Pleur opǃ (2)

Premier Rutte opende de week niet letterlijk met de bargoense kreet ‘pleur opǃ’ maar gebruikte wel degelijk kretologie van gelijke strekking. Om de woorden van de gewezen PvdA demagoog Samsom van stal te halen, “daarmee deed hij het alweer”. Eerder pleurde hij betreffende woorden op de beeldbuis tijdens het tv-programma Zomergasten. Ditmaal pleurde hij zijn xenofobe retoriek middels een advertentie in een landelijke ochtendblad.

De Donald kraaide dankzij zijn murenlange xenofobe insteek victorie na afsluiting van het Amerikaanse electorale proces. Binnendijks oogste senior staatsman Jan Terlouw onlangs een staande ovatie voor zijn geteleviseerde ethische boodschap aan de Nederlandse natie. De burgemeester van Rotterdam zei eens naar aanleiding van grote aanslagen in Parijs “als het je hier niet bevalt, rot dan opǃ”, waar hij zelfs door de toenmalige blonde burgervader van wereldstad Londen voor op de schouders werd geklopt. De Mark en de spindoctors van zijn VVD sloegen al die successen gade en knutselden hun eigen E=MC² in elkaar. De xenofobie van de Donald en de zelfhaat van Aboutaleb werd door het propaganda-apparaat van de VVD vermengd met ʽde tien gebodenʼ van de heer Jan Terlouw. Resultaat van dit brouwsel was dus het pleur op manifest van de Mark.

De Mark beklaagde zich in een open brief over de verloedering van Nederland en gaf daarvan de mensen met een migranten achtergrond de blaam. De Mark rept echter weer geen woord over institutioneel racisme ondanks diverse rapporten die erover geschreven zijn en schandalen die naar buiten zijn gekomen. Wat de Mark betreft geldt zijn ‘normaal doen’ mantra slechts voor de slachtoffers van racisme. Mensen die profijt hebben van hun witte privilege geeft de baas van de VVD een vrijbrief. De premier van Nederland draait het zelfs om: “Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Die homo’s lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten.” Waarom zou men zich aan dienen te passen aan racistische gewoontes? Wijst Rutte bij deze niet zelf de belangrijkste Nederlandse waardes af die verankerd zijn in artikel 1 van de grondwet?

Let op, de zinsnede “gewone Nederlanders uitmaken voor racisten” is in deze context codetaal voor de zwarte pietdiscussie. Want dat zwarte piet volgens hem onlosmakelijk zwart is verkondigde de Mark zelfs heel brutaal in de nabijheid van Obama. Wie tegen zwarte piet ageert (Nederlandse gewoonte/traditie) doet niet normaal en moet maar weggaan. Ongetwijfeld met de complimenten van zijn mysterieuze Antilliaanse vrienden en VVD fractievoorzitter en politieke clown Halbe Zijlstra.

Waarom springt de premier niet in de bres voor al die mensen die zich wel aan het ongeschreven protocol houden, maar toch te lage schooladviezen krijgen, geen stageplaatsen, niet worden aangenomen bij sollicitaties, eenmaal binnen een bedrijf moeilijk promotie maken, geen leningen krijgen van banken, getreiterd worden door de politie middels etnisch profileren, etc., want dat zou hij doen als hij zich daadwerkelijk zou profileren als de premier van alle Nederlanders. Maar dat is-niet en ambieert hij ook niet. Hij prefereert het met Geert te gaan rollebollen om de gunst van de xenofobe kiezer. Zie hier het pleur op manifest.

Het merkwaardige is dat Rutte met zijn pleur op manifest in feite oppositie voert tegen zijn eigen beleid. Hij trok zelf de laatste twee kabinetten aan de touwtjes, dus mocht Nederland inderdaad verloederd zijn dan moet de Mark in eerste instantie vooral heel goed in de spiegel loeren. Dramatischer nog, Pinokkio Rutte zocht eerder de pers op om het boetekleed aan te trekken, om zich en public te verontschuldigen voor zijn geschonden verkiezingsbeloftes. Betreffende mea culpa had niet het gewenste effect, vandaar dat de Mark het zes weken voor de verkiezingen het over een andere boeg gooide middels zijn pleur op manifest, waarmee hij de sfeer onder woorden tracht te brengen die momenteel heerst op verjaardagsfeestjes van PVV-aanhangers. Hetgeen weer tot internationale consternatie en hilariteit leidde. Een klein kind begreep dat het een goedkope verkiezingsstunt betrof.

Wat voor Rutte pleit is dat de feiten uitwijzen dat de succesvolste politici tevens het leugenaarsambacht het beste beheersen. Obama loog continu dat het gedrukt stond, maar kwam er à la Houdini telkenmale mee weg. Trump loog aantoonbaar keer op keer, en werd voor zijn structurele loopje met de waarheid beloond met het ultieme politieke ambt van de VS. Wat dat betreft begeeft de Mark zich in uitstekend gezelschap. Zoals bekend doet Rutte eveneens niet moeilijk om een alternatief feitje meer of minder. Wat tot gevolgd heeft dat niemand hem meer gelooft, maar gek genoeg beslist niet tot gevolg hoeft te hebben dat hij aankomende verkiezingen afgestraft gaat worden.

Doch niet alleen hij, ook anderen binnen zijn partij. De VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven waren reeds ontmaskerd en moesten daarom hun bureaus opruimen op het ministerie waar ze respectievelijk de functie van minister en staatssecretaris bekleedden. Recentelijk viel evenzo VVD minister Ard van der Steur wegens leugens gerelateerd aan hetzelfde bonnetje waar Opstelten en Teeven over gestruikeld waren. Eén drugsbaron is de bananenschil voor liefst drie corrupte, neoliberale bewindslieden. De Mark begon de week met een opgeheven xenofoob vingertje, maar eind van de week bleek dat de VVD zelf vooral normaal moet doen, en de Nederlandse gewoontes en waarden respecteren. Dat gaat wellicht voorkomen dat VVD-bewindslieden massaal moeten worden weggestuurd van topfuncties. De zaak Steur deed de week van Rutte’s pleur op gezeur eindigen in mineur.

This entry was posted in The Grapevine Publications. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *