld werd door de moderne slave patrol. Echter, tot grote hilariteit van menigeen draaide de politie het om en beschuldigde de betreffende activist ervan een politieagent gekastijd te hebben.

Maar het bleek toch geen tijdreizende 1 april grap te zijn. De aantijging was bloedserieus en er kwam een rechtszaak. Directe gevolg hiervan was dat de activist in kwestie onmiddellijk zijn baan verloor in de beveiliging. In eerste aanleg werd de prominente activist nog vrijgesproken maar in hoger beroep heeft het OM dus alsnog het gram gehaald voor de zwarte piet gestapo. De publiekelijk mishandelde activist dient nu voor € 500 in de buidel te tasten om een rammende en drammende diender te compenseren (plus nog eens € 500 voorwaardelijk boete). Dit alles terwijl men gezien de overtuigende beelden zou mogen verwachten dat de activist na zijn fysieke incasseren van de politie en verlies van broodwinning nu financieel van de politie zou mogen gaan incasseren in de vorm van een schadevergoeding. En de agenten een schorsing als boetedoening.

Anderzijds kan de veroordeling van de prominente activist weer gezien worden als de voortzetting van een traditie van bovenwettelijkheid van de politie te lande. Herinneren we ons de zaak Mitch Henriquez nog? De man werd door vijf politieagenten dusdanig hardhandig gearresteerd dat het zijn dood tot gevolg had. Geen van de vijf dienders heeft de zak gehad en slechts twee worden er door het OM vervolgd. Maar inmiddels is de zaak uitgesteld omdat de advocaten van de agenten claimen dat Henriquez niet overleden is aan het door hen toegepaste geweld.

Alhoewel de rechter nog uitspraak moet doen in de zaak Henriquez lijkt het haast wel dat het Nederlandse rechtssysteem zich optrekt aan het Amerikaanse, waar de ene na de andere racistische agent vrijuit gaat voor het vermoorden van onschuldige Zwarte mensen. Want in de zaak Henriguez zijn er sowieso reeds drie agenten vrijuit gegaan.

De vraag is ook, hoe objectief is de Nederlandse rechter en het OM? Een Nederlandse magistraat is geworteld in de Nederlandse maatschappij, dus is het onvermijdelijk dat de gemiddelde Nederlandse rechter met de paplepel geïndoctrineerd is met de traditie van racisme gecamoufleerd in een kinderfeest. Wellicht schminkt menig rechter zelf zijn of haar gezicht Zwart op 5 december of doet als schijnheilig man een tabbert an. Daarnaast moet gezien de inherent hechte relatie tussen het OM en het politieapparaat de vraag opgeworpen worden of het OM wel de juiste instantie is om haar eigen handen en voeten (het politieapparaat) te vervolgen. Eigenlijk zou er een apart, onafhankelijk aanklagingsorgaan moeten zijn die over zaken gaat waar de politie bij betrokken is om de onafhankelijke rechtspraak te waarborgen. Want vooralsnog is de stand van zaken helaas nog immer: “You was put here to protect us, but who protect us from you?”

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *