De erfenis van Prodigy


Prodigy vormde samen met Havoc de New Yorkse rapgroep Mobb Deep, een act die gezien wordt als gezichtsbepalend. Prodigy werd geboren in Hempsted N.Y., te Long Island. Hij kwam uit een zeer muzikale familie, zo was zijn grootvader de bekende jazzmuzikant Buddy Johnson en zijn oudoom Keg Johnson was trombonist. Vader Budd Johnson was lid van doowopgroep The Chanter en moeder Fatima Francis Collins Johnson was weer lid van r&b groep The Crystals. Muziek zat dus simpelweg in het DNA van Prodigy. Los van het voorgaande, betovergrootvader William Jefferson White was de stichter van de beroemde historisch Zwarte topuniversiteit Morehouse College.

Prodigy bezocht Manhattan´s High School of Art & Design alwaar hij Havoc ontmoette en samen met laatstgenoemde de rapgroep Poetical Prophets in het leven riep. Maar al snel werd de naam veranderd in Mobb Deep. Ze maakten demo´s en die demo´s kwamen in 1992 ook Hip-Hopjournalist Matt Life ter ore die erover schreef in zijn veel gelezen Unsight Hype column in het destijds gezaghebbende tijdschrift The Source. De leden van Mobb Deep waren nog erg jong, maar door de publiciteit verschaft middels The Source verkreeg Mobb Deep desondanks een platencontract bij 4th & Bway.

In 1993 verscheen Mobb Deep´s debuutalbum Juvenile Hell. Echter, begin jaren ´90 ging het commercieel niet goed met de New Yorkse rapmuziekindustrie. New York werd overschaduwd door de West Coast, dat miljoenen platen verkocht. Ook Mobb Deep deelde in de commerciële malaise: hun debuutalbum flopte met als gevolg dat 4th & Bway het contract van Mobb Deep verscheurde. Desalniettemin, Mobb Deep had bij 4th & Bway de kans gekregen en gegrepen om de ins en outs te leren van het produceren van rapmuziek.

Mobb Deep verhuisde naar Loud Records alwaar het praktisch artistieke vrijheid verkreeg. Zo mochten ze hun album The Infamous grotendeels zelf produceren en dat pakte uitstekend uit want het resultaat was een klassiek album. Mobb Deep bleek razendsnel de kunst van het produceren onder de knie te hebben gekregen. Bovenal, Mobb Deep rapte met gevoel voor detail over het harde straatleven in Queensbridge New York en dat ging er bij hun doelgroep in als koek. In de daarop volgende jaren volgden Hell on Earth (1996) en Murda Muzik (1999). Met betreffende artistieke successen ontpopte Mobb Deep zich tot het gezicht van de New Yorkse Hip-Hop. Mobb Deep zou in totaal acht albums uitbrengen.

Dat Mobb Deep als New Yorkse rapgroep alsnog kon doorbreken kwam mede dankzij de uitstraling van het nieuwe rapfenomeen Biggie Smalls. Vrijwel onmiddellijk na de release van thhe king of New York´s eerste album begon de ganse New Yorkse rapscene mee te liften op dienz succes. Binnen een jaar ontvingen meer dan tien New Yorkse rap acts voor de eerste maal gouden of platina platen. Eén daarvan was Mobb Deep.

Mobb Deep werd een hoofdrolspeler in de rapoorlog tussen de west-en oostkust. Tha Dogg Pound bracht het provocerende New York, New York uit. Dit zette kwaad bloed in the apple en in samenwerking met Capone-N-Noreaga en Tragedy Khadafi antwoordde Mobb Deep met LA, LA . Hierop refereerde 2Pac tegen het einde van Hit ´m Up duidelijk aan de sikkelcelanemie waaraan Prodigy zijn hele leven heeft geleden. Mobb Deep diste 2Pac weer met Drop a Gem on ´M, dat ongelukkigerwijs pas uitkwam na de moord op 2Pac.

In 2007 ging Prodigy drieëneenhalf jaar de lik in wegens verboden wapenbezit. Alhoewel hij naar eigen zeggen reeds langere tijd bewust was van bepaalde duistere zaken die spelen kwam Prodigy in de gevangenis echt tot bezinning. Hij ging zich verder verdiepen in zaken als occulte geheime organisaties die achter de schermen de wereld in het algemeen eronder houdt, maar Zwarte mensen in het bijzonder. Mainstream rappers als Jay Z zouden—alhoewel ze aantoonbaar beter wisten—hun ziel letterlijk verkocht hebben aan de duivel in ruil voor roem en rijkdom. Prodigy bracht naar buiten dat de zogenaamde illuminati een diepe vinger in de pap heeft in de rapmuziekindustrie en het misbruikt om de hoofden en harten van het volk te manipuleren.

Zo evolueerde Prodigy à la Malcolm X. In het geval van Prodigy van een ordinaire gangsta rapper tot bestrijder van de New World Order. De invloed van Prodigy op hardcore Hip-Hopfans is groot. Gezegd is wel dat de huidige obsessie die Hip-Hop zou hebben met machtige occulte organisaties grotendeels terug te voeren valt tot de bewustwording van Prodigy. Zo durfde Prodigy Barack Obama te dissen in een tijd dat praktisch iedere rapper overtuigd obamofiel was. Prodigy´s laatste album droeg de alleszeggende titel The Hegelian Dialectic. Betreffend album is inhoudelijk lichtmijlen verwijderd van tracks als Shook Ones, alhoewel, onder de geheime machthebbers zal er wellicht ook niet zoiets zijn als ´halfway crooks´.

Net als zijn beroemde grootvader Buddy Johnson leed Prodigy dus aan sikkelcelanemie. Op 20 juni 2017 maakte Prodigy, één der invloedrijkste rappers die er was, zijn transitie. Gebleken is dat Hip-Hop zowel aangewend kan worden om mensen in slaap te sussen als om mensen bewust te maken. Met laatstgenoemde missie was Prodigy behoorlijk succesvol de laatste jaren, en dat heeft geleid tot speculaties. Het is in beginsel heel goed mogelijk dat Prodigy eensgelijk zijn grootvader gestorven is aan sikkelcelanemie. Tegelijkertijd vindt menigeen het wel erg toevallig dat Prodigy uitgerekend na de release van zijn nietsverhullende album The Hegelian Dialecctic het tijdige voor het eeuwige in moest ruilen…

DJEHUTI-ANKH-KHERU

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *